2010-5_p38 sneller met een SSD?

Rhino sneller met een SSD? - Rein de Jong

Rhino's Seven - SSDOm een moderne PC nog wat sneller te maken volstaat het niet meer om alleen processor,moederbord en geheugen onderhanden te nemen. Beperkende factor is de harde schijf die het qua doorvoer niet meer kan bijbenen.Daarom wordt Rhino voorzien van een SSD voor Windows 7

 

In een moderne pc zijn processor en geheugen tegenwoordig zó snel dat zij niet meer de bottleneck zijn. De harde schijf is momenteel (oktober 2010) het grootste obstakel. Moderne harde schijven lopen tegen de grens aan van hun technisch kunnen. Deels is dat op te lossen door de rotatiesnelheid te verhogen en meer schijven op de spindel toe te voegen. Nadeel daarvan is dat het geluid en de warmteproductie navenant toenemen. Beide effecten wens je niet. Een ander alternatief is het parallel gebruiken van meerdere schijven in een RAID-opstelling, zodat het lezen wordt verdeeld over beide schijven, wat een snelheidswinst tot gevolg heeft. Wil je de schijfperikelen ontlopen, dan valt je oog al snel op een Solid State Disk (SSD). Een SSD heeft de bovengenoemde nadelen niet. Een SSD heeft geen bewegende delen, koppen hoeven niet te positioneren en een kop hoeft niet te wachten totdat de gezochte data er onderdoor rolt. De voornaamste voordelen van een SSD ten opzichte van een traditionele harde schijf zijn de veel snellere toegangstijden en een hogere doorvoersnelheid. Je kunt je voorstellen dat wanneer het operating systeem en de programmatuur op een SSD staan, dat leidt tot snellere opstarttijden.

Rhino gaat worden voorzien van een SSD voor Windows 7 en de meest gebruikte programma's. In dit artikel vertel ik wat een SSD is en welke afwegingen ik gemaakt hebt voor de keuze van een SSD. Er zijn nogal wat verschillen in prijs en performance. Er schijnt geen betere manier te zijn om je systeem een snelheidsboost te geven. Noch extra werkgeheugen, noch een processor upgrade kan daar tegenop!

Het artikel is in zijn geheel als PDF te downloaden.

LINKS:

Terug naar Preview SoftwareBus en GigaHits 2010-5

Categorieën

Openbare bestandsbijlagen

Bijlage Grootte
SwB20105_Rhino-sneller-met-ssd.pdf 463.51 KB