zaterdag 11 juli 2009
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
·Doe mee met de VakantieFotoWedstrijd·

Vakantie: fotoseizoen bij uitstek
  Wanneer worden de meeste foto's gemaakt? Tijdens de vakantie! Bijna niemand gaat op stap zonder een digitale camera.
Het Platform DigiFoto van CompUsers richt zich op zowel de beginnende als de gevorderde amateur. Juist voor beginners is het leuk om eens met een wedstrijd mee te doen. Daarom is de VakantieFotoWedstrijd uitgeschreven.
En denk nou niet dat je geen kans maakt als je geen supercamera met extra lenzen mee neemt. Ook met een 'compact'-camera kun je heel leuke vakantiefoto's maken. Je moet wel wat extra letten op het maken van mooiere foto's. Dat wil het Platform DigiFoto juist bevorderen..
Inhoud eMailing
Fotoseizoen bij uitstek
DigiFotoWedstrijd!
Tips voor vakantiefoto’s
Nog meer tips
·Surf naar eShop!·

Vakantiefoto's? DigiFotoWedstrijd!
Het Platform DigiFoto van hcc!CompUsers organiseert een DigiFotoWedstrijd. Het thema is 'vakantiefoto's'. Je bent helemaal vrij in het thema, maar er moet wel iets van je vakantie op de foto staan.
Mail na je vakantie je mooiste vakantiefoto's (in JPEG-formaat) naar DigiFotoWedstrijd@CompUsers.nl. Dat kan tot en met 1 september 2009.
De foto's worden beoordeeld door drie professionals:
- Ton Heijnen, hoofdredacteur CHIP Foto Video
- Jurriaan Nijkerk, fotograaf en hoofdredacteur De Fotograaf
- Rinus Alberti, fotograaf
De drie mooiste foto’s worden beloond met een gratis jaarabonnement op Chip Foto-Video Digitaal. De uitslag en de bekroonde foto's zullen ook worden gepubliceerd in de SoftwareBus (magazine CompUsers) en diverse computer/fotobladen.
Geen prijswinnaar? Een selectie van de foto's zal worden geëxposeerd in de hcc!CompUsers DigiFoto-stand tijdens de HCC-Dagen op 27-29 november in de Jaarbeurs te Utrecht. Dan maak je toch nog een kans dat je foto's de aandacht krijgen die zij volgens jou verdienen.
Op www.CompUsers.nl/DigiFotoWedstrijd staan de voorwaarden en verdere nuttige informatie over de wedstrijd.
Tips voor vakantiefoto’s
Voor velen is de vakantie hét moment om veel foto’s te maken. Voor jezelf zijn de foto’s uiteraard een herinnering. Maar hoe zorg je er nu voor dat je foto’s ook voor anderen interessant zijn? Door het onderwerp zo te fotograferen dat degenen die geen herinnering aan het beeld hebben er toch door geboeid worden. Het onderwerp moet zó op de foto komen, dat het op een natuurlijke wijze de aandacht trekt en dat er geen storende elementen te zien zijn die de aandacht van het onderwerp afleiden. Wat voor soort camera je hebt is niet belangrijk. Uiteraard zijn er verschillen in beeldkwaliteit en mogelijkheden, maar ook met een eenvoudige camera kun je goede foto’s maken.
Op  www.CompUsers.nl/DigiFotoWedstrijd vind je uitgebreid de volgende tips:
 • Ken de mogelijkheden van je camera goed.
 • Wees niet te zuinig met het aantal opnamen.
 • Als het kan, neem dan de tijd om het onderwerp goed op de foto te krijgen.
 • Heeft je camera onderwerpstanden (sport, landschap, portret, enz.) gebruik die dan.
 • Houd de camera stil, om bewogen beelden te voorkomen.
 • Het onderwerp en/of de horizon in het midden levert vaak niet zo’n spannende foto op.
 • Probeer het onderwerp vrij groot op de foto te krijgen en houd details buiten beeld.
 • Maak ook eens een foto van een detail.
 • Toon de maat
 • Maak ook eens een foto vanuit een ander perspectief.
 • Maak gebruik van 'lijnen' in het beeld die naar de horizon toe convergeren.
 • Als je een persoon op de foto zet, let dan op de achtergrond.
Tot slot: ondanks alle zorg en toewijding kan nabewerking nodig of wenselijk zijn. Een niet helemaal ideale foto kan worden 'aangepast': belichting en/of contrast, aansnijden of retoucheren (storende elementen weghalen).
 
Nog meer tips
Mogen we nog wat tips geven voor betere vakantiefoto's?
 • De mooiste stemmingsfoto's van landschappen, maar ook van steden, maak je vlak na zonsopgang of vlak voor zonsondergang. Dan is namelijk het licht 'zacht' en is er meer schaduwwerking.
 • De morgenstond heeft goud in de mond. Dan zijn er minder mensen onderweg die het beeld kunnen verstoren en is er minder stof in delucht.
 • De meeste vakantiefoto's worden gemaakt met de automatiek van de camera helemaal aan. De camera stelt dan het diafragma en de belichtingstijd in. Dat is niet in alle gevallen de beste oplossing. Bij sportopnamen wil je vaak een korte belichtingstijd om scherpe beelden te krijgen. Of juist een lange belichtingstijd om de beweging in beeld te brengen. In steden wil je vaak een grote scherptediepte, dan moet je het diafragma vast instellen (bijvoorbeeld F11).
 • Laat er eens wat opvallende kleuren uitspringen. Die doen het goed in het foto-album en misschien ook in de wedstrijd.
         
Maak ook eens een panoramafoto. Gebruik een statief, zet de instellingen (belichting en diafragma) vast en zorg voor circa 25% overlap. Goede programma's om panoramafoto's aan elkaar te plakken vind je vaak op de GigaHits en op de DigiFotoDisc van CompUsers. Zie www.CompUsers.nl/eShop.
 
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl