Inhoud SoftwareBus 2015-6

Voorplaat: E‐health is het kwartaalthema van HCC. Het artikel Huisarts Online verwijst hier direct naar: de technologie in dienst van de gezondheidszorg. Wat zal dat ons gaan brengen? Hopelijk gaan wel alle neuzen in dezelfde richting ...
Voorwoord: Vice-oorzitter René Suiker kijkt terug op het afgelopen jaar en noemt het een ‘goed jaar’, waarbij hij enkele resultaten aanhaalt. Hij bespreekt globaal plannen voor de toekomst en sluit af met de beste wensen voor ons allen.
Windows 10 versie 1511: De herfst-update van Windows 10 verscheen 12-11-2015 onder de naam Treshold 2 met als versienummer 1511 (=JJMM) build 10586.3. Vanaf dat moment ook beschikbaar op Technet en in Amerika. Sinds 13-11 was deze ook voor iedereen op te halen en ook de Nederlandse Media Creation Tool (MCT) is per die datum aangepast en bijgewerkt. Rein de Jong vertelt er alles over.
Terugblik CompUsers Kaderdag: Minstens één keer per jaar, in het najaar, nodigt het bestuur een gedeelte van de vrijwilligers uit om met elkaar van gedachten te wisselen over het reilen en zeilen van de vereniging. Hiervoor komen we bijeen op een centrale plek in het land; doorgaans is dat in Breukelen. Daar vergaderen we in de ochtend en de middag en tussendoor genieten we van een ‘eenvoudige doch voedzame maaltijd’. Terugblik door René Suiker.
Huisarts online: In het kader van het HCC-kwartaalthema e-Health attendeerde Marco Steen, onze penningmeester, ons op de activiteiten van Jaco Beeker, een bevlogen huisarts in Mijdrecht. Dokter Bleeker schrijft regelmatig artikelen in het lokale weekblad De Groene Venen en is daarnaast constant bezig met het verbeteren van zijn praktijk. Daarbij komen ook innovatieve ICT-oplossingen aan bod. (Dit artikel verscheen eerder in De Groene Venen.)
Privacyopties Windows 10: Door Rein de Jong. De Big Brother Awards zijn weer uitgereikt dit jaar. De winnaars zijn minister Plasterk en de korpschef Politie. Beiden zijn daarmee door experts uitgeroepen tot de grootste privacyschenders van Nederland. De korpschef vanwege het inzetten op ‘predictive policing’ oftewel het voorspellen van strafbaar gedrag zodat ingegrepen kan worden voordat een strafbaar feit is gepleegd. Hiermee wordt afwijkend gedrag de graadmeter voor politieoptreden in plaats van strafbare feiten. Binnenlandse Zaken en minister ‘Tapsterk’ beschouwen burgers als verdacht omdat ze iedereen zo ongericht (kunnen) afluisteren.
Van Windows naar Linux. Deel 1: de voorbereiding, door Hans Lunsing. En zo komen we dan aan bij de eerste stap van de voorbereidingen van een eventuele overstap naar Linux: ga na of Linux wel met al uw hardware uit de voeten kan. Nadat de hardware op compatibiliteit met Linux is onderzocht , volgt de tweede stap in de voorbereiding op een overstap naar Linux: ga na of de nu door u gebruikte programma’s ook voor Linux beschikbaar zijn en zo nee, of er goede alternatieven zijn.
Teamwork aan de bestuurstafel. Onderzoek naar Social Task Management. Deel 2: de praktijk, door André Reinink. In het vorige artikel deed ik uit de doeken hoe ik tot een bepaalde keuze kwam om effectief te vergaderen binnen onze lokale omroep met behulp van een online softwarepakket. In dit tweede en laatste deel wil ik door middel van een fictief praktijkvoorbeeld laten zien hoe het een en ander werkt.Dat doen we dus met de winnaar van het onderzoek: ‘Producteev’.
Filters gefilterd. Interessante filters voor de digitale camera, door Wessel Sijl. In de tijd van de analoge fotografie ging menig fotograaf gebukt onder het gewicht van vele filters, speciaal voor zwart-wit, speciaal voor kleurenfotografie, alsook voor speciale effecten. De diehard ging voor filters van echt optisch glas met goede coating, terwijl anderen een pragmatische weg insloegen door gebruik te maken van een lichtgewicht kunststof filtersysteem.
GigaHits 2015-6: Een bijdrage van Henk van Andel over de bekende DVD-ROM met honderden programma’s op alle denkbare gebieden als het over computeren gaat. Dit keer onder meer over Windows 10 ShutUp, een programma dat volgens de auteur voorkomt dat allerlei gebruikersinteresses en gedrag bij Microsoft terechtkomt: ‘Windows 10 is gratis‘. Jaja, je moest eens weten welke informatie over jou bij Microsoft terecht komt. Die wordt te gelde gemaakt door advertenties waarmee je vervolgens wordt bestookt, of die aan derden verkocht worden.
De FTP-server van Windows: Altijd al een FTP-server gewenst? Weinigen weten het, maar Windows 7, Windows 8 en Windows 10 hebben die in huis! Je hoeft hem alleen maar aan te zetten en in te stellen. Een bijdrage van Rein de Jong.
Goedkoop of duurkoop?: Door Isja Nederbragt, als aanvulling op haar bijdragen Plezier met smartphone-fotografie (1 + 2). Net als voor de spiegelreflex en de systeemcamera zijn er voor de smartphone vele hulpmiddelen te koop. De vraag is of je daar gebruik van wilt maken en hoe ver je gaat met de aanschaf ervan. In dit artikel bespreken we enkele mogelijkheden: goedkope en dure opzetlenzen, een kinderlens en een statief.
Problemen met DNS-servers: Door Kees van der Vlies. De DDOS-aanval van enige maanden geleden op de server van Ziggo had tot gevolg dat gebruikers wel toegang hadden tot het internet, maar geen verbinding konden krijgen met de DNS-server van hun provider, en dus niet konden browsen. Resetten van router/modem en pc helpt dan niet. Toch moet je het altijd proberen!

 

Categorieën