Inhoud SoftwareBus 2011-5

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Google Android is een belangrijke ontwikkeling. We hebben er zelfs een nieuw platform aan gewijd. Zie ook de GigaHits DVD-ROM en start er mee op.
Van de redactie: Ondanks het mooie weer hebben we een formidabele MegaCompUfair beleefd in De Bilt met een record aantal bezoekers. Verderop in dit nummer wordt daar uitvoerig op ingegaan. Het leken wel de oude HCC-dagen in het klein. Op 4 en 5 november is er weer het HCC!Digital Event. Naar het zich laat aanzien is CompUsers ook van de partij. Op 8 oktober vond de jaarlijke kaderdag plaats. 'Samen sterk' was het motto van deze kaderdag. Een verslag houdt u tegoed. In dit nummer uiteraard ook weer aandacht voor techniek. Onze Platforms en auteurs hebben weer een keur aan artikelen opgesteld.
Uitslag CompUsers DigiFotoWedstrijd 2011: Deze zomer op reis geweest? Foto's gemaakt? En helaas niet meegedaan aan de DigiFotoWedstrijd? Jammer, maar volgend jaar krijg je een herkansing. Kijk eens in de SoftwareBus naar de winnende foto's van dit jaar. Werkelijk schitterende foto's! Laat je hierdoor inspireren. Als je nog meer inspiratie op wilt doen, kijk dan tijdens HCC!digital op de CompUsers-stand naar een uitgebreidere presentatie van genomineerde foto's. Bovendien kun je dan gelijk een praatje maken met het CompUsers DigiFoto Platform en nog meer inspiratie, maar ook technische hulp opdoen.
Platform Android: Tijdens de MegaCompUfair werd het CompUsers Platform Android opgericht. En dat is inmiddels aan het werk geslagen. Voor degenen die nog kennis moeten maken met Android, is een korte uiteenzetting te vinden in de SoftwareBus. En als je meteen aan de slag wilt, dan heb je samen met GigaHits 2011-5 meteen alle benodigdheden in huis. Als je tenminste een pc hebt met een Intel of AMD processor, afgekort als x86 'platform'. Je kunt je x86 pc 'booten' vanaf de GigaHits 2011-5 om een 'live' versie van Android 2.3.5 op te starten. Bediening is niet zoals gebruikelijk met je vingers op het scherm, maar met de muis. Als je heel erg enthousiast wordt, dan kun je deze versie van Android ook op je pc installeren, desgewenst naast Windows en/of Linux. Maar pas wel even op dat je geen ongelukken maakt met je huidige systeem.
Les primeurs sont arrivés: Deze keer geen vroege aardbeien uit Zuid Frankrijk, maar tablets van Media|Line. CompUsers had de eer tijdens de MegaCompUfair om deze als eerste in Nederland aan het publiek te laten zien. Frans Dijkhoff is helemaal wég van deze tablets. Het zijn heel mooie tablets. Krachtiger dan de bekende iXxx en tegen een veel mooiere prijs. Zie de beschrijving in de SoftwareBus. We hebben nog een primeur. Over enkele dagen krijg je een eMailing over deze tablets, met de mogelijkheid om een korte vragenlijst in te vullen. Voor wat hoort wat, dus hebben we bij Media|Line twee mooie 10-inch tablets losgepeuterd. Die worden verloot onder de (500 of meer) inzenders.
Woordenboek: Hieronder een kort, maar heel noodzakelijk woordenboek:
Twitter:          het netwerk
Tweet:           een bericht, verstuurd via Twitter
Tweeps:         mensen die Twitter gebruiken
Twitteren:      Twitter gebruiken
RT, retweet:   een doorgestuurde Tweet
Follower:        iemand die een andere Tweet volgt
Influencer:     Tweep met veel invloed
Dit is vast een voorproefje. Een complete introductie in Twitter, inclusief de hoofdletters, vind je in de SoftwareBus. Van de hand van René Suiker in zijn rol als coördinator CompUsers Platform WebOntwerp.

CompUsers op HCC!digital: Je hebt van de HCC al de beursspecial ontvangen. Voor degenen die niet konden vinden dat ook CompUsers weer van de partij zal zijn, hier het verlossende woord: ja!
Wat CompUsers daar gaat doen, staat kort beschreven in de SoftwareBus:
  • Presentaties van diverse CompUsers Platforms
  • Vier niewe CD/DVD-ROMs met software, waarvan de grootste gratis voor HCC- en CompUsers-leden en de overige tegen extra korting
  • Korte lezingen
  • Webinars voor de thuisblijvers
  • Info, VraagBaak
Natuurlijk doen we nog veel meer, maar daar volgt nog bericht over. Het is in ieder geval de moeite waard om de CompUsers-stand te bezoeken voor een praatje en een kopje koffie (alleen voor CompUsers-leden).
Hoe is Linux ter wereld gekomen?: Voor degenen die bijgelovig zijn meteen maar een teleurstelling: niet met de ooievaar. Zelfs niet met een pinguin, dat is alleen maar het logo van Linux. Hoe dan wel? Dat beschrijft Hans Lunsing in de SoftwareBus. Linux wordt steeds belangrijker. Zo langzamerhand loopt de halve wereld met een Android telefoon in de zak. En Android is ook een vorm van Linux. Gratis en Open Source. Je kunt er dus nauwelijks omheen.
Hiren's BootCD: Jan Stedehouder staat bekend als een 'Linux-man'. Maar af en toe kan hij niet van Windows afblijven :-). Vaak om Windows-gebruikers te bekeren tot Linux. Maar deze keer legt hij uit hoe je een gesloopte Windows-installatie kunt genezen. Jan gebruikt daarvoor Hiren's BootCD. Hiermee gaat hij een mislukte driver-installatie herstellen en komt zijn gecrashte Winsdows pc weer tot leven. En dat kan natuurlijk ook met andere ongelukken met Windows. Maak kennis met Hiren's BootCD in de SoftwareBus.
Sinterklaas spelen: Onze kunstenaar Coen van Roekel heeft een Android robot aangekleed als Sinterklaas en een staf met een @-krul gegeven. Die staat op de omslag van de SoftwareBus. Waarom, het is toch nog geen Sinterklaas? Klopt, maar als je Sinterklaas wilt gaan spelen, dan moet je je tijdig voorbereiden. Daarom beschrijft René Suiker, dit keer in de hoedanigheid van Zwarte Piet, hoe je Sinterklaas kunt helpen. René stelt voor om daarbij de pc te hulp te roepen. Om de bekende lootjes te trekken, gedichten te maken. En om kleurplaten voor de kinderen te printen of recepten voor de echte ouderwetse Sinterklaas lekkernijen te vinden. Dichten en smullen maar. Misschien kun je als dank een zelfgemaakte lekkernij meebrengen naar HCC!digital voor René?
Etiketten: Terug naar de normale bezigheden met pc's. Bijvoorbeeld om etiketten te printen. En natuurlijk een lijst met je adressen bij te houden. Cees Otte heeft zijn CompuFair-lezing over het maken van etiketten voor jullie op papier gezet. Een heleboel papier, deel 1 staat nu in de SoftwareBus. Deel 1 beschrijft hoe je een database maakt en beheert met adressen. Hij gebruikt daarvoor het gratis OpenOffice pakket. Ga daar maar vast mee aan de slag. Deel 2 zal gaan over het printen van de etiketten. Dat komt in de volgende SoftwareBus, net op tijd om je kerstkaarten van adressen te voorzien.
Zwerfboeken: Rene's Suiker is een geletterd man. Dat komt, zoals dat in de volksmond heet, omdat hij veel letters vreet. In zijn artikel over Bookcrossing is hij daar openhartig over. Dat schreef hij, laten we aannemen, in zijn hoedanigheid van hoofdredacteur SoftwareBus. Het gaat dus over boeken. Zonder eReader of tablet. Maar het heeft wel te maken met de pc. De aanleiding was echter een 'zwerfboek' waarmee hij kennismaakte bij een bekende meubelwinkel uit Zweden (meer zeg ik niet, want we doen niet aan sluikreclame). Boeken die je kunt meenemen, lezen en weer achterlaten voor de volgende. Nu de computer erbij. Kijk eens op de site www.bookcrossing.com. Ben je ook dol op lezen? Dan lees je de rest van het verhaal zelf maar in de SoftwareBus.
GigaHits 2011-5: Weer 8,5 gigabyte aan nieuwe programma's, in totaal een kleine 600 stuks. Alle voorzien van een korte 'Preview'. En in een handige menu-structuur. Als bijzonderheid deze keer de mogelijkheid om Android 2.3.5 op te starten vanaf de GigaHits. Dit is een vrij recente versie van Android. Om hier kennis mee te maken hoef je dus niet naar de winkel te hollen voor een dure Android telefoon of tablet. Trouwens die worden ook steeds goedkoper. Na je kennismaking zet je misschien zo'n 'ding' op je verlanglijstje voor Sinterklaas.
Het CompUsers Platform Privacy en Veiligheid ontdekte een klein mogelijk veiligheidslek op de GigaHits, als naar sites van software wordt gesurft. Vooral bij de combinatie Windows en Windows Security Essentials is er geen bescherming voor mogelijk inmiddels besmette sites. Let daar even op en start zo nodig op met Start.html in plaats van de automatische opstartfunctie. Op de volgende GigaHits is dit euvel definitief verholpen.

 

Categorieën