Inhoud SoftwareBus 2012-4

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Op 26 oktober begint de verkoop aan particulieren van het nieuwe besturingssysteem Windows 8. Naast lovende woorden is er uiteraard ook weer kritiek. Als je zelf al hebt gewerkt met de consumer preview, dan weet je er alles van.
Van de redactie: Aankondiging van de MegaCompUfair op 29 september aanstaande op onze vertrouwde locatie in De Bilt en van onze vertrouwde thema’s, zoals Digifoto met een verrassende bijdrage, WebOntwerp met een feuilleton rondom het populaire WordPress en we staan stil bij veiligheid en privacy. En natuurlijk bespreken we de GigaHits‐DVD vol software.
Hacken en malware: Het sterke punt van onze computerachtige apparaten is, dat je ze kunt programmeren en daardoor naar je hand zetten om allerlei nuttige dingen te doen. Dat is tevens het zwakke punt. De gevaren liggen overal op de loer. Helaas zal dat de komende tijd ons IT‐leven steeds meer beheersen.
29 september: MegaCompUfair: Uiteraard met gratis toegang voor zowel leden van CompUsers, als van HCC en voor introducés. Van 10 tot 16 uur kun je kiezen uit demo’s, informatie, lezingen, workshops en een commerciële markt.
Samen op avontuur in de trein …: Hoe zorgen we goed voor onze bestaande leden, hoe spreken we nieuwe doelgroepen en generaties aan en welke bindende factor brengt ons steeds weer bij elkaar? Vergelijking van het verenigingsleven met het op gang brengen – en houden - van een trein waarmee alle leden een reis maken.
Windows 8 in VirtualBox: Het is nu al mogelijk om Windows 8 uit te proberen met een preview-versie die bij Microsoft kan worden gedownload. Je moet die dan wel installeren. Dat kan als dual/ multi-bootsysteem, maar het kan ook in VirtualBox, met als voordeel dat er niets aan je systeem verandert. Lees hoe je dat doet.
GigaHits 2012-4: De previewers en de redactie hebben in de vakantieperiode niet (alleen maar) stil gezeten. Met circa 500 nieuwe programma’s op een volle dual-layer DVD‐ROM (8,5 GB  mag ook GigaHits 2012‐4 er zijn!
GIMP 2.8: Spectaculaire upgrade: de grootste verbetering zit vooral onderhuids: GIMP 2.8 heeft een totaal andere ‘machine’ dan zijn voorgaande versies. In deze nieuwe versie is, naast een reeks verbeteringen en uitbreidingen, een lang gekoesterde wens van velen vervuld: er kan nu worden gewerkt in een single‐windowmodus! Dat alles leidt uiteindelijk tot fraaiere en verfijndere fotobewerking.
Voor u gelezen: Firefox voor Android-tablets. Eind augustus heeft Mozilla versie 15 van Firefox uitgebracht. Daarmee is de nieuwste versie ook weer voor Android-tablets beschikbaar. De vorige Android‐versie van Firefox was alleen geschikt voor telefoons. De laatste versie van Firefox kan worden gedownload uit de Google Play Store.
  Hulp gezocht bij netwerkprobleem: Zo op het oog zitten we allemaal op hetzelfde netwerk, er is maar één router, verder alleen switches. Toch, de kinderen zien mijn netwerkschijf niet, ik zie de netwerkprinter en de media‐player niet. Wat ik wil, is allemaal op één netwerk, zodat iedereen bij de media player, bij de gedeelde printer en bij de netwerkschijf kan. Hoe zorg ik ervoor dat we weer één logisch netwerk hebben?
Over ePubs en eReaders [3]: uw eerste eigengemaakte ePub: Zelf ePubs maken ... dat is een lastige klus. Of toch niet? Het lukt al heel behoorlijk met de (gratis) programma's Calibre en LibreOffice. In dit artikel wordt uit de doeken gedaan hoe dat in zijn werk gaat.
Stop power in je netwerk: LAN-kabels zijn lastig. Wi-Fi komt niet altijd in alle hoeken van het huis. Maar de zogenoemde powerline-adapters zijn nu volwassen en kunnen bijna altijd met succes worden ingezet.
Geotagging met software: Geotagging houdt in dat je een ‘tag’ (label/kaartje) ergens aan hangt met geografische informatie. En dat gaat heel goed samen met digitale fotografie. Het leukst is dat als het geheel of min of meer geheel automatisch gebeurt, want dan weet je altijd waar je de foto hebt gemaakt. Hoe doe je dat?
Het passe-partout: Een paar maanden geleden stond hier een artikel over fine art printing. Een mooie, zorgvuldig geprinte foto of ander kunstwerk verdient meer. Daarom nu een uiteenzetting over het monteren van prints in een zelf gesneden passe‐partout en het inlijsten ervan.
WordPress (1): Content Management Systemen. Je hoort de term vaak vallen, maar wat houdt dat allemaal in, en … is het wel zo makkelijk om er je website mee te bouwen en beheren als wordt beweerd? Een allereerste kennismaking met dit fenomeen.
Korte Tips & Trucs: Weetjes kunnen het leven zeer veraangenamen, vooral als je niet vele malen achtereen dezelfde handelingen wilt verrichten. Deze keer onder meer enkele tips waarmee je handige instellingen kunt vastleggen, zodat je die met één muisklik of sneltoetscombinatie kunt oproepen.
Verkiezingen en informatietechnologie: Er waren niet eerder zoveel hulpmiddelen als nu om je stemkeuze te bepalen; van websites tot al dan niet betaalde apps. Helaas met niet altijd even eenduidige uitkomsten. Gelukkig biedt de moderne technologie genoeg aanknopingspunten om ons behulpzaam te zijn. Nuttige toepassing van informatietechnologie dus.
De GoFlex-drive: Seagate heeft al enige tijd geleden de GoFlex harde schijven op de markt gebracht. Er zijn zowel desktop- als portable GoFlex-schijven. Daarnaast is er de bijzondere GoFlex Satellite met ingebouwde Wi-Fi-zender, die in het volgende nummer wordt besproken.

 

Categorieën