FreeCommander

Versie

XE 2019-790a

Samenvatting

Toen ik in 1987 mijn eerste computer kocht, met Dos 3.3, kreeg ik van een bevriende ‘nerd’ een diskette met Norton Commander. Zeker bij een besturingssysteem als Dos 3.3 is zo’n bestandsmanager een heel handig hulpgereedschap.

Omdat Norton Commander niet gratis was, zocht ik een gratis alternatief. Tijdens de zoektocht vond ik ‘Dos Navigator’ en ‘Volkov Commander’. Vooral die laatste kreeg een soort cultstatus. Net als PTS Dos was Volkov Commander in X86 Assembly code geschreven, klein en supersnel. Tot mijn verbazing zijn beide pakketten nog steeds op het internet te vinden.

Met de komst van Windows 95 en hoger heb ik meer en meer gebruik gemaakt van Total Commander, voorheen Windows Commander. Enkele jaren geleden heb ik ook wel eens gekeken naar DoubleCommander, MultiCommander en QDir. Wat mij opvalt is dat heel veel functionaliteit als basis terug te vinden is in Norton Commander.

Compusers stelt een lijst met te reviewen software beschikbaar. Op die lijst staat o.a. ‘Free Commander’: een zogenoemde ‘dubbel venster’-bestandsmanager, gemaakt door Marek Jasinski. Ik had wel eens gehoord van FreeCommander, maar er nog nooit in detail naar gekeken. Misschien toch tijd om FreeCommander eens breder en dieper te onderzoeken. Ik ben een verstokte Total Commander-gebruiker, maar ik beloof FreeCommander open en eerlijk te reviewen.

Waardering

4 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))