Preview SoftwareBus en GigaHits 2010-2

In dit overzicht vind je een korte beschrijving van de
inhoud van de meeste artikelen in dit nummer.

 

 

 

 

CompUsersDag 24 april in De Bilt

Zoals je van ons gewend bent brengen wij in het H.F. Witte Centrum een uitgebreid programma aan lezingen en workshops.  

Het programma staat in deze SoftwareBus, maar actuele informatie vind je op www.CompUsers.nl.

Vergeet niet te reserveren voor de Workshops, want vol = vol.

Het belooft ook weer druk te worden op de CompUmarkt. Als je zelf van 'overtollige' artikelen afstand kunt doen, reserveer dan een verkoopplaats!

En in samenwerking met SecondMedia hebben we weer een heel leuk assortiment voor de computer en voor knutselaars. Deze keer komt het met pallets binnen, we hopen nu genoeg te hebben.

SoftwareBus met MultiMedia

Jan Geerling en zijn vrouw hebben InZicht. Een multimediale website over stadswandelingen, zie www.microtoerisme.nl.

In de SoftwareBus legt Jan uit wat daarvoor nodig is. En hoe zij dat allemaal doen. Heel interessant! De stadswandeling, fotograferen, fotobewerking, video's maken, bestandsbeheer, alles komt aan bod. Zijn 'verhaal' over Berlijn herken je al aan de buitenkant van de SoftwareBus.

We hadden onvoldoende pagina's in de SoftwareBus om het hele verhaal op te kunnen nemen. Bovendien is het ons nog niet gelukt om muziek en video's in de SoftwareBus te zetten. Geen, nood, de GigaHits bracht uitkomst! Het complete verhaal staat dus op de GigaHits, inclusief onder andere muziek en video's. Voor de video's spelen we zijn YouTube video's af. Want we hadden geen ruimte meer. Bovenal omzeilen we zo eventuele auteursrechten, die YouTube heeft 'afgekocht' bij de Buma.

Zijn er meer mensen die hun 'kunsten' met anderen willen delen? Dat zou interessant zijn!

HCC 2.0

De HCC gaat veranderen. Ten goede, uiteraard. Er zal meer gedaan worden voor de ruim 100.000 leden. Niet alleen op bijeenkomsten, maar de HCC 2.0 komt naar je toe. Per internet, wel te verstaan. Hiervoor is de term HCC 2.0 bedacht als codenaam. Wat dat allemaal gaat inhouden? Petra Claessen, directeur HCC, vertelt er vast wat over in de SoftwareBus.

En de voorzitter van CompUsers rekent voor dat 2.0 + 4.0 = 10.0. Rekenfout? Truc? Nee, CompUsers zal in belangrijke mate meewerken aan de veranderingen in de HCC, waardoor het lidmaatschap nog aantrekkelijker wordt.

DigiFoto

Het CompUsers Platform DigiFoto is niet te stuiten in zijn opmars. Op de CompUsersdag van 6 februari hadden zij een echte, maar eenvoudige DigiFotoStudio, compleet met model en visagiste. Zie het verslag in deze SoftwareBus. Op 24 april gaan zij dit kunstje weer doen, maar dan nog beter.

Maar eerst de DigiFotoExcursie op 17 april naar de veenkoloniën in Emmer-Compascuüm. In de vorige eMailing is de link naar de inschrijvingen weggevallen, nou ja, eigenlijk vergeten. Sorry, maar als je snel bent kun je nog mee!

Een Mythe onthuld

Linux? En dan nog satelliet-tv ook? Het moet niet gekker worden.  Niks voor mij.  

Voor jou is het vast geen probleem als je het artikel in de SoftwareBus van Edwin Ruitenberg leest. Hij legt gedetailleerd uit hoe je onder Ubuntu tv kunt kijken met het programma MythTV en een satellietkaart. Van een beginner, voor beginners. Ook Mythbuntu en OpenSuse met Kaffeine 1.0 komen aan bod.

Hoofdpijn? Neem een kopje Kaffeine en lees de SoftwareBus!

CeBIT

Ja, die is al een poosje voorbij. De SoftwareBus was er een dag bij en heeft er heel wat over te vertellen. Allemaal leuke nieuwtjes en leuke gadgets. Van iPad tot en met voetbalrobots. Volgend jaar misschien ook supporterrobots? Dat zou een heleboel politiemensen werkeloos maken.

Het doel van de reis was vooral om kennis te maken met onze leverancier van de PCtoGO-sticks. Van de goede sticks, wel te verstaan. En ze waren er.

Windows 7 Tips en Trucs

We hadden graag meer over Windows 7 in de SoftwareBus opgenomen, maar moesten een keuze maken in verband met de beschikbare ruimte. Deze keer daarom enkele leuke handigheidjes en programmaatjes, die het gebruik van Windows 7 nog prettiger maken.

De mogelijkheden van een thuisnetwerk

Als je vroeger sprak over een netwerk thuis, dan werd je ongeloofwaardig beschouwd. Nu begint het de gewoonste zaak van de wereld te worden. Maar niet iedereen vindt het gemakkelijk.

Piet Baaijens legt uit hoe hij zijn netwerk opbouwde. En in de volgende SoftwareBus gaat hij nog meer hierover vertellen. Haal de rol CAT5E en de UTP-tang dus maar vast uit de schuur.

Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

In de Linuxwereld is Ubuntu niet meer weg te denken. De halfjaarlijkse nieuwe release is er bijna weer. De belangrijkste nieuwigheden vind je in de SoftwareBus.

De bèta-release staat al op de GigaHits; bootable. Om vast te verkennen.

Op de CompUsersDag van 24 april mag je je pc meenemen en ons Platform Linux vragen om te helpen met de installatie. Eigenlijk is dat een eenvoudige klus, maar er kunnen altijd complicaties optreden. Die 'Linux-jongens' typen dan een paar toverspreuken en 'hocus-pocus': de zaak gaat lopen!

GigaHits 2010-2

Als je deze GigaHits opstart, zal je opvallen dat dit iets anders gaat dan voorheen. Een keuzemenu, transparante fade-in-fade-out schermen en zie daar, een apart scherm met de vertrouwde GigaHits wordt geopend. Ook daar is het nodige veranderd. Het beeld is opgeknapt, de pictogrammen reageren op de muis en de (HTML)-code is geheel 'omgespit', maar dat zien alleen degenen die de moed hebben om daarnaar te kijken.

In Windows wordt een venster geopend onder de Internet Explorer. Er worden allerlei extensies toegepast, die het werken met de GigaHits nog prettiger maken. In de loop der tijd zal meer functionaliteit bijgeschakeld worden.
Het is ook mogelijk een venster te openen in je standaard browser, bijvoorbeeld onder Linux, Mac-OS, noem maar op.Deze GigaHits bevat trouwens weer zo'n 550 nieuwe programma's. En daar gaat het uiteindelijk om. Er doen nu wat nieuwe previewers mee om dat allemaal voor te bereiden. Lees verder in de SoftwareBus. Of nog liever: stop de GigaHits in je pc.

Bent u digitaal veilig?

De harde werkelijkheid die Nicolaas Kraft van Ermel ons voorhoudt is, dat je er nooit van uit mag gaan dat je veilig bent op het internet zonder goed antivirusprogramma en firewall en zonder de veiligheidsupdates voor Windows. En voor situaties waarin anderen je pc zouden kunnen bedienen terwijl je even een boodschap doet, moet je maatregelen nemen in de vorm van een wachtwoord.

Categorieën

Openbare bestandsbijlagen