Software voor fotografische doeleinden.

Bv. Gimp, Irfanview (Ook Video en Audio)

darktable

Versie

2.4.4

Samenvatting

darktable wordt nooit met een hoofdletter geschreven, ook niet aan het begin van een zin (info: www.darktable.org).
darktable is een open source programma met een RAW-converter, fotoviewer en fotobewerkingsprogramma. Er is onder Linux een printmodule beschikbaar (onder Windows niet). Er kan een presentatie worden gemaakt en er is een mogelijkheid voor tethering (verbinding tussen camera en computer tijdens het fotograferen). Door de modulaire opbouw (zes modi met ieder veel specifieke modules) is het volgen van een eigen workflow heel makkelijk.
Het programma is er in diverse talen, waaronder Nederlands. De (zeer goede) gebruiksaanwijzing is in de Engelse taal, diverse tutorials ook. Deze zijn allemaal te vinden op de website van darktable.
Het programma is niet bedoeld om een fotoverzameling te beheren, daarvoor wordt een ander (bestandsbeheer) programma gebruikt.

In deze review is het programma niet onder MacOS onderzocht, daarover dus geen uitspraken.

Waardering

5 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Photofiltre

Versie

7.2.1 (1-3-2015)

Samenvatting

PhotoFiltre is een gratis fotobewerkingsprogramma.
Als het bij deze samenvatting bleef zou ik de maker, Antonio da Cruz, te kort doen.
Het programma echter kan meer dan alleen foto's bewerken.
In het algemeen kan men stellen dat het programma grafische bestanden kan bewerken.
Denk daarbij niet alleen aan de bekende formaten als BMP en JPG, maar ook PDD en PSD van Photoshop.
Vanaf versie 7 kan het programma ook met lagen werken.
Voor PhotoFiltre zijn er zo'n 25 verschillende taalbestanden beschikbaar.
Opvallend is dat een wereldtaal als Frans ontbreekt.
Dit  is omdat er ook commerciële, Franse, versie beschikbaar is: PhotoFiltre Studio.
Deze betaalde versie kan ook meer dan de gratis variant.
Ik heb de maker gevraagd of er nog een update komt. De actuele versie stamt uit 2015.
Antonio da Cruz reageerde prompt via een e-mail met de mededeling dat er op dit moment geen update gepland is.
Hoewel het programma zelf best wel klein is, zijn de mogelijkheden groots te noemen.
PhotoFiltre 7 is 'kaal' geïnstalleerd of uitgepakt nog geen 10 MB groot. En met kaal bedoel ik zonder filters of plug-ins.
Omdat het ook portable gebruikt kan worden is het een handig stukje gereedschap om op een usb-stick mee te nemen.
Ik zal in deze review de functionaliteit van het programma in het kort beschrijven.
Dat doe ik op basis van een aantal bekende en veelgebruikte mogelijkheden van PF7.
Ik zal verderop in deze review ook verwijzen naar een externe bron.
Er bestaat op internet namelijk een zeer uitgebreide Nederlandstalige handleiding.
Deze is gemaakt door Elinar Sies, een gepensioneerd leraar natuurkunde.
Voor zover ik het kan beoordelen is deze handleiding actueel.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Faststone Image Viewer

Versie

6.4 (12-sept-17)

Samenvatting

FastStone Image Viewer is software voor het bekijken van afbeeldingen.
Daarnaast kan het programma ook bestanden converteren en bewerken.
De bestanden kunnen ook:
- beheerd, vergeleken en verstuurd worden
- bewerkt worden (grootte aanpassen, bijsnijden, retoucheren, kleuren aanpassen)
- via een batchmodus bewerkt worden
Alles is via een menu te benaderen, in veel gevallen ook via sneltoetsen.
Het ondersteunt alle belangrijke formaten zoals BMP, JPEG, JPEG 2000, animated GIF, PNG, PCX, PSD, EPS, TIFF, WMF, ICO en TGA). Daarnaast ook de RAW formaten zoals CRW, CR2, NEF, PEF, RAF, MRW, ORF, SRF, ARW, SR2, RW2 en DNG.
Sinds versie 6.3 kunnen ook videobestanden afgespeeld worden.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

UFRaw

Versie

019.02

Samenvatting

UFRaw is een RAW-converter. Dat wil zeggen dat het een programma is waarin RAW-fotobestanden kunnen worden geopend en opgeslagen met een andere bestands-extensie. Ook zijn enkele bewerkingen mogelijk. UFRaw herkent de RAW-bestanden van de meeste camera's. Het bestand wordt, na al of niet bewerken, geopend in GIMP (plug-in-versie) of opgeslagen als tiff, png of als een ppm (stand-aloneversie). Voor Windows is er alleen een stand-aloneversie beschikbaar. Het is daarin niet mogelijk het bestand rechtstreeks vanuit UFRaw naar GIMP of een ander fotobewerkingsprogramma te sturen. Voor Linux is UFRaw standaard als plug-in opgenomen in GIMP. De RAW-bestanden worden vanuit GIMP geopend in UFRaw, en UFRaw stuurt de bestanden daarna weer door naar GIMP, waar verdere bewerking kan plaatsvinden. Er is ook een stand-aloneversie beschikbaar voor Linux. 

In UFRaw kunnen de meest voorkomende aanpassingen aan de afbeelding worden gedaan. Er kan niet worden verscherpt. Er kunnen geen lokale aanpassingen worden toegepast en er kan niet met lagen worden gewerkt. Het is een aanvulling op o.a. GIMP, dat geen RAW-bestanden aankan. Het bevat geen foto-browser en laat geen thumbnails zien.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

RawTherapee

Versie

5.2

Samenvatting

RawTherapee is een (Nederlandstalig) programma om foto’s met een raw-formaat van vrijwel alle camera’s te openen en te bewerken. Ook de bestandsformaten jpg, png en tiff kunnen worden bewerkt. Het programma is te gebruiken als een raw-convertor voor o.a. Gimp, dat zelf raw-bestanden niet kan verwerken. Bestanden die zijn geopend (en bewerkt) kunnen naar een fotobewerkingsprogramma worden geëxporteerd met keuze uit de formaten jpg, png en tiff. Het programma waarheen standaard wordt geëxporteerd is in te stellen (in ‘Voorkeuren’).

De mogelijkheden om foto’s te bewerken zijn heel uitgebreid en gericht op het optimaliseren / ‘ontwikkelen’ van een foto wat betreft belichting, contrast, kleur, etc. Die mogelijkheden zijn zó uitgebreid dat een beginnend fotobewerker soms moeite zal hebben om een keus daaruit te maken. Batchverwerking is mogelijk. RawTherapee werkt niet met lagen. Selecties maken van een deel van de foto is niet mogelijk. Printen vanuit RawTherapee is niet mogelijk.

Een uitgebreide en goede handleiding (RawPedia) is in het Engels beschikbaar. Daarin is ook veel achtergrondinformatie opgenomen, almede een advies over hoe te starten met fotobewerken, in welke volgorde de diverse handelingen uit te voeren en, vooral ook, het waarom ervan.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

GIMP

Versie

2.10.8

Samenvatting

GIMP is een hoogwaardig en uitgebreid beeld- en fotobewerkingsprogramma en is door de kwaliteit en de vele mogelijkheden die het biedt te vergelijken met Adobe Photoshop. Die vergelijking gaat echter niet helemaal op, want een aantal functies die Photoshop wel heeft, vind je niet terug in GIMP, zoals aanpassingslagen en het openen van RAW-bestanden. In de toekomst zal dat laatste wel mogelijk worden, net als het niet-destructief werken. GIMP heeft een eigen bestandsformaat (.xcf) dat niet door alle andere bewerkingsprogramma’s wordt herkend. GIMP zelf kan met vele bestandsformaten omgaan. GIMP opent zelf geen RAW-files, daar is een losse RAW-converter voor nodig. GIMP 2.10 installeert daarvoor darktable als plug-in bij het opstarten, op voorwaarde dat darktable op de computer is geïnstalleerd. Ook voor het beheren van de foto’s is een ander programma nodig. GIMP wordt in toenemende mate gebruikt door professionele fotografen.
In het voorjaar van 2018 is de langverwachte versie 2.10 uitgebracht, met inmiddels de nodige updates. De programmering van het programma (achter de schermen) is volledig gereviseerd met daardoor mogelijkheden voor de toekomst (zoals RAW verwerken, en non-destructieve verwerking van afbeeldingen). In deze nieuwe versie is de interface veranderd (deze is instelbaar), het kleurbeheer is uitgebreid en er zijn diverse gereedschappen toegevoegd (vooral onder transformatie).
GIMP is een wat eigenzinnig programma, het werkt soms net wat anders, soms ook net wat omslachtiger dan andere programma’s. Er bestaan echter vele plug-ins en scripts die allerlei bewerkingen makkelijker maken en die ook gratis zijn te downloaden.
Als fotobewerkingsprogramma heeft GIMP heel veel mogelijkheden, zoals kleur aanpassen, retoucheren, manipuleren, tekst toevoegen en creatief werken. Het werkt met lagen. GIMP is een uitgebreid programma. Dat is dan ook de reden dat het voor een beginnend fotobewerker tijd en oefening vraagt om eigen te worden met GIMP. Overigens geldt dat net zo goed voor andere, uitgebreidere fotobewerkingsprogramma’s.
GIMP is er in vele talen, ook in het Nederlands. De helpfunctie is uitgebreid en vanuit het programma te benaderen. In de help is echter niet alle tekst in het Nederlands vertaald. Er zijn weinig Nederlandse boeken over GIMP; in het Engels zijn er wel vele handboeken. Op internet zijn vele lessen over GIMP te vinden en op YouTube staan vele filmpjes waarin uitleg wordt gegeven, ook in het Nederlands.

Waardering

5 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))