Geluidsprogramma's zoals:

  • Audiospelers
  • Audiobewerking
  • DJ software

Deel 4: De beste gratis DAW’s, Soundbridge

Versie

2.0.1

Samenvatting

Soundbridge is een gratis DAW met vele mogelijkheden voor de muziekproductie. Het programma wordt een van de beste gratis DAW’s van 2021 genoemd en is makkelijk te doorgronden. Qua mogelijkheden en gebruiksgemak is Soundbridge zeer geschikt voor  de beginner.  Er zijn geen ingebouwde restricties en de gebruiker krijgt voldoende functionaliteit  om direct te beginnen met het componeren en opnemen van muziek.

Overzicht1

Waardering

3 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Deel 3: De beste gratis DAW’s, Waveform 11 Free

Versie

11.5.0

Samenvatting

Waveform 11 Free is een gratis audio-programma. Het programma nam toe in populariteit nadat het in 2020 de “Beste free DAW”-prijs kreeg van het platform Bedroom Producers. Ook in 2021 is Waveform Free genomineerd voor een NAMM TEC award. Overzicht

Waveform Free is uitgebreid en  wordt  geleverd met VST-instrumenten, de basic benodigde effecten en een breed scala aan geluiden. Daarnaast is het programma  zeer stabiel en krijgt het regelmatig updates.
Zowel de beginner als gevorderde krijgt een DAW waarmee ongelimiteerd muziek geproduceerd kan worden.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Deel 2: De beste gratis DAW’s, Cakewalk by Bandlab

Versie

2020.11

Samenvatting

Cakewalk by Bandlab is een gratis audio-programma dat kan wedijveren met de beste (betaalde) professionele DAW’s. overzicht2Het programma is zeer volledig en wordt zelfs geleverd met breed scala aan instrument- en effect VST’s. Hoe is dit mogelijk!
Het programma krijgt regelmatig updates waarbij nieuwe ontwikkelingen in de muziek industrie en ook gebruikerswensen worden meegenomen.
U kunt direct van start gaan met het maken van muziektracks als beginner of als gevorderde.

Waardering

5 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Tagscanner

Versie

6.1.6

Samenvatting

Met dit programma van Sergey Serkov kan een muziekcollectie worden beheerd en georganiseerd.
TagScanner heeft zeer uitgebreide mogelijkheden om zowel bestandsnamen als tags aan te passen en is daarmee vergelijkbaar met programma's als 'Tag&Rename'  (https://www.softpointer.com/tr.htm) en 'MP3tag' (https://www.mp3tag.de/en/). Alle bekende (en ook een aantal minder bekende) formaten worden ondersteund. Informatie kan handmatig worden ingevoerd, uit de bestandsnaam worden gekopieerd of uit internetdatabases worden geïmporteerd.

Dus:
Heb je een verzameling muziek in digitale vorm? Bijvoorbeeld MP3, OGG, FLAC, WMA, of WAV?
Zijn de bestandsnamen of inhoud van de metadata van de bestanden niet naar wens?
Zoek je een goed en gratis programma om die te bewerken?
Zoek dan niet verder en ga aan de slag met Tagscanner.
Sinds 1999 wordt dit programma actief onderhouden en regelmatig verbeterd.

Zoek je een programma om cd's te rippen? Lees dan de review van 'Exact Audio Copy' op de site van CompUsers.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Exact Audio Copy

Versie

1.5

Samenvatting

Een stukje cd-historie
De eerste cd’s kopieerde ik met een DOS-programma: cd-tracks exporteren naar wav-bestanden en aansluitend comprimeren. Een wav-bestand is ‘lossless’ en gelijkwaardig aan de audio-kwaliteit op de cd. Een standaard cd is zo’n 650 MB groot, levert dus zo’n 650 MB aan wav-bestanden op. Omwille van ruimte en gemak worden wav-bestanden vaak gecomprimeerd.
Het bekendste ‘lossy’ compressieformaat is mp3. Hoe meer je het wav-bestand comprimeert, hoe kleiner de mp3. De audiokwaliteit is  omgekeerd evenredig: hoe meer compressie (bitrate), hoe lager de audiokwaliteit.
Cd in de gleuf en rippen maar. Rippen betekent niets anders dan ‘extractie’ van de inhoud van een gegevensdrager1.

Snel internet
Door het snelle internet werd het steeds eenvoudiger om mp3’tjes rond te sturen. Eerst mp3’s met een bitrate van 128 kbps, tegenwoordig 320 kbps.
Om een idee te krijgen: 1 minuut audio op 128kbps is ongeveer 1 MB, 1 minuut 320 kbps is ongeveer 2.5 MB, en 1 minuut ongecomprimeerd is een kleine 11 MB.
Een ander populair lossless formaat is Flac. Flac comprimeert audio zonder kwaliteitsverlies. Later meer hierover.
Omdat ik in mijn privécollectie een aantal cd’s tegenkwam met gebreken, nam ik de proef op de som met EAC.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

De beste gratis DAW’s, Studio One 5 Prime (1)

Versie

Studio One 5.0.2

Samenvatting

Bent u op zoek naar een goed gratis geluidsprogramma voor het maken van muziektracks? Het programma ‘Studio One 5 Prime’ van Presonus is dan een goede keuze voor u. Prime is zeer uitgebreid en kan zowel de beginnende als de gevorderde gebruiker bekoren. Het programma wordt geleverd met een grote selectie aan gratis geluiden, loops en instrumenten.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

KXStudio

Versie

14.04.5

Samenvatting

KXStudio is een Ubuntu-systeem om professionele geluids- en videoproducties te maken. Naast de gebruikelijke Linux-programma’s biedt het een aantal eigen ontwikkelingen en uitbreidingen. Het is gebaseerd op Ubuntu 14.04.5 en heeft een eigen repository. Ik zal in de review daarom af en toe een vergelijking maken met Ubuntu Studio 16.04.3.

Waardering

3 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

MuseScore

Versie

2.02

Samenvatting

MuseScore is een compositie- en notatieprogramma voor de platforms Linux, Windows en OSX. Het is een krachtig programma, dat ook nog uit te breiden is met plug-ins, en het biedt een scala aan functies die het maken van bladmuziek ondersteunen. Het werkt net even iets anders dan de meeste bladmuziekprogramma’s en dat is wel even wennen. Het programma is in de loop der jaren uitgebreid met MIDI-sequencerfuncties.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Ardour

Versie

5.0

Samenvatting

 

Ardour is een uitgebreid Digitaal Audio Werkstation (DAW) voor de platforms: Linux, OSX en Windows. Het biedt functies voor geluidstechnici om audio- en MIDI-projecten te editen, mixen en masteren. Het helpt musici te focussen op het creatieve aspect en niet op de techniek. Ook kunnen componisten ermee uit de voeten, maar de kern-doelgroep zijn de geluidstechnici. Het biedt qua functionaliteit meer functies dan instap-DAW’s. Het heeft uitgebreide ondersteuning van plug-in-interfaces. Naast een traditionele MIDI-sequencer is er een goede integratie met video.

Gezien de uitgebreide mogelijkheden vergt het wel meer inwerktijd om daarvan te kunnen profiteren.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Rosegarden

Versie

15.12.1

Samenvatting

Rosegarden is een uitgebreid Digitaal Audio Werkstation (DAW). Het biedt functies voor componisten, musici, muziekstudenten en kleine geluidsstudio’s.  Het bevat meer functies dan menig startversie van professionele DAW’s. Het maakt optimaal gebruik van de MIDI- en audio-functies van het Linux-platform waarop het draait.
Rosegarden is gebruiksvriendelijk en vergt geen lange inwerktijd.
Naast een traditionele MIDI-sequencer heeft Rosegarden uitgebreide editing-faciliteiten. De gebruiker kan dus zijn eigen favoriete methode kiezen. Voor audio is het meer basis, maar het bevat toch leuke extra dingen.

Waardering

3 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))