Programma's zoals:

  • Browsers
  • Cloudopslag

NoRoot Firewall

Versie

3.0.1

Samenvatting

NoRoot Firewall is een firewall die geen speciale rechten vereist. Het programma biedt functies om toegang van apps tot internet en mobiele verbinding te filteren. Op deze manier kan het niet alleen ongewenst transport van gegevens naar buiten verijdelen, maar ook het opvragen van advertenties tegenhouden. Kortom, meer controle over je eigen Android-smartphone of tablet en je databundel.

Om controle over je internet- en mobiel-verkeer te krijgen functioneert Noroot Firewall als een lokale proxy-server.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

yEd - een diagram-editor

Versie

3.18.1

Samenvatting

Ik denk dat voor velen yEd een onbekend stukje software is. Onbekend maakt onbemind zegt het spreekwoord. Verderop zal ik uitleggen hoe ik bij dit stukje software terecht kwam. Eerst even de intro van de website:
- yEd is a powerful desktop application that can be used to quickly and effectively generate high-quality diagrams. Create diagrams manually, or import your external data for analysis. Our automatic layout algorithms arrange even large data sets with just the press of a button. yEd is freely available and runs on all major platforms: Windows, Unix/Linux, and macOS -
Een mooi stukje proza waarvan je, nadat je het gelezen hebt, denkt: 'Euh, maar wat is yEd nu precies?'

Op mijn werk gebruiken we Visio. Visio werd in 2000 overgenomen door Microsoft. Visio is een mooi stukje software om diagrammen te maken. Bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerkstructuur. Maar ook een overzicht van een fabrieksindeling of een kantoorindeling. Visio zit niet in het standaard Office 365 pakket van Microsoft. En omdat niet iedereen binnen ons bedrijf Visio gebruikt, is het misschien verstandiger om een losse licentie te kopen. Maar toen ik hoorde dat een losse licentie van Visio net zoveel kost als het standaard Office 365 pakket kriebelde het. Afhankelijk van het aantal licenties kost Office 365 ergens rond de 15 euro per maand voor een middelgroot bedrijf. Dus: Office 365 + Visio = 30 euro per maand.
Later kwam ik er achter dat hetzelfde geldt voor Microsoft Project. Ook voor Microsoft Project zijn er overigens prima gratis alternatieven.

Terug naar vroeger.
Heel, heel lang geleden kwam ik op een van de HCC-dagen in aanraking met 'IntelliDraw'. Een heel intuïtief stukje software, omschreven als 'a shape based vector illustration tool'. De maker van de software heette Aldus, misschien beter of ook bekend van 'Pagemaker'. We zitten nu aan het begin van de jaren negentig. Aldus werd later overgenomen door Adobe. Aan IntelliDraw moest ik denken toen ik een alternatief zocht voor Visio. Misschien heeft Microsoft het pakket wel voor de neus van Adobe weggekaapt. Om de inleiding niet nog langer te maken: door allerlei verwante zoektermen te gebruiken kwam ik bij yEd terecht.

Waardering

5 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

WinSCP, een handig ftp- of sftp-programma

Versie

5.13

Samenvatting

WinSCP is een heel mooi alternatief voor het standaard Windows-ftp-programma. Mogelijk dat de kreet ftp al verwarring schept, want waarom zou je ftp nou willen gebruiken en wat betekent dat woord eigenlijk? Ftp is een afkorting van 'file transfer protocol', oftewel in gewoon Nederlands: bestandsoverdrachtprotocol. Ftp gebruik je dus voor het uploaden en downloaden van bestanden naar of van het internet of een website. En met WinSCP kan je dat uiterst gebruikersvriendelijk doen zonder over de echte opdrachten na te hoeven denken. Maar downloaden, dat gaat toch met een simpele klik op een webpagina? Ja, dat geldt voor gewoon gebruik. Maar hoe komt een bestand op het web? Wat dacht je van ftp? Zonder ftp is er zogezegd niks te doen op het web.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Thunderbird

Versie

52.01.1

Samenvatting

Thunderbird, uit de Mozilla-stal, is een mailprogramma. Net als de Mozilla-browser Firefox is het een goed en volwassen programma. Thunderbird versie 1.0 verscheen al in 2004. Het programma kan bogen op een grote schare trouwe gebruikers. Thunderbird is er voor Windows, Linux en Mac. Het is in meerdere talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands en Fries.

Voor hen die het maximale uit Thunderbird willen halen is Thunderbird  uit te breiden met add-ons voor extra functionaliteit.

Standaard is Thunderbird uitgerust met functies voor beveiliging tegen spam en phishing. Daarnaast heeft het spellingcontrole voor de meest uiteenlopende talen en een aanpasbaar uiterlijk. Ook gaat Thunderbird heel plezierig met aliassen om.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))