CompUfair september 2019

Datum

-

Vanaf 10 uur ’s morgens is de deur open voor het bezoeken van de CompUfair. Daar is weer van alles te beleven, zowel bij de groeperingen in de zaal als bij de lezingen en/of presentaties over uiteenlopende onderwerpen.

Voorlopig programma van lezingen en/of presentaties op 28 september 2019

 
Tijd Presentatie / Workshop door Omschrijving
Over de Veghtzaal
10:15 - 11:30 Platform Domotica Gjalt Zwaagstra Nu de Raspberry Pi 3 en 4 op de markt zijn, is het mogelijk om naast Domoticz meerdere applicaties te draaien, zoals Node-RED, MQTT, Grafana en InfluxDB. Zij presenteren een Pi die een Kodi-mediacenter aanstuurt via Mosquito en Node-RED, daarnaast het gebruik van een Node-RED-radio en de koppeling met de Homey. Daardoor wordt het eenvoudig om te bedienen waar een domotica- of een IP-protocol voor is. Dus de move naar het Internet of Things vanuit uw domoticacentrale thuis.
11:45 - 13:00 Platform Muziek Rien Parhan Rien Parhan neemt u wederom mee naar de wereld van de modulaire synths! Hij behandelt het programma VCV-rack. VCV-rack is een gratis app waarmee je heel realistisch modulaire synths kunt bouwen en laten horen.
13:15 - 14:30 Lezing Platform DigiFoto Wessel Sijl Er is sinds korte tijd een nieuw fotobewerkingsprogramma op de markt, Affinity Photo. Het heeft heel veel mogelijkheden en is niet zo duur. In deze lezing is te zien hoe het programma werkt, en hoe het er in de praktijk uitziet.
14:45 - 15:45 HCC!Apple Bert van Dijk Omdat medio september iPadOS uitkomt, waaraan ook een grote iPad-winactie is gekoppeld (zie ook apple.hcc.nl) en een artikel in de PC-Active, deze presentatie over iPadOS. Heb je met iPadOS nog een laptop nodig? Met iPadOS krijgen iPads tot ca. 5 jaar oud veel nieuwe mogelijkheden. Je ontvangt van HCC!apple diverse tips om meer met je iPad te doen en met welke accessoires je veel kunt besparen.
Jagtkamer
10:15 - 11:15 PDFill en PDF tools Frans Dijkhoff In de SoftwareBus 2019-2 heeft een review van Frans gestaan van het programma PDFill PDF tools. In deze workshop laat hij het programma in de praktijk zien en kun je oefenen met dit programma. Daarnaast heeft hij ook een aantal tips omtrent het installeren van het programma.
11:30 - 12:30 Scratch René Suiker Een korte inleiding, een account aanmaken en de eerste stappen zetten in programmeren. Het zou leuk zijn wanneer de workshop gevuld wordt door teams van (groot)ouder met (klein)kind. Maar het kan ook met de aanwezig zijnde ouderen tezamen.
13:00 - 14:30 Lezing: Einde Windows 7 Ger Stok Een Lezing over het einde van het tijdperk Windows 7 c.a. in januari 2020. En hoe je nog (gratis) kan overstappen naar Windows 10 en wat daar bij komt kijken. Ben je helemaal klaar met Microsoft, dan is natuurlijk de overstap naar Linux of Chrome OS ook mogelijk.
14:45 - 15:45 Drones Rob Bruning Nieuwtjes uit de dronewereld (waaronder ook de nieuwe Europese wetgeving die komend jaar in NL van kracht wordt).

DigiVideoPlatform DigiVideo

Het Platform DigiVideo heeft dit keer geen lezingen op het programma staan, Wel zijn er demonstraties van Pinnacle Studio, Magix Video de Luxe, Cyberlink en Adobe Lightroom. Erhard Braas heeft een Woox camera bij zich, om het aan de bezoekers te laten zien en te demonstreren.

Platform DigiFoto

Affinity photo

Bang in het bosNa de lezing van Wessel kun je hier nog meer te weten komen over Affinity Photo. En verder ook deze keer aandacht aan creatieve fotografie. Dat houdt in dat allerlei bewerkingen worden uitgevoerd op een of meerdere foto’s. Op het grote Tv-scherm laat Isja Nederbragt de fotopresentatie “Bang in het bos” zien. Zoals altijd is er aan de tafel veel informatie te krijgen. We gebruiken zoveel mogelijk gratis opensourceprogramma’s. Er zijn diverse fotobewerkingsprogramma’s (o.a. GIMP en Darktable om te bekijken en uit te proberen.

 

Platform Webontwerp (en Scratch)

Scratch

Zij zijn er om je te ondersteunen met je vragen of problemen rondom het opzetten of onderhouden van websites. Vooralsnog ondersteunen zij ook degenen die bezig zijn met Scratch, totdat hiervoor een definitief team wordt ingesteld. Ook is er de Scratch workshop.

 

FlightsimulatorFlightsimulator

Evert demonstreert wederom de flightsimulator met vluchten boven de directe omgeving. En je kunt natuurlijk een vliegles bij hem nemen in een van de Colenberghzalen.

Platform Muziek

Primus

Het Platform Muziek heeft wederom de beschikking over de Oostbroeckzaal met doorlopend demonstraties. Ook is er altijd gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

 

Platform Linux

Tux

Platform Linux heeft deze keer geen lezingen of workshops . Wel kunt u in de zaal terecht met alle Linux en open-source gerelateerde vragen. Aandacht is er voor de beginnende Linuxgebruiker. Ook is er aandacht aan de migratie van Windows naar Linux, en de problemen die een nieuwe gebruiker daarbij kan ondervinden.

 

SwB 2019-4Softwarebus

In de Colenberghzaal 1 kunt u zien hoe aan de volgende editie van de Softwarebus wordt gewerkt. Spreek gerust de redactie aan met uw vragen, ook kunt u oude nummers inkijken of kijk of er nog iets van uw gading is bij de oude Software bussen.

 

Op deze CompUfair zijn de volgende Interessegroepen van HCC! aanwezig:

HCC!Programmeren
HCC!Apple
HCC!Postzegel
HCC!Testbank
HCC!Drones
HCC!MSX
HCC!Retro
HCC!Modelspoorbanen
HCC!Trainsim

 

Categorieën