Besturingssystemen, ingrepen in het besturingssyteem en monitoringtools

Double Commander

Versie

0.9.9

Samenvatting

Double Commander is een opensource- en cross-platform bestandsbeheerprogramma.
Voor zowel het uiterlijk als de functionaliteit is het welbekende ‘Total Commander’ als inspiratiebron gebruikt.
Die inspiratie gaat zelfs zo ver dat de plug-ins van Total Commander ook in Double Commander werken.
Maar er zijn ook enkele verschillen, zoals een ingebakken teksteditor met ondersteuning voor syntax hightlighting.
Het programma wordt aangeboden voor Windows, Linux, OS X en FreeBSD.
Het programma is in ontwikkeling, maar de maker hoopt eind van dit jaar versie 1.0 uit te brengen.
Ik gebruik het programma al sinds 2018 naar tevredenheid.
Ben je idolaat van Total Commander, maar heb je geen officiële registratie en ben je de ‘nag screens’ beu?
Denk je: Total Commander is een fijn programma maar ik wil er niet voor betalen?
Ben je nieuwsgierig naar een echt gratis alternatief?
Dan is Double Commander een aanrader!

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Endless OS

Versie

3.8.1

Samenvatting

Endless OS is een makkelijk te gebruiken Linux-versie. Beschouw het als ‘Linux voor Dummies’. U hoeft namelijk niets van Linux te weten. Het heeft een intuïtieve gebruikersinterface. Het uitgangspunt is dat de gebruiker niet geïnteresseerd is in de motor, maar hem gewoon wil gebruiken. Daarin is de maker goed geslaagd. Het biedt een uitgebreide set aan toepassingen die we van andere Linux-distributies kennen. Er zijn twee versies: basis en volledig. De basisversie (3 GB download) gaat er vanuit dat u een internetverbinding heeft en dus toepassingen automatisch downloadt als u ze de eerste keer gebruikt. De volledige versie (16 GB download) gaat ervan uit dat u niet altijd verbonden bent met internet en heeft veel meer applicaties standaard aan boord.
Het is gratis.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Macrium Reflect 7

Versie

7.2 build 4601

Samenvatting

Het programma Macrium Reflect gebruik ik al vele jaren thuis voor mijn pc's en laptops. Ook heb ik het zo'n tiental jaren gebruikt voor het inrichten van de workshop-laptops van CompUsers t.b.v. de CompUfairs en ook degene die mij heeft opgevolgd voor deze werkzaamheden heb ik met dit programma vertrouwd mogen maken. Met dit programma maak je een image van je harde schijf of ssd; deze image kun je op een later tijdstip weer terugplaatsen op jouw systeem. Ook is het mogelijk met dit programma back-ups te maken van je bestanden. Macrium Reflect Free maakt onderscheid in drie back-uptypen: Full, Differential en Incremental. Dit zijn Engelse termen en eigenlijk worden deze nooit vertaald. Moeten ze toch vertaald worden, dan zou dit het beste zijn in: Volledig, Differentieel en Incrementeel.

Waardering

5 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

NoRoot Firewall

Versie

3.0.1

Samenvatting

NoRoot Firewall is een firewall die geen speciale rechten vereist. Het programma biedt functies om toegang van apps tot internet en mobiele verbinding te filteren. Op deze manier kan het niet alleen ongewenst transport van gegevens naar buiten verijdelen, maar ook het opvragen van advertenties tegenhouden. Kortom, meer controle over je eigen Android-smartphone of tablet en je databundel.

Om controle over je internet- en mobiel-verkeer te krijgen functioneert Noroot Firewall als een lokale proxy-server.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Speccy

Versie

1.32.740

Samenvatting

Speccy, een mooi en overzichtelijk stukje gereedschap om de systeemgegevens van je pc te tonen.
De basisversie is gratis, maar geeft deze voldoende informatie?
Het programma bestaat sinds 2010, kan het zich meten met concurrenten?
Is het beter en uitgebreider dan de systeeminfo die Windows je geeft?
Allemaal vragen die in deze review beantwoord worden.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

FileZilla - The free FTP solution

Versie

3.41.2

Samenvatting

Als we het over FileZilla hebben dan bedoelen we normaliter de 'FileZilla-client'. Er bestaat namelijk ook een 'FileZilla-server'. Het verschil wordt duidelijk als u deze review leest. FileZilla is een gratis FTP-client, geschikt voor meerdere platformen: Windows, Linux, en MacOS. Met het programma kun je bestanden ophalen van en versturen naar een FTP-server. Er is ook een professionele, commerciële variant. Daarvoor moet worden betaald.
Spoiler alert: de gratis variant kan méér dan je – normaal gesproken – nodig zult hebben.

Waardering

5 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Q4Wine

Versie

1.3.10

Samenvatting

Q4Wine is een grafische interface voor Wine, de Windows-simulator voor Linux. Met Q4Wine kunnen virtuele Windows-stations en applicaties worden beheerd. Het biedt toegang tot de Wine Application Database (AppDB), waarin voor een groot aantal applicaties is te vinden óf en in welke mate ze met Wine werken. Het biedt ook toegang tot Winetricks, een script waarmee gemakkelijk allerlei gratis applicaties en games kunnen worden geïnstalleerd. Q4Wine doet wat het belooft, zij het dat er zo hier en daar wat onhandigheidjes in zitten. Een 4 als waardering op een schaal van 1 t/m 5 is het zeker waard.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

PlayOnLinux

Versie

4.2.12

Samenvatting

PlayOnLinux (POL) is een grafische interface voor Wine, de Windows-simulator, waarmee Windows-programma’s (waaronder veel games) op Linux kunnen worden geïnstalleerd, uitgevoerd en gedeïnstalleerd. Het biedt een catalogus van Windows-programma’s waarvan de installatiebehoeften zijn voorgeprogrammeerd. Bij installatie van zo'n programma zorgt POL er voor dat de juiste versie en variant (32- of 64-bits) van Windows wordt gesimuleerd, dat eventueel extra benodigde hulpsoftware (zoals bepaalde dll’s) wordt geïnstalleerd, en zelfs dat de meest geschikte versie van Wine wordt gebruikt. Ook niet in de catalogus voorkomende programma’s kunnen worden geïnstalleerd. In dat geval geeft POL de mogelijkheid Wine en Windows in te stellen en eventueel extra benodigde library’s te installeren. De huidige versie van POL kent echter de nodige problemen ...

Waardering

3 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))

Paragon ExtFS for Windows

Versie

4.2.651

Samenvatting

Paragon ExtFS is een Windows-driver voor lees- en schrijftoegang tot partities met een van de Linux-bestandssystemen ext2, ext3 of ext4. Ext4 is op het ogenblik het standaard Linux-bestandssysteem, dat onder meer door Ubuntu en Linux Mint wordt gebruikt. Aan elk van deze partities wordt de eerstvolgende vrije drive-letter toegekend. Met het bijbehorend beheerprogramma kunnen Linux-partities geverifieerd, geformatteerd, ontkoppeld en aangekoppeld worden. Ook kan een andere  drive-letter worden toegekend. 

Oordeel: ook al blijft er nog wel wat te wensen over, ExtFS van Paragon behoort wel tot het beste wat er op dit gebied verkrijgbaar is.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))