dinsdag 20 oktober 2009
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
·Nog enkele tips voor Windows 7·

Windows 7 is er bijna
Op 22 oktober ligt Windows 7 in de winkel. De retailversie, wel te verstaan. Inmiddels zijn al computers met een OEM-versie van Windows 7 in de winkels verkrijgbaar.
Windows 7 heeft tot nu toe wereldwijd een uitstekend onthaal gekregen. Er zijn veel verbeteringen t.o.v. Windows Vista, maar bovenal zijn enkele hinderlijke eigenschappen sterk afgezwakt:  Windows 7 werkt sneller dan Vista en stelt beduidend minder hinderlijke vragen.
Inhoud eMailing
Windows 7 is er bijna
En Release Candidate?
Prijzen
Windows 7 Xpert Forum
Upgrade of vers?
RC upgraden?
·Surf naar eShop!·
En de Release Candidate?
Die is vrijwel gelijk aan de retail versie en kun je zonder meer blijven gebruiken tot 1 maart 2010. Daarna tot 1 juni 2010 ook nog, maar dan gaat de pc elke 2 uur plat, dus eigenlijk is het dan alleen een aansporing om alsnog snel de retailversie te kopen. Houd er rekening mee dat de Release Candidate de 'Ultimate' uitvoering is. Als je later een retailversie koopt, zul je terug moeten in functionaliteit of de duurdere Ultimate moeten aanschaffen.
 
Inmiddels hebben velen een exemplaar van Windows 7 Release Candidate in gebruik. Downloaden kan al enkele maanden niet meer, maar Microsoft heeft op beperkte schaal ook DVD-ROM's verspreid. Daarvan zijn er 3.000 bij SoftwareBus terecht gekomen en honderden CompUsers-leden hebben een exemplaar weten te bemachtigen tijdens de MegaCompUsersDag op 19 september.
   
Voor degenen die de Release Candidate nog in gebruik willen nemen even een waarschuwing. Microsoft geeft nog tot en met 21 oktober product keys af op hun site. Daarna is het echt gebeurd met de pret. Zorg dus dat je nog op 21 soktober een productkey bemachtigt.
Prijzen
In de winkel zijn de adviesprijzen voor de 32- en 64-bits versies als volgt:
Windows 7 Home Premium Upgrade  € 119    Full € 199
Windows 7 Professional      Upgrade € 285    Full € 299
Windows 7 Ultimate            Upgrade € 299     Full € 319
  
Maar in veel winkels kun je ook 'system builder' licenties kopen voor 40-50% minder. Dat is dan de Full versie, maar Microsoft geeft geen support. Officieel mag een system builder licentie van Microsoft alleen bij essentiële hardware worden verkocht. De praktijk kan anders zijn. In Duitsland bijvoorbeeld zijn de system builder licenties van Windows los te koop, omdat de rechter de koppeling met hardware onwettig vindt.
 
Een upgrade kopen heeft prijstechnisch eigenlijk alleen zin voor de Home Premium versie. Voor Professional en Ultimate is voor € 20 extra de Full versie te koop, waardoor je zowel een Vista- als een 7-licentie hebt.
 
In Nederland komen ook Family Packs van Windows 7 Home Premium in de winkel voor € 149, nauwelijks meer dan een upgrade kost. Of die er ook vanaf 22 oktober zullen zijn is de vraag. De Family Pack kun je op drie pc's installeren.
 
Een manier om goedkoop aan Windows 7 te komen, is kopen in Amerika. De Full versies kosten daar evenveel in Dollars als hier in Euro's; dat scheelt Microsoft heel wat omrekenen van koersen. De Upgrade- versies van Professional en Ultimate zijn zelfs in Dollars beduidend goedkoper dan hier. Ook in Duitsland zijn de prijzen vaak goedkoper en is vaak ook de Engelse versie beschikbaar.
 
Koopjesjagers doen er verstandigaan om even te 'goochelen' op internet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Windows 7 Xpert Forum
Inmiddels is een Windows 7 Xpert Forum ingericht bij het CompUsers Forum. Hier kun je je vragen kwijt en wordt alleen geantwoord door een beperkt aantal deskundigen van de CompUsers VraagBaak. Het Windows 7 Xpert Forum bereik je hier.
 
Vragen staat vrij en de antwoorden komen meestal erg snel.
 
Natuurlijk kun je ook per e-mail en per telefoon vragen stellen aan de VraagBaak. Zie www.CompUsers.nl/VraagBaak.
 
Upgrade of verse installatie?
Windows heeft nog steeds de nare eigenschap om in de loop van de tijd veel ballast te verzamelen en trager te worden. Daar kun je slechts grondig van verlost worden door een nieuwe installatie.
 
Als je nu Windows 7 wilt installeren, overweeg dan het nuttige met het aangename te verenigen door een nieuwe installatie uit te voeren. Dat betekent onder andere: zorg dat je gegevens vooraf veiliggesteld worden. Je moet daarna alle programma's en gegevens opnieuw installeren. Daar mag je best veel tijd voor uittrekken.
 
Gemakkelijker gaat een upgrade. Maar die is niet in alle gevallen mogelijk. Ook een upgrade kan overigens heel veel uren kosten, terwijl een schone installatie in de regel binnen de 30 minuten gepiept is.
      
Release Candidate upgraden?
Dat gaat niet! Zelfs niet naar een retail versie van Ultimate. Je moet weer een 'clean install' doen. Dat betekent: weg bestanden, weg programma's. En daar zullen vele RC-gebruikers Microsoft niet dankbaar voor zijn!
    
Maar er is een 'hack'. Om de velen die via hcc!CompUsers een Release Candidate ontvingen tegemoet te komen, zullen we deze in de komende SoftwareBus en op www.CompUsers.nl publiceren.
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl