Inhoud SoftwareBus 2011-3

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!


Voorplaat: Het thema van dit nummer is 'Zomervakantie', met onder meer bijdragen over extra's bij mobiel internetten, de nieuwe vakantiefotowedstrijd en tabletcomputers.

Van de redactie: Door omstandigheden kon de ALV op 16 april jl. niet doorgaan. Hij zal nu op 25 juni aanstaande plaats vinden. Verderop in deze uitgave gaan we er nog kort op in. In het kader van het thema hebben we weer een interessant artikel over extra's bij mobiel internetten en over tabletcomputers. Het Platform DigiFoto heeft de vakantie ook in de bol en organiseert weer een leuke (vakantie)fotowedstrijd. En dit nummer biedt nog veel meer, in meerdere of mindere mate direct te relateren aan het thema.

Reisfoto's? DigiFotoWedstrijd!: De fotowedstrijd van het CompUsers Platform DigiFoto in de zomermaanden is inmiddels een traditie. Op deze manier wil CompUsers je ook tijdens de zomer/vakantiemaanden bedienen.
Er zijn weer leuke prijzen te winnen. En iedereen kan mee doen. In de SoftwareBus wordt een aantal adviezen gegeven voor het maken van goede reisfoto's.
Mobiel internetten: Niet alleen met een DigiFotoWedstrijd, maar ook met het internetten tijdens je vakantie wil CompUsers je ten dienste staan. Hoewel dank zij ingrijpen door de EU het bellen (en nu ook het mobiel internetten) in het buitenland (maar dan wel binnen de EU) een stuk goedkoper zijn geworden, is dit nog steeds een aandachtspunt voor het vakantie-budget. In voorgaande jaren publiceerde Marius Hille Ris Lambers over technieken en trucs om goedkoop via GSM/UMTS en WLAN in het buitenland te internetten. Ook dit jaar geeft hij weer een aantal adviezen. In zijn artikel lees je hoe je gratis SMS-jes kunt versturen via internet en hoe je internet kunt delen met anderen. Of met jezelf, want velen gebruiken ook onderweg steeds meer apparaten die internet gebruiken.
Vakantiewolken:
Ook als het mooi weer is, heb je wolken nodig. Voor opslag en delen van gegevens 'in the cloud'. Frans Dijkhof legt uit hoe dat in zijn werk gaat met DropBox, dat ieder gratis kan gebruiken.
OpenSource voor Windows: Dacht je dat Jan Stedehouder alleen in termen van Linux kan denken? Dan heb je het mis! Deze keer presenteert hij een aantal OpenSource programma's voor Windows. Nou ja, misschien hoopt hij stiekem dat dit een opstapje is om op Linux over te stappen ... Jan stelt een aantal hoogwaardige (gratis) programma's voor. Het is soms even wennen en je moet niet altijd op precies dezelfde plaats zoeken naar precies dezelfde functies als in commerciële software. Want er leiden vele wegen naar Rome en vaak bevat OpenSource functies die pas jaren later worden overgenomen door commerciële software. Highlights zijn bijvoorbeeld Firefox, LibreOffice (vroeger: OpenOffice) en GIMP.
Wat 'mod' je?: Het 'modden' van je Windows bureaublad kan niet alleen het uiterlijk mooier maken, maar  Windows ook opeens een stuk verbeteren. Op de GigaHits staan ongeveer 50 programma's om het uiterlijk van Windows aan te passen of uit te breiden. In een artikel van acht pagina's worden de meeste kort beschreven. Dit artikel vind je op de GigaHits, omdat in de SoftwareBus hiervoor geen plaats meer was. Om het niet over het hoofd te zien, staat in de SoftwareBus één pagina met een heel korte samenvatting.
Tablets: Je weet wat ik bedoel: een computer zonder toetsenbord. De iP{ad & Co. Ze worden steeds populairder. Ernst Roelofs wijst je de weg in de tablet doolhof. Welke types zijn er? Waar moet je op letten? Hoe groot? Hoe zwaar? Welke software? Welke aansluitingen? Ook wisselt Ernst een aantal ervaringen uit met de SoftwareBus lezers.
Ik zeg.... DOEN!: Als je Windows 7 gebruikt zoals het bedoeld is, dan is het zonder extra programma's behoorlijk veilig. Ruud Uphoff legt in de HCC-forums en in de SoftwareBus uit wat je dan moet doen. Lezen! En.... ik zeg: DOEN! Inmiddels heb je Service Pack 1 van Windows 7 op je pc. Waarom moet het dan toch nog plaats blijven innemen op je harde schijf? Even 'deleten' gaat niet werken. Rein de Jong legt uit hoe je er toch vanaf kunt komen.
Medi-Apps: Je hebt een smart phone? Zoals een iPhone of een Android mobieltje? Daar kun je 'apps' op zetten: kleine programmatjes, die je uit de 'store' kunt downloaden, vaak gratis. Apps zijn er in vele soorten. Je kunt kiezen uit honderduizenden. Een ware doolhof. Rein de Jong presenteert een aantal 'apps' op medisch gebied. Zoals een app om afspraken te boeken in je ziekenhuis, medische hulp te lokaliseren, medische informatie te vinden.
NS spoort niet: Het openbaar vervoer heeft de OV-chip kaart uitgevonden. Voor het gemak van de reiziger, natuurlijk ...? Ernst Roelofs weet wel beter. Je bent duurder uit en wat je teveel betaalde, krijg je moeizaam of helemaal niet terug. En een OV-chipkaart is kinderlijk eenvoudig te kraken, zoals vooral het blad PC-Active aantoonde. Nu is er voor de trein nog een papieren alternatief. Maar op den duur zullen we niet aan een OV-chipkaart ontkomen. Goede reis!
GigaHits 2011-3: Weer met ruim 300 nieuwe programma's. Waarvan ruim 50 over het thema 'Mod' je Windows (inclusief een artikel van acht pagina's). Voor de Linux-adepten staat op GigaHits 2011-3 Ubuntu 11.04, met de nieuwe 'Unity' desktop en met een aantal nieuwe ontwikkelingen voor de 'cloud'. Bootable, om uit te proberen zonder gevaar voor je 'lopende' pc. En als je wilt, kun je het daarna ook permanent installeren, al dan niet naast Windows.

 

Categorieën