Programma's die helpen bij het beheer van het OS. Programma's die eigenlijk niets productiefs doen.
Handige hulpjes dus. Denk hierbij aan:

  • Filemanagers
  • Inpakkers
  • Opschonen

Double Commander

Versie

0.9.9

Samenvatting

Double Commander is een opensource- en cross-platform bestandsbeheerprogramma.
Voor zowel het uiterlijk als de functionaliteit is het welbekende ‘Total Commander’ als inspiratiebron gebruikt.
Die inspiratie gaat zelfs zo ver dat de plug-ins van Total Commander ook in Double Commander werken.
Maar er zijn ook enkele verschillen, zoals een ingebakken teksteditor met ondersteuning voor syntax hightlighting.
Het programma wordt aangeboden voor Windows, Linux, OS X en FreeBSD.
Het programma is in ontwikkeling, maar de maker hoopt eind van dit jaar versie 1.0 uit te brengen.
Ik gebruik het programma al sinds 2018 naar tevredenheid.
Ben je idolaat van Total Commander, maar heb je geen officiële registratie en ben je de ‘nag screens’ beu?
Denk je: Total Commander is een fijn programma maar ik wil er niet voor betalen?
Ben je nieuwsgierig naar een echt gratis alternatief?
Dan is Double Commander een aanrader!

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Macrium Reflect 7

Versie

7.2 build 4601

Samenvatting

Het programma Macrium Reflect gebruik ik al vele jaren thuis voor mijn pc's en laptops. Ook heb ik het zo'n tiental jaren gebruikt voor het inrichten van de workshop-laptops van CompUsers t.b.v. de CompUfairs en ook degene die mij heeft opgevolgd voor deze werkzaamheden heb ik met dit programma vertrouwd mogen maken. Met dit programma maak je een image van je harde schijf of ssd; deze image kun je op een later tijdstip weer terugplaatsen op jouw systeem. Ook is het mogelijk met dit programma back-ups te maken van je bestanden. Macrium Reflect Free maakt onderscheid in drie back-uptypen: Full, Differential en Incremental. Dit zijn Engelse termen en eigenlijk worden deze nooit vertaald. Moeten ze toch vertaald worden, dan zou dit het beste zijn in: Volledig, Differentieel en Incrementeel.

Waardering

5 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Joplin

Versie

1.074

Samenvatting

Deze review gaat over Joplin. Notities bewaarde je vroeger in een notitieboekje, in losse bestanden in een simpel tekstformaat op je harde schijf en later op een usb-stick. Altijd je notities bij de hand. Tegenwoordig zijn er talrijke mogelijkheden om gedachtenspinsels, boodschappenlijstjes en lumineuze ideeën te noteren. En natuurlijk doen we dat tegenwoordig in de cloud. De cloud zal een belangrijke rol spelen in mijn review over Joplin.
Het zal ergens in 2007 zijn geweest dat ik kennis maakte met ‘Evernote’. Samen met een usb-stick die op  de laatste versie HCC Dagen had gescoord . De makers verbeterden het programma continue, maar de concurrenten zaten ook niet stil. Tot een half jaar geleden heb ik het gebruikt. Een nieuwe computer op mijn werk (eindelijk Windows 10) was de reden voor een overstap naar ‘OneNote’.
Microsoft had haar ogen goed open gehouden en had ‘mijn’ Evernote in de bittenbak doen belanden.

Niet alleen op mijn werk maar ook thuis wil ik notities maken, delen en archiveren. Ik wil ‘note taking software’ op al mijn apparaten! In een Engelstalig computermagazine een artikel waarin diverse programma’s om notities te maken werden beoordeeld en vergeleken. ‘Joplin’ was een van de kandidaten. Het programma kwam met de beste cijfers uit de test. Tijd voor een review op Compusers.nl.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

PDF Creator Free

Versie

3_4_0

Samenvatting

PDF Creator is een gratis programma om pdf-bestanden te maken. Alhoewel veel moderne programma's ( Microsoft Office, Libre Office, Open Office en andere) dit ook in hun programma mogelijk hebben gemaakt, was PDF Creator een van de eerste die zulks mogelijk maakte met een virtuele printer. Nu is het vooral nuttig als je een pdf wilt maken met een programma die deze functie niet ondersteunt. 

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

PDFill PDF Tools

Versie

14.0 build 1

Samenvatting

In de periode dat ik de functie van secretaris van onze computervereniging mocht vervullen, maakte ik veelvuldig gebruik van pdf-bestanden. Waarom?  Omdat pdf een universeel bestandsformaat is, waarmee lettertypen, afbeeldingen en opmaak van elk willekeurig brondocument behouden blijven, ongeacht het programma of het platform waarmee het document werd gemaakt. Een voordeel van een pdf-bestand is dat het - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Word-document - op elke printer er hetzelfde uit zal zien. Ook kan een pdf-bestand op alle platformen bekeken worden; het is dus niet platformafhankelijk. Je kunt pdf-bestanden maken kun je met veel programma's, o.a. Microsoft Office, Libre Office, e.d. Ook veel andere programma's kunnen  via een virtuele printer (met bv. PDF Creator) een pdf maken. Soms moest ik papieren documenten scannen en omzetten naar een pdf, en daarvoor gebruikte ik het freewareprogramma Scan2pdf. Met dat programma kon ik meerdere pagina's scannen en combineren tot een pdf-bestand. Soms moest ik ook pagina's uit een pdf-bestand verwijderen of eraan toevoegen, ook daarvoor had ik een freewareprogramma gevonden: PDFsplitandmerge. Omdat ik me had opgegeven om programma's te reviewen, kreeg ik het verzoek om het programma PDFill PDF Tools te bespreken. Ik heb dat programma gedurende een behoorlijke periode uitgeprobeerd en getoetst op bruikbaarheid en vergeleken met de freewareprogramma's die ik eerder gebruikte.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

FreeCommander

Versie

XE 2019-790a

Samenvatting

Toen ik in 1987 mijn eerste computer kocht, met Dos 3.3, kreeg ik van een bevriende ‘nerd’ een diskette met Norton Commander. Zeker bij een besturingssysteem als Dos 3.3 is zo’n bestandsmanager een heel handig hulpgereedschap.

Omdat Norton Commander niet gratis was, zocht ik een gratis alternatief. Tijdens de zoektocht vond ik ‘Dos Navigator’ en ‘Volkov Commander’. Vooral die laatste kreeg een soort cultstatus. Net als PTS Dos was Volkov Commander in X86 Assembly code geschreven, klein en supersnel. Tot mijn verbazing zijn beide pakketten nog steeds op het internet te vinden.

Met de komst van Windows 95 en hoger heb ik meer en meer gebruik gemaakt van Total Commander, voorheen Windows Commander. Enkele jaren geleden heb ik ook wel eens gekeken naar DoubleCommander, MultiCommander en QDir. Wat mij opvalt is dat heel veel functionaliteit als basis terug te vinden is in Norton Commander.

Compusers stelt een lijst met te reviewen software beschikbaar. Op die lijst staat o.a. ‘Free Commander’: een zogenoemde ‘dubbel venster’-bestandsmanager, gemaakt door Marek Jasinski. Ik had wel eens gehoord van FreeCommander, maar er nog nooit in detail naar gekeken. Misschien toch tijd om FreeCommander eens breder en dieper te onderzoeken. Ik ben een verstokte Total Commander-gebruiker, maar ik beloof FreeCommander open en eerlijk te reviewen.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

yEd - een diagram-editor

Versie

3.18.1

Samenvatting

Ik denk dat voor velen yEd een onbekend stukje software is. Onbekend maakt onbemind zegt het spreekwoord. Verderop zal ik uitleggen hoe ik bij dit stukje software terecht kwam. Eerst even de intro van de website:
- yEd is a powerful desktop application that can be used to quickly and effectively generate high-quality diagrams. Create diagrams manually, or import your external data for analysis. Our automatic layout algorithms arrange even large data sets with just the press of a button. yEd is freely available and runs on all major platforms: Windows, Unix/Linux, and macOS -
Een mooi stukje proza waarvan je, nadat je het gelezen hebt, denkt: 'Euh, maar wat is yEd nu precies?'

Op mijn werk gebruiken we Visio. Visio werd in 2000 overgenomen door Microsoft. Visio is een mooi stukje software om diagrammen te maken. Bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerkstructuur. Maar ook een overzicht van een fabrieksindeling of een kantoorindeling. Visio zit niet in het standaard Office 365 pakket van Microsoft. En omdat niet iedereen binnen ons bedrijf Visio gebruikt, is het misschien verstandiger om een losse licentie te kopen. Maar toen ik hoorde dat een losse licentie van Visio net zoveel kost als het standaard Office 365 pakket kriebelde het. Afhankelijk van het aantal licenties kost Office 365 ergens rond de 15 euro per maand voor een middelgroot bedrijf. Dus: Office 365 + Visio = 30 euro per maand.
Later kwam ik er achter dat hetzelfde geldt voor Microsoft Project. Ook voor Microsoft Project zijn er overigens prima gratis alternatieven.

Terug naar vroeger.
Heel, heel lang geleden kwam ik op een van de HCC-dagen in aanraking met 'IntelliDraw'. Een heel intuïtief stukje software, omschreven als 'a shape based vector illustration tool'. De maker van de software heette Aldus, misschien beter of ook bekend van 'Pagemaker'. We zitten nu aan het begin van de jaren negentig. Aldus werd later overgenomen door Adobe. Aan IntelliDraw moest ik denken toen ik een alternatief zocht voor Visio. Misschien heeft Microsoft het pakket wel voor de neus van Adobe weggekaapt. Om de inleiding niet nog langer te maken: door allerlei verwante zoektermen te gebruiken kwam ik bij yEd terecht.

Waardering

5 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Faststone Image Viewer

Versie

6.4 (12-sept-17)

Samenvatting

FastStone Image Viewer is software voor het bekijken van afbeeldingen.
Daarnaast kan het programma ook bestanden converteren en bewerken.
De bestanden kunnen ook:
- beheerd, vergeleken en verstuurd worden
- bewerkt worden (grootte aanpassen, bijsnijden, retoucheren, kleuren aanpassen)
- via een batchmodus bewerkt worden
Alles is via een menu te benaderen, in veel gevallen ook via sneltoetsen.
Het ondersteunt alle belangrijke formaten zoals BMP, JPEG, JPEG 2000, animated GIF, PNG, PCX, PSD, EPS, TIFF, WMF, ICO en TGA). Daarnaast ook de RAW formaten zoals CRW, CR2, NEF, PEF, RAF, MRW, ORF, SRF, ARW, SR2, RW2 en DNG.
Sinds versie 6.3 kunnen ook videobestanden afgespeeld worden.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

KeePass, een wachtwoordkluis

Versie

2.36

Samenvatting

KeePass is een programma dat zich gedraagt als een kluis voor, primair, het opbergen van gebruikersnamen en wachtwoorden die je gebruikt om op systemen of websites in te loggen. Het is een open source-programma en beschikbaar voor Windows, slimme telefoons en, via Windows-emulatie, ook voor Linux en Mac OS X. Er zijn vele plug-ins ontwikkeld, onder andere voor import, export en back-up van de gegevens. KeePass is een actief product, waar regelmatig updates voor verschijnen. Door deze veelzijdigheid en open structuur is het uitermate geschikt voor de computerhobbyist.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))