Preview SoftwareBus en GigaHits 2010-4

SoftwareBus en GigaHits 2010-4. Hieronder geven we een korte beschrijving van een groot aantal artikelen in dit nummer.

 

Inleiding

Opnieuw staat de SoftwareBus boordevol interessante artikelen. De redactie moest weer kopij doorschuiven naar het volgende nummer. Hoofdthema's zijn de MegaCompUsersDag op zaterdag 25 september in De Bilt en de HCC/CompUsers actie 'Veilig Internetten'.

De GigaHits biedt deze keer zelfs 600 nieuwe programma's en is 'bootable' met een aantal rescue programma's. Als je systeem niet meer wil of besmet is met een virus, kun je het hiermee wellicht weer tot leven wekken. De SoftwareBus is het magazine van CompUsers. Een abonnement kost voor HCC-leden en CompUsers-leden slechts euro 15,-  per jaar. Daarvoor krijg je zes nummers, inclusief bij ieder blad een GigaHits DVD. De SoftwareBus is niet alleen het goedkoopste computer-magazine van Nederland, maar bovendien het enige computer-magazine met in iedere uitgave zo veel programma's op een 8,5 gigabyte volle DVD-ROM.

 

HCC!dagen gaan toch door?

Helaas is de HME-beurs van 5-6-7 november door de organisatoren afgeblazen. De HCC!dagen waren hier onderdeel van en kwamen daardoor ook op losse schroeven te staan.

CompUsers is van mening dat de HCC!dagen een verenigingsactiviteit is, met een grote betekenis voor de HCC!leden. Daarom heeft CompUsers aangedrongen op een doorstart van de HCC!dagen. Ook de HCC zou dit graag willen.
Zo'n besluit neem je niet zomaar. Er komt veel voor kijken. We hoopten, dat we een doorstart van de HCC!dagen zouden kunnen melden voordat deze SoftwareBus uit zou komen. De HCC is er nog niet helemaal uit; we houden goede hoop dat er toch binnenkort HCC!dagen zullen zijn.

 

MegaCompUsersDag 25 september

Je bent de hele zaterdag 25 september weer welkom op de MegaCompUsersDag van 10-16 uur in het H.F. Witte Centrum, Henri Dunantplein 4 in De Bilt. Dit vergadercentrum is in zijn geheel afgehuurd voor dit mega-evenement.

Mega, omdat we weer een groot aantal gast-groeperingen van de HCC zullen hebben. Nu de HCC!dagen in het gedrang zijn gekomen en bijeenkomsten voor groeperingen steeds moeilijker zijn te organiseren, hebben zelfs 20 HCC!groeperingen onze uitnodiging aanvaard.

Het programma staat uitgebreid in deze SoftwareBus en je vindt het ook op deze website. Binnenkort sturen we nog een e-mailing speciaal over dit evenement. We kunnen vast verklappen dat er 20 lezingen en workshops gepland zijn; je zult dus een keuze moeten maken welke je wilt bijwonen. En in het centrum zijn bovendien de hele dag presentaties van de CompUsers Platforms en van de HCC gast-groeperingen. Veilig Internetten krijgt extra aandacht.

 

Een toontje hoger blazen

Evert Vinkenborg van het CompUsers Platform Muziek is op jacht naar muziek. In de SoftwareBus beschrijft hij hoe je met midi en MP3 een actieve muziekbeoefening kunt ondersteunen.

Tijdens de MegaCompUsersDag geeft het Platform Muziek hier verdere uitleg over en wordt een en ander gedemonstreerd.

 

Een mooi panorama

Ben je wel eens bezig geweest met het knippen en aan elkaar plakken van foto's, om dat mooie berggezicht in zijn geheel in de herinnering te houden? Dan weet je dat dat een lastig karweitje is.

Maar de digitale fotografie en de computer brengen hier uitkomst. Ed Giskens beschrijft hoe dat in zijn werk gaat.

 

HCC!Consumentenbelang?

Je koopt een e-boek, voor ietsje minder dan een papieren boek. Blij? Ja, maar je loopt een goede kans dat het alleen op jouw eReader leesbaar is. Als je het boek wilt uitlenen, dan moet je ook de eReader uitlenen. Logisch?

Je koopt een MP3 liedje. Je loopt een goede kans dat het alleen op jouw afspeelapparaat is te beluisteren. Kopiëren en doorgeven aan huisgenoten of vrienden is er niet bij. Dat mag wel volgens de auteurswet, maar kan niet door de elektronische beveiliging.

Je koopt een film op DVD. Jammer als je de vreemde taal niet machtig bent, vaak ontbreekt ook de Nederlandse ondertiteling.

Ernst Roelofs merkt op dat de Stichting Brein ijverig en met toenemend succes de belangen van de entertainment industrie behartigt. Maar de consumentenbelangen zijn kennelijk van een lagere prioriteit. Gaat de EU daar wat aan doen?

 

Thuisbioscoop

Ook ik heb nu een grote digitale TV en ontdekte dat je via je thuisnetwerk daarop video's kunt afspelen. En dat is nog maar het begin.

Met veel belangstelling las ik daarom het artikel deel 3 van Piet Baaijens, dat over zijn thuisbioscoop gaat en alles van doen heeft met zijn thuisnetwerk.

Wat voor apparaten zijn daarvoor beschikbaar? En hoe sluit je alles aan? Je leest het in de SoftwareBus.

 

Oud en nieuw

Nu we het toch over thuisnetwerken hebben, even wat anders. Je hebt Windows 7. Daarmee is een thuisnetwerk opzetten een fluitje van een cent. Maar … je hebt thuis nog een pc met Windows Vista en bovendien heeft je partner nog een 'netbook' met Windows XP. Nu is het opzetten van een thuisnetwerk niet meer zo eenvoudig.

Rein de Jong legt uit hoe je 'Seven' en oudere Windowsversies in een netwerk met elkaar laat communiceren.

 

GigaHits 2010-4

De vakanties liggen achter ons. En in die vakantie leverden onze software previewers een topprestatie. De nieuwe GigaHits bevat 600 nieuwe programma's. Deze zijn verdeeld over het gehele gebied, waar onder:

50 stuks Audio en Muziek

  50 stuks Bestandsbeheer

  40 stuks Tools

  50 stuks Video en Film

  40 stuks Windows tools

Deze keer hebben we een eigen rescue kit samengesteld en bootable op de GigaHits geplaatst. Een pc weer tot leven brengen of virussen verwijderen zijn enkele toepassingen van deze GigaHits. Zuinig bewaren dus.

 

 

Sardu

Dit 'kunstje' deden we met het programma SARDU. Dat staat ook op de GigaHits. Je kunt hiermee je eigen - veel uitgebreidere - rescue disc samenstellen.

Ook de gebruikers interface onderging weer een belangrijke verbetering. Voorheen waren plaatjes zoals screendumps vaak onleesbaar klein in de previews opgenomen. Dat is nog zo, maar als je met de muis over het plaatje gaat, dan neemt het (meestal) weer zijn oorspronkelijke grootte aan. Hierachter schuilt een stukje techniek die in de meest gangbare browsers getest is en werkt.

Categorieën