Over naar Drupal 8

Na ongeveer 6 jaar met Drupal 7 te hebben gewerkt is onze website woensdag 31 juli 2019 overgezet op de actuele versie 8 van het web content management systeem Drupal.

Voor wie er wat meer over wil weten: Drupal is net als Joomla en WordPress een opensource systeem voor het beheren van de inhoud van websites. De officiële Logo Drupal 8website is www.drupal.org, terwijl die van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap www.drupal.be is. Daar is ook Nederlandstalige documentatie te vinden. Een Nederlandstalig overzicht van de belangrijkste eigenschappen van Drupal 8 vindt u op de website van het internetbedrijf Synetic.

Drupal 8 bestaat al enige jaren naast Drupal 7. Versie 8.0.0 werd in november 2015 uitgebracht. Inmiddels is 8.7.5 de actuele versie. Drupal 8 maakt in tegenstelling tot voorgaande versies voor verschillende componenten gebruik van elders ontwikkelde open-source software die zich al bewezen heeft. Zo is het gebouwd op het PHP raamwerk Symfony. Daardoor wordt Drupal gemakkelijker te onderhouden en wint het aan betrouwbaarheid.  Drupal 8 verschilt mede daardoor technisch zo sterk van 7 dat een eenvoudige upgrade niet mogelijk is. De website moest dan ook van de grond af aan weer in Drupal 8 worden opgebouwd. Dank zij het feit dat de gebruikersinterface niet zo sterk verschilt van die van Drupal 7 was dat niet al te moeilijk, zij het wel tijdrovend. Het resultaat zie u voor u.

Nog niet alle functionaliteit van de Drupal 7 website is overgezet, maar het meeste en belangrijkste is er. De rest komt nog...

De volgende hoofdversie, 9, is ook al in aanbouw. Hij zal in juni 2020 worden uitgebracht. De overgang naar versie 9 zal eenvoudig zijn omdat versie 9 in feite een opgeruimde versie 8 is. Code die nu nog wel werkt maar verouderd is zal worden verwijderd. Bovendien gaat versie 9 over op de nieuwe versie van Symfony. Versie 8 wordt - net als versie 7 overigens - nog ondersteund tot november 2021. Daarna kan alleen 9 nog veilig worden gebruikt. Na de komst van versie 9 zal onze website daarop overgaan.

Reacties

Ik vind het prachtig dat overgegaan wordt naar Drupal 8, maar als invuller van de webpagina heb ik meer aan een duidelijke gebruiksaanwijzing hoe de inhoud te verversen en hoe plaatjes in te voeren en te plaatsen. Nu schiet het van hot naar haar en krijg ik de opmaak niet fatsoenlijk.

Frans Bergen: platform muziek.

frans.bergem@gmail.com

Als antwoord op door F.H.M. Bergen

Hallo Frans, ik heb je een e-mail gestuurd met daarin een voorlopige gebruiksaanwijzing, die ik misschien met jouw hulp nog kan verbeteren. Ik zal hem in elk geval ook op de website plaatsen in het Redactiemenu.

Hans Lunsing: webmaster.