donderdag 16 april 2009
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
·CompUsersdag 25 april in De Bilt·

Kom je 25 april ook?
hcc!CompUsers organiseert op 25 april een bijeenkomst voor leden en introducés. De bijeenkomst begint om 10 uur en duurt tot 16 uur. De locatie is het HF Witte Centrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL  De Bilt. Zie hier voor een routebeschrijving en bereikbaarheid per openbaar vervoer.
Inhoud eMailing
Kom je 25 april ook?
Programma
Grote zaal
VraagBaak
Alg. Leden Vergadering
Lezingen
Workshops
voorjaarsPCopruiming
ZIPpen!
Irfanview – deel 2
FON = samen delen
OpenOffice Writer
·Surf naar eShop!·
Programma
De gehele dag is er een gevarieerd aanbod van activiteiten, informatie en kennisoverdracht. Dit vindt plaats in diverse zalen: de grote zaal (Colenberghzaal 1), de Over de Veghtzaal (lezingen) en de Jaghtkamer (Workshops). In de Colenberghzaal 2 vinden jaarvergaderingen plaats van een aantal interessegroepen, ook van CompUsers (12.15 uur). En vergeet niet de foyer, de ontmoetingsplaats voor bezoekers die bij een kopje koffie kunnen bijpraten over hun computerhobby.
Het programma kan door onvoorziene omstandigheden aangepast worden. Het zou jammer zijn als je een verre reis maakt voor die ene lezing of workshop, die misschien op een andere tijd of helemaal niet wordt gegeven. Kijk daarom altijd op www.CompUsers.nl voor het laatste programma-overzicht.
Grote zaal
Een belangrijke activiteit is deze keer de voorjaarsPCopruiming-inloop (zie SoftwareBus en een eMailing die binnen enkele dagen wordt verzonden). Verder zijn er de hele dag in de grote zaal demo's en presentaties van de CompUsers-Platforms Windows, Linux, Muziek, VoIP (internetbellen), DigiFoto en WebOntwerp.
Bij de Infostand kun je allerlei informatie vragen, je aanmelden als CompUserslid of als abonnee op SoftwareBus/GigaHits, en de CompUsers softwarediscs tegen lagere prijzen aanschaffen dan op www.CompUsers.nl/eShop.
VraagBaak
De CompUsers VraagBaak zal ook aanwezig zijn. Naast de contacten per internet en per telefoon kun je hier persoonlijk advies krijgen. Je mag zelfs je pc meenemen, want wellicht kunnen de problemen ter plekke opgelost worden.
En vergeet niet de voorjaarsPCopruiming-inloop. De VraagBaak vind je in de grote zaal. Schroom niet om ze aan te spreken. Vraag bij de Infobalie wie je het beste kunt benaderen.
      
Algemene Leden Vergadering
hcc!CompUsers is een interessegroep van de HCC. Om 12.15 uur begint de jaarlijkse ledenvergadering  in de Colenberghzaal 2 (dus naast de grote zaal). Uiteraard is deze bedoeld voor de leden, maar belangstellenden kunnen, in overleg met de voorzitter, ook de vergadering bijwonen.
Een samenvatting van het jaarverslag staat in de SoftwareBus en het volledige jaarverslag staat ook op de GigaHits. Leden kunnen het ook downloaden van www.CompUsers.nl (Ledenkatern); daar is inmiddels ook het financiële verslag beschikbaar. Bij de ingang van de zaal zullen we een beperkt aantal exemplaren klaar leggen.
    
Lezingen
Een hoogtepunt zijn altijd de lezingen. We proberen het aanbod zo gevarieerd mogelijk te maken, zodat er wat bij is voor zowel beginners als gevorderden. De volgende lezingen worden gepresenteerd in de Over de Veghtzaal:
 • 10:00  Hulp voor Ubuntu (Nicolaas Kraft van Ermel)
 • 11:00  Waarom comprimeren (Rein de Jong)
 • 14:00  Opschonen pc (Henk van Andel)
 • 15:00  Fonera (John v/d Laak)
Lezingen zijn vrij toegankelijk zolang er plaats is in de zaal.
    
Workshops
Het programma voor de Workshops (Jaghtkamer) is als volgt:
 • 10:00  Irfanview (Rinus Alberti)
 • 11:00  Computerschoonmaak (Henk van Andel)
 • 14:00  Writer tekstverwerker (Cees Otte)
 • 15:00  Writer Tekstverwerker (Cees Otte)
Tijdens de Workshops krijgt iedere deelnemer de beschikking over een notebook. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Voorkom teleurstelling door tijdig te reserveren, zie www.CompUsers.nl.
 
voorjaarsPCopruiming
Windows verzamelt nogal wat ballast. Hierdoor kan je systeem erg vertragen en kan er ruimtegebrek op de harddisk ontstaan.
Dit is het hoofdthema van SoftwareBus en GigaHits 2009-02. In een serie artikelen helpt CompUsers je met de opruiming. De bijbehorende software vind je op de GigaHits.
We beseffen dat niet iedereen een abonnement heeft op de SoftwareBus. Daarom heeft CompUsers de gehele artikelenserie over de 'voorjaarsPCopruiming' en het bijbehorende deel van de Gigahits voor iedereen toegankelijk gemaakt, zie www.CompUsers.nl/opruiming. Een abonnement op de SoftwareBus kost overigens slechts 15 euro/jaar voor leden, zie www.CompUsers.nl/eShop.
Op 25 april bieden we onder andere de volgende hulp aan:
 • demo's en VraagBaak in de grote zaal
 • voorjaarsPCopruiming-inloop, breng gerust je pc mee
 • lezing voor uitleg
 • workshop voor hands-on ervaring
ZIPpen, een mooie container!
Wie loopt er niet tegen de beperking aan van de mailbox. Het bestand is te groot of de uitgang wordt niet geaccepteerd. Wat doen we dan? We zippen het bestand of de bestanden en versturen deze. Hiermee wordt de grootte beperkt en de bandbreedte gespaard.
In de lezing vertelt Rein de Jong hoe om te gaan met ZIP-bestanden. Uitgebreid wordt ingegaan op gebruik vanuit:
 • Standaard Windows
 • i.c.m. 7-ZIP
 • onder Total Commander
Na afloop van de lezing is tijd ingeruimd voor het stellen van vragen.
 
Workshop 'Irfanview – deel  2'
In de workshop Irfanview van 7 februari hebben we gewerkt met het converteren van fotobestanden en het maken van screenshots. In de workshop op 25 april staan twee andere onderwerpen op het programma, die de verrassende mogelijkheden van Irfanview nogeens benadrukken: slideshows en  panoramafoto’s.
 
Samen delen van de internetaansluiting is FON
FON is een Spaans bedrijf dat bezig is een  wereldomspannend draadloos netwerk van internetaansluitingen te laten ontstaan. De deelnemers stellen hun bestaande (breedbandige) internetaansluiting gratis of tegen betaling ter beschikking aan anderen. Degene die een FON aanbiedt, heeft ook een eigen gecodeerd netwerk in dezelfde router.
Geïnteresseerd? Kom naar de lezing op 25 april of bezoek de stand in de grote zaal.
     
Workshop OpenOffice Writer
Deze workshop is bedoeld voor hen die voor het eerst willen kennismaken met een tekstverwerker. De workshop richt zich dus uitdrukkelijk op beginners, hoewel het gebruik van muis en toetsenbord wel bekend verondersteld wordt. De tekstverwerker die wordt gebruikt is 'Writer', een onderdeel van het gratis officepakket 'OpenOffice.org'. Naast het invoeren en verbeteren van een tekst, komen ook het opslaan en weer openen ervan aan de orde. Tevens wordt aandacht geschonken aan enige basisaspecten van het bewerken en opmaken van teksten.
      
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl