zaterdag 10 juli 2010
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Digitaal op vakantie!•


Prettige vakantie
Voor velen staat de zomervakantie vlak voor de deur. CompUsers wenst jullie allemaal een prettige vakantie.

Europa maakte de laatste weken een zware 'moessontijd' mee. Veel regen, storm en overstromingen in Centraal Europa, maar ook in Zuid Frankrijk. Wat naar beneden gekomen is, kan niet weer vallen. Met enig optimisme wens ik jullie daarom ook allemaal mooi weer toe.

Tijdens de vakantie kun je altijd terecht op www.CompUsers.nl en forum.compusers.nl.

Ook na de vakantie kun je weer op CompUsers rekenen. Er wordt al weer gewerkt aan de SoftwareBus en GigaHits die in september verschijnen. Ook de MegaCompUsersDag op 25 september is in voorbereiding. We werken natuurlijk ook al hard aan de HME/HCC!dagen op 5, 6 en 7 november in de Jaarbeurs.

Problemen? Dan staat de CompUsers VraagBaak (zie www.CompUsers.nl/VraagBaak) voor je klaar. Tijdens de vakantie kun je ze mailen en bellen, ook vanuit Zuid Frankrijk!

En we helpen je ook nog aan een betaalbare manier om te bellen en te mailen. Zodat je na thuiskomst niet een torenhoge rekening voor je mobieltje hoeft te vrezen. Lees verder hieronder.
Inhoud eMailing
Prettige vakantie
Mobiel Onderweg
GigaHits 2010-3
Een vakantie-ervaring
Internet met GSMmetje
Minder GSM kosten
Checklist goedkoop 'vakantiebellen'
·Surf naar eShop!·

 

 

 

Mobiel Onderweg
De HCC heeft als speciaal (vakantie)thema 'mobiel onderweg'. Om tijdens de vakantie ook toegang te hebben tot internet zonder de bekende hoge rekeningen voor je mobiele telefoon. CompUsers ondersteunt de HCC actie op diverse manieren.

In SoftwareBus 2010-3 staan enkele zeer interessante artikelen om onderweg digitaal te zijn. Tegen betaalbare kosten. Want wist je dat dataverkeer met je mobieltje in het buitenland vaak € 20/MB of meer kan kosten? Een fotootje oversturen kost dan tientallen euro's.

Maar het kan heel veel voordeliger! Om zo veel mogelijk mensen te laten profiteren van kostenbesparingen, kun je de volgende artikelen uit de SoftwareBus on-line lezen:

Een beter WLAN-bereik
Dit artikel geeft aanwijzingen om gratis dan wel tegen betaling op reis optimaal gebruik te maken van een WLAN-verbinding. Dat is vrijwel altijd sneller en zeer zeker veel goedkoper dan een oplossing per mobiele telefonie. Aan het eind van het artikel staat hoe je goedkoop aan een 'versterkte' WLAN-adapter kunt komen.
Mobiel internet onderweg
Met een GSM/UTMS verbinding kun je op vrijwel elke plaats terecht, maar pas nu op voor de kosten! In dit artikel staat hoe je veel goedkoper uit bent met een lokale SIM-kaart voor dataverkeer.   Lees maar hier hoe je in geheel Europa voor 99 eurocent per dag dagelijks 50 MB dataverkeer kunt benutten

Probleem GigaHits 2010-3 opgelost
Bij het 'premasteren' van GigaHits 2010-3 is helaas wat fout gegaan. Uitgerekend de gegevens in de rubriek '+ Digitaal Onderweg' blijken corrupt!

Inmiddels hebben we de juiste gegevens op internet gezet, zie:
http://www.CompUsers.nl/eMailings/2010-19/Start.html.
Het werkt bijna net als vanaf de geperste DVD. Het gaat misschien wat langzamer dan je gewend bent, sommige functies werken niet vanaf internet en de programma's zullen eerst worden gedownload als je op 'Install' klikt.
 

Een vakantie-ervaring
Momenteel sta ik op een camping aan het Balatonmeer (Hongarije). Mijn vaste stekkie. Een aantal jaren geleden heb ik daar een FritzBox geïnstalleerd. Sedertdien hebben alle campinggasten in de buurt van de receptie gratis internet via WLAN.

Ook gratis telefoneren via internet gaat prima. Dat kan met de laptop en bijvoorbeeld Skype. Zelf heb ik een draadloos WLAN telefoontje om via internet te bellen, zodat het niet nodig is om telkens de laptop mee te zeulen. Want het is uiteindelijk vakantie, niet waar?

So far, so good. Totdat de 120 MB voor '+ Digitaal Onderweg' naar het internet gestuurd moest worden. De verbinding bleek zo langzaam dat het uploaden dagen zou gaan duren en al die tijd  waren de medekampeerders van internet verstoken.

Derhalve heb ik een lokale prepaid SIM-kaart voor 7 GB aangeschaft. Er bleek een 3G (UMTS) verbinding voorhanden en ik kon uploaden met 1 MB/seconde. Net als thuis met ADSL. Vanuit de caravan kan ik nu ook mailen en gratis bellen. Kosten? Ca. 30 euro.

 

 

Internet met GSM telefoon
In bovengenoemde artikelen gaat het over WLAN en GSM met een 'USB dongle'. Maar als je een wat slimme GSM telefoon hebt, dan kun je die ook aan de laptop aansluiten en als 'modem' gebruiken.

Zo deed ik het ook met het uploaden van de 120 MB. Het is dan wel handig om een reserve GSMmetje te gebruiken voor je 'gewone' SIM-kaartje, zodat je mobiel op je gewone nummer bereikbaar blijkt. Oude GSM telefoon meenemen, dus!

De manier van aansluiten verschilt van geval tot geval. Vaak kan dat met een USB-kabel. De slimme telefoon heeft een optie om als 'modem' te gebruiken, soms is de bij de telefoon behorende software nodig.
 

Minder GSM kosten in buitenland
Vanaf 1 juli kost binnen de EU het bellen naar Nederland maximaal 46 ct en het gebeld worden kost maximaal 18 ct per minuut. Een SMS-bericht kost maximaal 13 ct. Dit zijn de tarieven die de EU heeft vastgesteld.

Pas op voor de kosten in landen buiten de EU, zoals Zwitserland, en Turkije. Daar zijn de kosten meestal veel hoger!

De EU heeft ook maximale tarieven vastgesteld voor 'roaming' van dataverkeer. Maar de telefoonoperators brengen nog steeds torenhoge tarieven in rekening en steken het verschil zelf in hun zak. De EU realiseert zich dat hier de 'markt' niet werkt en zal wellicht ook met maximale tarieven voor eindgebruikers komen.

Overigens, de EU heeft de kosten per maand momenteel gelimiteerd op 50 euro plus BTW per maand. Als het plafond bereikt wordt, ontvang je een SMSje en kun je het verhogen. Pas op voor allerlei 'opties' van telefoonoperators, die kunnen al ergens verborgen een hoger of ongelimiteerd plafond verbergen.     

Checklist goedkoop 'vakantiebellen'
Lees voordat je op reis gaat nog even de Checklist van Vakantiebellen.com door. Dat kan je veel kosten besparen!
   
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl