yEd - een diagram-editor

Versie

3.18.1

Samenvatting

Ik denk dat voor velen yEd een onbekend stukje software is. Onbekend maakt onbemind zegt het spreekwoord. Verderop zal ik uitleggen hoe ik bij dit stukje software terecht kwam. Eerst even de intro van de website:
- yEd is a powerful desktop application that can be used to quickly and effectively generate high-quality diagrams. Create diagrams manually, or import your external data for analysis. Our automatic layout algorithms arrange even large data sets with just the press of a button. yEd is freely available and runs on all major platforms: Windows, Unix/Linux, and macOS -
Een mooi stukje proza waarvan je, nadat je het gelezen hebt, denkt: 'Euh, maar wat is yEd nu precies?'

Op mijn werk gebruiken we Visio. Visio werd in 2000 overgenomen door Microsoft. Visio is een mooi stukje software om diagrammen te maken. Bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerkstructuur. Maar ook een overzicht van een fabrieksindeling of een kantoorindeling. Visio zit niet in het standaard Office 365 pakket van Microsoft. En omdat niet iedereen binnen ons bedrijf Visio gebruikt, is het misschien verstandiger om een losse licentie te kopen. Maar toen ik hoorde dat een losse licentie van Visio net zoveel kost als het standaard Office 365 pakket kriebelde het. Afhankelijk van het aantal licenties kost Office 365 ergens rond de 15 euro per maand voor een middelgroot bedrijf. Dus: Office 365 + Visio = 30 euro per maand.
Later kwam ik er achter dat hetzelfde geldt voor Microsoft Project. Ook voor Microsoft Project zijn er overigens prima gratis alternatieven.

Terug naar vroeger.
Heel, heel lang geleden kwam ik op een van de HCC-dagen in aanraking met 'IntelliDraw'. Een heel intuïtief stukje software, omschreven als 'a shape based vector illustration tool'. De maker van de software heette Aldus, misschien beter of ook bekend van 'Pagemaker'. We zitten nu aan het begin van de jaren negentig. Aldus werd later overgenomen door Adobe. Aan IntelliDraw moest ik denken toen ik een alternatief zocht voor Visio. Misschien heeft Microsoft het pakket wel voor de neus van Adobe weggekaapt. Om de inleiding niet nog langer te maken: door allerlei verwante zoektermen te gebruiken kwam ik bij yEd terecht.

Waardering

5 (op schaal 1 (slecht) t/m 5 (uitmuntend))