Over naar Drupal 6

In december (2012) werd www.CompUsers.nl verhuisd naar een nieuwe server. Daarbij werd de achterliggende software op de server deels vernieuwd. Maar er waren nog meer aanpassingen nodig om geheel up-to-date te worden.

Op maandag 18 maart is het achterliggende CMS (Content Management Systeem) Drupal opgewaardeerd van de verouderde niet meer ondersteunde versie 5 naar de nog wel ondersteunde versie 6. De website ziet er nu 'frisser' uit, maar is qua structuur en functionaliteit in principe niet veranderd.

In de loop van 2013 moet Drupal nog een keer worden opgewaardeerd. Al in de loop van dit jaar (volgens planning in september) komt Drupal 8 uit en stopt de ondersteuning van Drupal 6. Het systeem zal dan niet meer van veiligheidsupdates worden voorzien. We willen daarom zo snel mogelijk naar de huidige courante versie 7, die tot de komst van Drupal 9 ondersteuning geniet. Dat duurt zeker nog wel een jaar of twee, zo niet langer. De overgang naar Drupal 7 zal echter wat ingrijpender zijn.

Naar aanleiding van de overgang naar Drupal 6 is door verschillende leden de vraag gesteld: waarom over naar Drupal 6 en niet meteen naar 7? Het antwoord is simpel: dat is om redenen van veiligheid. De oude website draaide op Drupal 5 met ten hoogste versie 5.2 van de webprogrammeertaal PHP. Beide worden niet meer officieel ondersteund, zodat er ook geen veiligheidsupdates meer kwamen. Daarom wilden we zo snel mogelijk naar een nog wel ondersteunde Drupal versie die met een eveneens nog ondersteunde PHP versie kan omgaan. Dat is de volgende versie 6, met PHP 5.3. Natuurlijk hadden we meteen door kunnen gaan naar Drupal 7 (ook met PHP 5.3), maar de conversie naar versie 7 zou veel meer tijd hebben gevergd dan naar versie 6. Daarom doen we het in twee stappen: eerst naar 6, later naar 7.