zaterdag 23 januari 2010
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
·Preview SoftwareBus en GigaHits 2010-1·

We zijn weer onderweg.....
Met 'we' bedoelen we niet 'we', maar de SoftwareBus. Die reist weer in gezelschap van de GigaHits, de onafscheidelijke metgezel. Tijdstip van aankomst: bij de meeste abonnees a.s. dinsdag, bij de rest in de loop van de week.
Verdwalen zullen we vast niet. Want de SoftwareBus en de GigaHits bevatten een heuse OpenSource wegenkaart. En een atlas. En een wereldbol. En zelfs als we naar de maan gaan, voorziet ons '2010-1' in het kaartmateriaal.
Alles wordt duurder. Maar de SoftwareBus kost ook in 2010 nog steeds ¬ 15/jaar. Zes nummers in volle kleurenpracht. Altijd samen met de DVD-ROM GigaHits vol mooie en nieuwe software. Een los nummer kost € 5. Bestellen abonnementen en losse nummers: www.CompUsers.nl/eShop.
Het exemplaar dat ik van de drukpers afgriste, ligt voor me. Hieronder enkele grepen uit de inhoud. Een 'highlight' is onze CompUsersDag op zaterdag 6 februari in De Bilt. Maar er staan nog veel meer interessante artikelen in.
Inhoud eMailing
We zijn weer onderweg
CompUsersDag 6 feb.
Elfstedentocht?
PCtoGO gaat verder.....
Online community
Platform Veiligheid
Windows 7 Veiligheid
Wie van de vier?
O, o, o en o, o, o
En nog meer artikelen
GigaHits 2010-1
Bestuursleden gezocht
·Surf naar eShop!·
 
CompUsersDag 6 februari
Van 10-16 uur, weer in het H.F. Witte Centrum in De Bilt. Zet die dag alvast in je agenda.
Het programma staat weer verkort in de SoftwareBus.  Binnenkort vertellen we daar meer over in een eMailing.
We organiseren samen met jullie weer een koopjesmarkt. Je kunt daar je overtollige computerspullen van de hand doen. Wellicht vind je iemand die er interesse in heeft.
En het CompUsers Platform DigiFoto is helemaal dol geworden. Een studio, een visagiste, een model. Breng jij nou je camera, geliefde of kind mee, dan kun je zelf onder deskundige leiding de mooiste foto's maken.
Zo, meer verklap ik nu niet. Alleen, als je een plaatsje wilt voor een Workshop, dan zou ik vast reserveren op www.CompUsers.nl.
Elfstedentocht?
Wat heeft dat nou met computers te maken? O, op de kaart op in de GigaHits kun je ook een fietsroute uitstippelen. Alleen niet gedetailleerd genoeg voor een zondagmiddagje fietsen. Maar om de Tour de France uit te fietsen, kun je er helemaal mee uit de voeten.
Zou er ook een kaart voor schaatsers in zitten? Dan kun je in overleg met Piet Paulusma de Elfstedentocht plannen. Oant moarn, of mañana. Weten jullie trouwens hoe een computer in het Fries genoemd wordt?
We praten nog steeds over Marble. Een OpenSource – en gratis –  virtuele aardbol. En atlas. En fietskaart. En weerkaart. Als je vindt dat de aarde plat is, dan is Marble tot je dienst. Leef je nog in de Gouden Eeuw? Marble levert je de historische kaarten om Amerika te gaan ontdekken. En de OpenSource wegenkaart heet officieel 'OpenStreetMaps'. Door vrijwilligers samengesteld kaartmateriaal. Navigatie, fietsen, atlas, allemaal op basis van vrij beschikbare gegevens.
De wereldbol laat desgewenst het wolkendek zien. Jawel, de echte wolkenhemel zoals die er op dit moment uitziet. Een schitterend programma. Net zo iets als Google Maps.
In de SoftwareBus wordt Marble voorgesteld. En natuurlijk wil je ook snel aan de slag. Start dan je pc op met de GigaHits (booten) voor een uitgebreide Marble-versie. Of installeer de kleinere Windows-versie vanaf de GigaHits die via internet wordt voorzien van de nodige kaarten, etc.
 
 
PCtoGO gaat verder.....
In de eerste plaats gaat de PCtoGO-stick verder voor € 7,50 in de eShop (www.eShop.nl). In de tweede plaats kunnen de abonnees die tijdens de HCC-dagen de PCtoGO-stick verwachtten, gerust zijn. Binnen enkele weken hebben zij ook hun USB-stick in huis.
Maar daar gaat het artikel in de SoftwareBus niet in de eerste plaats over. We leggen daar de diepere achtergronden uit van de leveringsproblemen: neppers uit China! Een valse capaciteit, je merkt het moeilijk, maar ze vielen door ons PCtoGO-systeem direct door de mand.
Nou ja, misschien vielen 'wij' wel door de mand. Maar we vertellen eerlijk wat er aan de hand was. En we leggen ook uit hoe de Chinezen de 'fakes' maken. Wees overigens ook beducht voor iPods, MP3-spelers, geheugenkaartjes en noem maar op met een fake-capaciteit.
In de SoftwareBus staan ook veel wetenswaardigheden over de PCtoGO-stick. Bijvoorbeeld hoe je die zelf kunt maken met de programma's en gegevens op de GigaHits.
Op 6 februari gaat Nicolaas Kraft van Ermel zijn pc redden met de bootable PCtoGO-stick. Een Workshop. Je mag mee doen. Wees er snel bij met reserveren op www.CompUsers.nl.
 
 
Online community
De 'virtuele HCC'. Petra Claessen, directeur/bestuurder van de HCC, maakt jullie in haar column attent op de online community van HCC: de website, de forums, de kennisbank.
Internetcommunity's brengt ons dichter bij elkaar, zonder van huis te hoeven. En dat hoort uiteraard ook bij de HCC. Maak er deel van uit. Leerzaam. En deel je kennis eens met anderen.
 
Platform Veiligheid
Een initiatief, geboren in Ouwehands Dierenpark tijdens de CompUsers Kaderdag. De moeder, of is het de vader, is Ruud Uphoff. Want, zegt hij in de SoftwareBus, inmiddels is een op de drie systemen besmet met malware.

Windows 7 is veilig? Als je het goed gebruikt, dan kom je een heel eind. Voeg wel een virusscanner toe. Maar dat is geen vrijbrief om zo hard en roekeloos mogelijk door de straten te rijden.

Ruud roept medestanders op. Bijvoorbeeld om software op veiligheidsaspecten aan de tand te voelen.

Interesse? Stuur een mail aan p-en-v@ruphoff.net.
 
Windows 7 Veiligheid
Komt dat even toevallig (?) goed uit! Het volgende artikel in de SoftwareBus is van Rein de Jong en het gaat over Windows 7 Veiligheid. Je hebt Windows 7? Gebruik het dan goed. Want zelf zijn we het grootste veiligheidsgevaar, aldus Rein.
Oplossingen? Voorzorgsmaatregelen, verschillende e-mailadressen, Wees Wijs Wachtwoorden, pas software voor veiligheid toe. O ja, en gebruik een netwerk met dichte mazen.
Nou ja, ik snap het geloof ik nog niet helemaal. Ik zal het artikel eens goed doornemen.
 
Wie van de vier?
Welk besturingssysteem is het snelst? Volgens Joop Lindeijer is de uitslag:
  1.  Windows XP op 22 seconden
  2.  Ubuntu 9.10 op 24 seconden
  3.  Windows 7 op 31 seconden
En Vista viel met 38 seconden buiten de prijzen.
Eigenlijk had ik de uitslag niet meteen moeten verklappen. Maar om te snappen waar het om gaat, moet je toch het artikel in de SoftwareBus lezen.
 
O, o, o en nogeens o, o, o
Je snapt het al. Jan Stedehouder schreef een vervolg op zijn OpenOffice.org-serie. De 'Renaissance' schijnt in aantocht, want Microsoft Office heeft inmiddels al een nieuwe interface.
Tools, extensions, importeren van PDF, sjablonen, integratie met GoogleDocs. Je leert het allemaal van Jan.
 
En nog meer artikelen
Om deze eMailings niet al te lang te maken moet een keuze gemaakt worden uit de artikelen die ik noem. Het is nu lang genoeg. Maar ik wil toch heeeeeel kort even nog wat artikelen snel noemen: Het Snelmasker (Wessel Sijl), Subnotebooks (Ernst Roelofs) en als uitsmijter Een placebo? van Ruud Uphoff.
 
GigaHits 2010-1
Deze keer 600 nieuwe programma's. Er is haast geen rubriek op deze GigaHits of er staan wel enkele programma's in.
Sommige rubrieken komen ruim aan bod: PDF (ca. 50 programma's), Beeld en Digitale Fotografie (ca. 110), Windows (100), PowerPoint converteren, naar o.a. Flash.
Een hoogtepunt is Marble. Zie ook de bovenstaande beschrijving van dit virtuele wereldreisprogramma. GigaHits 2010-1 is bootable met Marble. Om nog preciezer te zijn:  openSUSE zit erachter, maar van deze Linuxversie merk je nauwelijks iets.
 
Bestuursleden gezocht
CompUsers maakt zich weer op voor de jaarvergadering in april. In het bestuur lijkt een stoelendans aan de gang.
Peter den Boer is niet herkiesbaar, hij gaat in de gemeentepolitiek. Wie volgt hem op?
Rob de Waal Malefijt gaat zich meer toeleggen op de SoftwareBus (eindredacteur) en verlaat het bestuur. John van der Laar moet aan zijn gezondheid denken, maar blijft zich inzetten voor onze activiteiten.
Ideeën? Interesse? Stuur een mail aan voorz@CompUsers.nl.
 
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl