Preview SoftwareBus en GigaHits 2010-3

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

 

 

 

In dit overzicht vind je een korte beschrijving van de inhoud van de meeste artikelen in dit nummer.
Enkele artikelen kunnen als pdf worden gedownload.

 

 

Op vakantie de digitale wereld in

Als je nog niet op vakantie bent, dan kun je over enkele dagen de SoftwareBus weer in de brievenbus aantreffen.
Deze keer met speciale aandacht voor 'digitaal onderweg'. De technische kant, maar vooral ook gelet op je vakantiebudget. Want voor je het weet, ben je een kapitaal kwijt aan datacommunicatie in het buitenland.
  De SoftwareBus biedt oplossingen.

 

 En natuurlijk krijg je ook weer de GigaHits. Met een speciale rubriek voor 'digitaal onderweg'.  En weer met ruim 550 nieuwe programma's. Nog geen abonnee? Geef je dan snel op (www.CompUsers.nl/eShop).
 

 

Want de SoftwareBus is het goedkoopste computerblad en bovendien met de 'dikste' softwaredisc. Vanaf € 15,- per jaar krijg je elk jaar 6 nummers.

Of wil je een los nummer? Ook dat kan, voor slechts € 5,- per stuk. (www.CompUsers.nl/eShop).

 

DigiFotoWedstrijd

De DigiFotoWedstrijd van vorig jaar was een heel groot succes. Je raad het al; ook deze zomer weer een DigiFotoWedstrijd. Het thema is 'reisfoto's'. Tot 1 september mag je net zoveel inzendingen sturen als je wilt. Misschien win je de eerste prijs van € 500,-. In ieder geval betekent meedoen een beoordeling door een deskundige jury.

In de SoftwareBus staan een hele boel tips om te winnen. Geen SoftwareBus abonnee? Jammer, maar we zullen nog een keer een uitgebreider bericht rondsturen. Download hier het artikel.

Voorkom 'roaming' nachtmerries!

 De Europese Unie heeft de tarieven voor bellen binnen de EU al aan banden gelegd. Datacommunicatie zal volgen. Maar op dit moment zijn de tarieven nog schandalig hoog.

Huawei E160 modem

 

Huawei E160 modem

Marius Hille Ris Lambers zet uiteen hoe je met een USB-stick uitstekend kunt internetten via het UMTS netwerk. De techniek en programmatuur (zie ook GigaHits) worden duidelijk uitgelegd. Je kunt gebruik maken van een speciale aanbieding voor de SIM-lockvrije stickies. Met een 80 cm verlengkabel. Dat is te kort om in het buitenland roamingkosten te vermijden. Daarom legt Marius uit hoe je voordelig het internet op kunt met een locale (buitenlandse) SIM-kaart. Download hier het artikel.

Bloggen op vakantie

Als je op de camping in Frankrijk internet hebt, dan doe je dat natuurlijk om te blijven 'bloggen'. De thuisblijvers blijven dan op de hoogte van het mooie weer op jouw vakantiebestemming.

René Suiker legt uit hoe en wat. En vooral ook om erop te letten, dat je het inbrekersgilde niet vertelt dat je woning onbeheerd klaar staat voor hen!

Beter WLAN

Je kunt in het buitenland op veel plaatsen terecht voor internet via WLAN/Wi-Fi. Nagenoeg
elk hotel biedt dat en ook steeds meer campings hebben een toegangspunt bij de receptie
of zelfs over de hele camping.

Soms heb je het geluk een gratis toegangspunt te kunnen gebruiken.

Een plaag van WLAN is het beperkte bereik. Want je kunt niet altijd vlak bij de antenne gaan zitten. 

Marius Hille Ris Lambers is -als ervaren campergebruiker- al lang tegen dit probleem aangereden. En heeft een aantal oplossingen, die hij met jullie deelt in de SoftwareBus. Download hier het artikel.

Je ziet er wel wat in? Dan kun je gebruik maken van een speciale aanbieding voor een 10dBi rondstraalantenne met kabel voor het dak of voor het raam.

Het mooie leven zonder condensstrepen

Honderd jaar nadat het eerste vliegtuig over ons land vloog, was de lucht weer eens vrij
van vliegtuigen. Zodat de lucht weer zonder
  condensstrepen kon worden gefotografeerd.
Uitgerekend op die dag (17 april) ging het CompUsers Platform DigiFoto in Emmercompascuüm
onder een zonovergoten hemel de oude veenkoloniale tijd op de gevoelige digitale plaat
vastleggen. Hoe mooi het leven kan zijn, schrijft Wessel Sijl in de SoftwareBus. 
 

Als je dat zelf ook had willen ervaren, bekijk dan in de SoftwareBus een selectie van de foto's. Geen SoftwareBus? Och, binnenkort zetten we een uitgebreide reportage op de GigaHits :-).

De rug van een rhino onder Windows 7

Rhino (Rein) de Jong maakt back-ups met RsyncBackup. Een programma dat efficiënt
omgaat met de opslagruimte. Het slaat gewijzigde bestanden op en verwijst naar eerdere
back-ups voor ongewijzigde bestanden.

RsyncBackup is een script met een grafische schil. Duidelijk? Dat hoop ik niet, want dan zou Rhino voor niets drie pagina's uitleg in de SoftwareBus hebben geschreven.

Ernst en zijn Humyo

Ernst Roelofs benutte zijn zomervakantie door een Duitstalig 'Computerheft' zu kaufen. Hij spreekt Limburgs en woont tegen de Duitse grens, no problem dus.Zo maakte hij kennis met www.humyo.com, een online data-opslag. Lekker ook voor onderweg.
Hij probeerde het en doet verslag van zijn ervaringen en de kosten. Het was op zijn Mac niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar hij vermoedt dat de Windows-variant sneller. is. Dat mogen jullie zelf proberen.

NAS thuis 

Piet Baaijens levert de tweede aflevering van zijn artikelenreeks af. Nu over een NAS in je thuisnetwerk. Een netwerkhardeschijf dus, die vanaf je hele netwerk (desgewenst ook via internet) bereikbaar is.

Een NAS gebruik je om je gegevens centraal op te slaan, wel of juist niet te delen, om back-ups op te zetten, als goedkope en energiezuinige vervanger voor een server.

Hardleerse softwareboeren

Ruud Uphoff signaleert hoe de software-industrie omgaat met de veiligheid of onveiligheid van systemen. Of juist die onveiligheid creëert.

Steen des aanstoots nummer één: een programma onder een admin-account installeren en ook meteen maar opstarten. Onder een admin-account dus, in plaats van een beperkt en veilig gebruikers-account.

Steen des aanstoots nummer twéé: KPN verklooit een veilig huisnetwerk met een eigen 'beveiligings'-product dat natuurlijk ook de veiligheid om zeept helpt. En … laat zich daarvoor nog betalen ook.

Steen des aanstoots nummer drie: virusscanners die het toestaan om vanuit een beperkt gebruikersaccount te configureren.

Steen des aanstoots nummer vier: volkomen overbodig de Windows Vista of Windows 7 firewall te vervangen.

Steen des aanstoots nummer vijf: met een admin-account aan internet hangen.

Samenvatting: zorg dat je met een beperkt gebruikers-account werkt. En laat de softwareboeren zich daar ook aan houden.

GigaHits 2010-3

Dat er weer ruim 550 nieuwe programma's en ook een rubriek voor 'digitaal onderweg' op staan, wist je al. En je kunt hem opstarten met Kubuntu 10.04, dat is Ubuntu met de fraaie KDE desktop.

Onder de motorkap hebben we weer een aantal verbeteringen doorgevoerd:

Je gebruikt een verouderde Internet Explorer? De vorige GigaHits heeft je voor deze onveiligheid gestraft met een moeilijk leesbaar menu. Nu wordt je op deze onvoorzichtigheid gewezen met een rood scherm. Ook als je een up-to-date andere browser hebt. 

Engels of Duits moeilijk? Je kunt het nu automatisch vertalen met Google Translate. Voor degenen die het echt niet snappen: 'translate' is het Engelse woord voor 'vertalen'.

GrÓÓÓÓÓte plaatjes krijg je als je er met de muis over gaat. Althans heel vaak in de rubriek 'Audio & Muziek'. Nog experimenteel, we hopen dit principe de volgende keer over de totale 24 km spoorlengte van een dual layer DVD-ROM toe te passen. Zie verder de SoftwareBus. Het is helaas wat 'verknipt' (pagina 30 en 32) en ingekort, want meer ruimte kon de redactie deze keer niet voor me missen.

Categorieën