Inhoud SoftwareBus 2015-5

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Terugblik op de geslaagde MegaCompUfair. Niet alleen de nieuwste ontwikkelingen, als robotica en drones, waren te bewonderen, ook kon je weer een goede slag slaan aan één van de kraampjes.
Voorwoord: Voorzitter Clemens Schellens’ tweede hobby is ‘scouting’. Hij verhaalt over een scoutingactiviteit, de ‘jamboree on the internet’ (joti), en daarbij maken de deelnemers gebruik van alle mogelijke elektronische hulpmiddelen om de opdrachten te volbrengen. ’t Is net een computerclub …
Teamwork aan de bestuurstafel: André Reinink verdiepte zich in de vraag hoe je als groep personen met hetzelfde belang, zoals een verenigingsbestuur, met simpele en gratis middelen een verbeterslag kan maken in je werkmethodes, met als doel ‘efficiënter vergaderen en minder papierkraam’. In dit eerste artikel zet hij uiteen hoe de keuze voor een applicatie tot stand kwam.
Terugblik op de MegaCompUfair van 26 september in De Bilt: Het aantal bezoekers overtrof zeker onze stoutste verwachtingen. Tussen de zes‐ en zevenhonderd bezoekers hebben we geregistreerd en dan hebben we ons eigen kader nog niet eens meegerekend. Grote trekkers waren zoals gebruikelijk de lezingen, met als topattractie de Windows 10-lezing.
Elk project een eigen bureaublad: In SoftwareBus 2014-5 schreef Ruud Uphoff dat je in Kubuntu kunt werken met projecten, elk met een eigen bureaublad. Iets wat we in Windows missen? Nee, het kan ook in Windows 7, 8.x en 10. Maar je moet er wel even iets voor doen: een klassiek batchbestand maken. Ruud legt het allemaal uit.
Bureaubladthema’s maken: ‘Het lijkt zo simpel, even iets leuks op je bureaublad zetten, maar als Microsoft iets nieuws bedenkt is simpel gegarandeerd verboden en moet het voortaan moeilijk. Nou ja, valt best mee als je even weet hoe het moet. En dan is daar die walgelijke kleurloze titelbalk en verder de kleuren die je niet tot in detail zelf mag kiezen.’ Tot zover Ruud over Microsoft.
TiPisch Rhino, Dataverbruik Windows 10 beperken: Wij Nederlanders zouden het internet graag altijd en overal willen gebruiken zoals thuis. Dus onbeperkte data voor een vast, laag bedrag. De mobiele werkelijkheid is echter anders. Wanneer we ons buitenshuis begeven met onze laptop of tablet (met SIM‐kaart), zit er vaak een limiet op het gebruik van internetdata; buiten de bundel reken je af per MB. Rein de Jong vertelt exact welke instellingen daartoe van belang zijn.
Van Windows naar Linux: Temidden van alle ophef over Windows 10 is het goed te bedenken dat er ook nog uitstekende alternatieven voor Windows zijn. Het bekendste daarvan is Linux. Hans Lunsing is kenner bij uitstek en beschrijft de eigenschappen en de voor- en nadelen ervan. Twijfelt u ook nog tussen Windows 10 en een goed alternatief? In december volgt de eerste aflevering van een reeks artikelen die het ‘twijfelaars’ gemakkelijk zal maken voortaan met Linux te werken.
Van Kobo naar Kindle: Ofwel, van epub naar mobi; hoe doe je dat? Met het vrij verkrijgbare programma Calibre is het een fluitje van een cent. Het is simpelweg mogelijk om een back-up van je eigen epubs over te zetten naar een e-reader die alleen een ander formaat ebooks kan lezen, bijvoorbeeld mobi. In zijn artikel beschrijft Rob de Waal Malefijt stapsgewijs hoe dat gaat.
Plezier met smartphone-fotografie (2): Fotograferen met de smartphone is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Met de smartphone (of tablet) kun je niet alleen fotograferen of een video opnemen, maar je kunt ook foto’s bewerken. Daarvoor heb je wel programma’s nodig. Op de smartphone (en tablet) heten die programma’s apps (verkorting van ‘applicaties’). Isja Nederbragt bespreekt een groot aantal apps voor zowel iPhone als Android.
Flitsende ideeën voor flitslicht: Een elektronenflitser in of aan de fotocamera is een veelgebruikt en nuttig hulpmiddel. Het licht ervan is echter van een zo directe hardheid dat het de beoogde sfeer van een foto vaak niet ten goede komt. De remedie is om het licht uit een andere richting te laten komen, het te verspreiden en/of te verzachten, aldus Wessel Sijl, die diverse diffusors en reflectieschermen de revue laat passeren.
GigaHits 2015-5: De bekende DVD-ROM met honderden programma’s op alle denkbare gebieden als het over computeren gaat. In de rubriek ‘Windows’ vind je de programma’s die direct met dat besturingssysteem te maken hebben. Om het gebruik te vergemakkelijken, om het te verbeteren, enzovoort. Een bijdrage van Henk van Andel.
WindowsToGo, ook voor Windows 10 Home: ‘Microsoft prijst de mogelijkheid van een WindowsToGo-stick aan’, aldus Henk van Andel. ‘Je hebt daarmee altijd je eigen Windows 10 bij je, waarmee je een pc kunt opstarten. Helaas werd dit alleen bij de dure Enterprise-versie ingebouwd. Echter, buiten Microsoft om zijn er allerlei mogelijkheden om een WindowsToGo-stick te maken, van elke versie, zelfs van Windows 10 Home.’
Gratis website bouwen bij Webnode: Het artikel in de Softwarebus nummer 2015-3 van René Suiker over Webnode heb ik met belangstelling gelezen’, aldus abonnee Jules du Lac‘, en omdat ik bij Webnode al enkele jaren een eigen gratis site heb, kan ik geïnteresseerden met dit artikel mogelijk wat meer duidelijkheid te geven over het gebruik ervan.
ICT en sociale media: Boekbespreking door Hein van Dijk. Sinds de bespreking van ‘Supertriest Waargebeurd Liefdesverhaal’, ‘De Cirkel’ en ‘E-cocon’ is er nieuw proza met ICT als (sub)thema verschenen, namelijk ‘Het Bestand’, ‘Slaap zacht Johnny Idaho’ en ‘De Rode Hack’.

 

Categorieën