maandag 20 september 2010
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•MegaCompUsersdag zaterdag 25 september•


…. en mis deze dag niet!
Want op zaterdag 25 september krijg je in De Bilt weer een Mega'cool' programma voorgeschoteld. Je kunt terecht van 10.00 tot 16.00 uur in het HF Witte Centrum, Henri Dunantplein 4 in De Bilt (routebeschrijving), onze vertrouwde locatie.

Het programma van deze MegaCompUsersDag is dit jaar extra uitgebreid. We hebben weer het gehele HF Witte Centrum tot onze beschikking, inclusief de sporthal waar de diverse Platforms van CompUsers hun beste beentje voorzetten. Bovendien zijn ongeveer 15 HCC!interessegroepen in de sporthal onze gast.

Hieronder geven we in het kort informatie over het programma. Voor meer informatie verwijzen we naar ons magazine SoftwareBus (abonnement slechts 15 Euro/jaar, zie www.CompUsers.nl/eShop) en naar onze website www.CompUsers.nl.

Kijk trouwens altijd even op onze website, want er kunnen door omstandigheden nog wijzigingen in het programma optreden. Het zou jammer zijn als je favoriete lezing of workshop waarvoor je de reis naar De Bilt maakte, uitgevallen zou zijn.

Om 16 uur is er voor CompUsers-leden een korte extra Algemene Leden Vergadering.
Inhoud eMailing
Mis deze dag niet!
Mini HCC!dagen?
Iedereen welkom
Sporthal
CompUsers Platforms
Veilig Internetten
HCC!groeperingen
10 Lezingen
  8 Workshops
·Surf naar eShop!·

 
Klik op plattegrond voor vergroting 

Mini HCC!dagen?
Eind augustus werd bekend dat de HME-dagen (Het Multimedia Event) in november in de Jaarbeurs zijn afgelast. Daar maakten de HCC!dagen onderdeel vanuit, zodat hiermee ook de HCC!dagen op losse schroeven kwamen te staan.

Jammer voor de vele CompUsers-leden die ons daar opzoeken. Dat waren in 2009 ongeveer 5.000 leden! De HCC!dagen zijn voor CompUsers hét evenement waar de meeste leden op af komen en voor ons dus dé gelegenheid om zo veel mogelijk van onze leden te ontmoeten. En van de gehele HCC kwamen 10 tot 15.000 leden naar de Jaarbeurs.

CompUsers heeft actief met de HCC overlegd over een alternatief voor de HCC!dagen, meer gericht op kennis en informatie en waar de HCC zich in de volle breedte kan ontplooien. De HCC was al op zoek, maar helaas is er nog geen nieuws hierover te melden.

De MegaCompUsersDagen zullen deze grote aantallen bezoekers niet kunnen verwerken. Maar het aanbod wordt steeds meer 'Mini HCC!dagen'.

Niet alleen CompUsers pakt op dit jaarlijkse evenement extra uit, maar ook zo'n 15 HCC!interessegroepen zijn onze gast. De MegaCompUsersDag biedt deze groepen de gelegenheid om hun activiteiten te demonstreren en lezingen te geven. Ook worden de gastgroeperingen door CompUsers financieel ondersteund om te kunnen deelnemen.

En daar blijft het niet bij. Er is ook een klein aanbod van leuke artikelen tegen aantrekkelijke prijzen.

Iedereen welkom

Voor de MegaCompUsersDagen zijn we ruimhartig. Iedereen is welkom. En je mag ook gerust je vriendin, moeder of buurman meenemen.

Voor de kosten hoef je het niet te laten. De toegang is gratis. En het parkeren is ook gratis. De reis valt ook best mee, want De Bilt ligt in het centrum van Nederland en is ook per openbaar vervoer goed bereikbaar. Eventuele consumpties moet  je zelf betalen, maar de prijzen zijn schappelijk.

HCC/CompUsers-leden wordt wel vriendelijk verzocht om hun HCC!ledenpasje mee te brengen. Die worden ingescand, zodat we een beeld krijgen van de samenstelling van het bezoek. En je hebt er nog voordeel bij ook, want voor iedere 25e bezoeker hebben we een PCtoGO USB-stick van 2 GB ter waarde van 10 Euro, compleet met rescue programma's en toepassingen (zie www.CompUsers.nl/eShop).


 

Demo's en Info in de sporthal
Centraal tijdens de MegaCompUsersDag is het dagprogramma in de sporthal. Hier vind je de CompUsers Info stand. Als je wat wilt weten, dan kun je daar met al je vragen terecht. Ook moet je bij de CompUsers Info Stand zijn voor de toegangskaarten voor de workshops (wel gratis, maar in verband met de beperkte ruimte graag vooraf reserveren; zie verderop).
 
En natuurlijk kun je bij de CompUsers Info Stand alle informatie krijgen over de activiteiten en het lid worden van de HCC en CompUsers, een gratis exemplaar ontvangen van ons magazine SoftwareBus en je aanmelden voor een abonnement, onze CD-ROMs en DVD-ROMs met software tegen gereduceerde prijzen aanschaffen, informatie over meewerken als kaderlid, enzovoort.

Ook voor de HCC is standruimte gereserveerd. Als je meer wilt weten over de HCC, dan ben je hier aan het juiste adres.

Bovendien heeft CompUsers een stand ingericht voor innovaties. Hier kun je 'hands-on' kennis maken met een aantal nieuwe snufjes op computergebied. Zoals een
Windows 7 systeem met een 'multitouch' schermbediening, een e-reader, de ePad (een soort iPad maar dan anders), een dia-scanner en een USB-microscoop. Wil je ook je nieuwste aanwinst graag laten zien? Neem dan contact op met evenementen@CompUsers.nl.

Tenslotte zijn er nog demonstraties van de WII. Als de stroom informatie je te veel wordt, dan kun je hier met een spel even ontspannen. Alhoewel, ik kan je vast nu vertellen dat de inspanning dan nog groter wordt. Ga dus maar even rustig in de foyer een kopje koffie drinken en maak eens een praatje met je collega computerhobbyist.

In de sporthal zal ook een aanbod van gebruikte en nieuwe (computer)spullen beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld netwerkkleurenlaserprinters voor 95 Euro. Op dit moment wordt met SecondMedia weer een aantrekkelijk aanbod samengesteld; hierover wordt je nog geïnformeerd. CompUsers-leden mogen na overleg met evenementen@CompUsers.nl hun gebruikte spulletjes en software aanbieden.


 
Klik op plattgrond voor vergrotingCompUsers Platforms
De CompUsers Platforms zullen opgesteld staan in de sporthal. Ze hebben alle een bijzonder uitgebreid programma voor de MegaCompUsersDag voorbereid en zullen de bezoekers niet teleur stellen! Bij alle Platforms kun je terecht met je vragen en suggesties. Ook kun je hier de medewerkers van de CompUsers VraagBaak raadplegen in levende lijve. Want dat gaat altijd gemakkelijker dan per email of per telefoon.

CompUsers Platform Linux
Bijzondere aandacht zal worden gegeven aan het nieuwe Ubuntu 10.04, de 'LTS' versie met 5 jaar support.  En we kunnen vast verklappen dat de opvolger Ubuntu 10.10 'bootable' op de volgende GigaHits zal staan, die eind oktober verschijnt bij SoftwareBus 2010-5. Hierin zijn belangrijke verbeteringen opgenomen die te laat waren voor 10.04.

Wil je Ubuntu of een andere Linux 'smaak' op je eigen pc installeren, in plaats van of naast Windows? Neem je pc mee en het duo Cees Otte en Nicolaas Kraft van Ermel helpen je. Wees verstandig, maak vooraf zekerheidshalve een backup van je belangrijke bestanden.

Ook in workshops komt de installatie aan de orde. Zo wordt het systeem onder meer gereed gemaakt om DVD’s en MP3’s af te spelen en worden er de bekende Windows fonts geïnstalleerd. Ook wordt uitgelegd hoe je jouw mailclient kunt instellen. Als klap op de vuurpijl krijg je na de workshop een videoinstructie mee waarop alles nog een keer wordt uitgelegd. De belangstelling zal groot zijn, bij overintekening worden deze twee workshops op de bijeenkomst in februari herhaald.

CompUsers Platform DigiFoto
Ook het Platform DigiFoto gaat groots uitpakken op de MegaCompUsersDag met lezingen, demo’s workshops en veel informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen in de DigiFoto stand  in de sporthal.

Wat je op deze dag kunt verwachten:
 • Lezing van Isja Nederbragt over Panoramafotografie
 • Workshop verzorgd door Jurriaan Nijkerk over Kleurbeheer en kalibratie;
  hij heeft hier zelfs maar liefst twee dagdelen voor ingeruimd!
 • Een lezing van Rinus Alberti over de EXIF informatie die bij je foto zit en waarom dat belangrijk is!
 • De uitslag van de fotowedstrijd die we in samenwerking met het bladen CHIP en PC-Active hebben gehouden
 • Doorlopende video presentaties van onze activiteiten zoals ons succesvolle bezoek aan het Veenpark Bargercompascuum
 • Uitgebreide informatie over onze najaars FotoExcursie!
  Je krijgt daar alle informatie over en je kunt je tevens meteen inschrijven.
  Reserveer de datum vast in je agenda:  zondag 14 november 2010.
We gaan ook onze exclusieve toekomstplannen voor het Platform DigiFoto ontvouwen waarbij we denken aan totaal andere manieren van foto’s maken en presenteren. Daarbij is jouw inbreng ook onontbeerlijk!

En 'last but not least': de DigiFotoDisc 2011 zal ter plekke worden gelanceerd. Deze keer zelfs als propvolle DVD-ROM met 300 programma's en een videopresentatie van de foto-excursie naar Barger Compascuum, die ook op de DVD-speler in de huiskamer afgespeeld kan worden. De introductieprijs is slechts 4 Euro (in plaats van 6 Euro in de CompUsers eShop).

CompUsers Platform WebOntwerp
Het Platform WebOntwerp zorgt, zoals gebruikelijk, voor informatie-uitsisseling rondom het thema webontwerp. Hierbij wordt vooral ook gemaakt van de WebOntwerp 2010 CD (verkrijgbaar voor 2 euro), in aansluiting op de workshop, waarover meer op www.CompUsers.nl.

CompUser Platform Muziek
 Het Platform Muziek ilegt de verbinding tussen computers en muziek. Evert Vinkenborg schreef in de laatste SoftwareBus al een beknopt overzicht van de mogelijkheden. Het Platform Muziek zal tijdens de MegaCompUsersDag een aantal mogelijkheden demonstreren en al je vragen op compuziekgebied beantwoorden.

CompUsers Platform VoIP
Wil je ook geld besparen met 'bellen via internet'? Dan ben je bij het CompUsers Platform VoIP aan het juiste adres. Een graat aantal mogelijkheden zal worden gedemonstreerd. Vanaf het simpele bellen via de pc (zoals Skype) tot een complete telefooncentrale op internet.

 Tevens zullen de nieuwste snufjes met behulp van de Fritz!Box 7270/7370 worden gedemonstreerd. Niet alleen op telefoniegebied, maar ook de nieuwste 'firmware' met een gasttoegang op je WLAN netwerk, zodat gasten niet de rest van je netwerk binnen kunnen dringen. Helemaal passend in de actie 'Veilig Internetten' die de HCC en CompUsers op 25 september starten.

CompUsers Platform Windows
Zo langzamerhand heb je veel gehoord over Windows 7 en de meeste bezoekers zullen het ook al hebben. Maar ken je de fijne kneepjes al? Nee, kom dan eens langs bij het Platform Windows.

 Bijvoorbeeld om een netwerk te maken met de pc's en het delen van bestanden met oudere Windows versies, zie ook het artikel van Rein de Jong in SoftwareBus 2010-4. Of over de veiligheid van Windows 7. Zie ook de lezingen en de workshops over Windows.

Het Platform Windows heeft ook dit keer weer Tony Krijnen van Microsoft naar de MegaCompUsersDag gehaald. Vorig jaar trok hij een volle sporthal met een presentatie over het op handen zijnde Windows 7. Dit jaar zal hij het nieuwe Microsoft Office 2010 presenteren en daarna vragen beantwoorden op uiteenlopend (Microsoft) gebied.

 

 

   

  

Veilig Internetten

De HCC en CompUsers starten op 25 september tijdens de MegaCompUsersDag de actie Veilig Internetten.

De diverse activiteiten in het kader van deze actie zijn:
 • CompUsers Platform Privacy en Veiligheid: de medewerkers van dit Platform vind je bij de Platforms Windows en Linux. Zij zullen je daar alle informatie over het aspect Veilig Internetten verschaffen.
 • CompUsers Platform Privacy en Veiligheid: lezingen “Veiligheid Windows 7' door rein de Jong
 • CompUsers Platform Windows: diverse demonstraties en info over het thema Veilig Internetten in de sporthal
 • CompUsers Platform Linux: ook het Platform Linux zal info en demo's op het gebied van Veilig Internetten verzorgen
 • CompUsers Platform VoIP: demo van de nieuwste Fritz!Box met de allerallernieuwste firmware, waarbij iemand toegang kan krijgen naar een 'gast'WLAN zonder de rest van je netwerk te kunnen benaderen


 

Veel HCC!groeperingen aanwezig

Als een soort HCC!dagen in het klein hebben we een groot aantal groeperingen uitgenodigd voor deze dag. De volgende groeperingen hebben al laten weten van de partij te zijn:

 • CompUsers
 • Astrologie-ig
 • Testbank
 • Modelbaanautomatisering-ig
 • Flightsimulator-ig
 • KOV-ig
 • P2000-ig
 • Genealogie-ig
 • Beginners-ig
 • eCS-ig
 • Club Perfect-ig
 • PC-ig
 • Windows-ig
 • Amstrad-ig
 • AI-ig
Al met al dus een breed gezelschap. Het gaat te ver om hun programma in deze eMailing op te nemen. Zie daarvoor www.CompUsers.nl en de websites van de betreffende groeperingen.
 


  

10 Lezingen
Er vinden gelijktijdig meerdere lezingen (en workshops) plaats in diverse zalen. Kies zorgvuldig de lezingen uit die je het meest interesseren. Hieronder een beknopt overzicht van het lezingenprogramma. Op www.CompUsers.nl vind je uitgebreide informatie over de inhoud van de lezingen.
   
Tijd Onderwerp Inleider Groepering
Over de Vechtzaal
10:00 MS Office 2010 Tony Krijnen Microsoft
11:15 Vragen aan MS Tony Krijnen Microsoft
12:30 Modelbaan- automatisering Ton v/d Kraan Automatisering-ig
13:45 Foto’s samenvoegen tot panorama Isja Nederbragt Platform DigiFoto
15:00 Exif: extra toevoeging aan foto Rinus Alberti Platform DigiFoto
Oostbroekzaal
10:00 Foto bewerking met Adobe Joop Anker KOV-ig
11:15 Ubuntu Bas v/d Dikkenberg Platform Linux
12:30 Veiligheid Windows 7 Deel 1 Rein de Jong Platform veiligheid
13:45 Veiligheid Windows 7 Deel 2 Rein de Jong Platform veiligheid
15:00 Windows 7 Gerard Otte Windows-ig 

8 Workshops
Naast de 10 lezingen zijn er ook 4 workshops, die elk ook 2  keer plaatsvinden. Het programma staat hieronder; zie voor uitgebreidere informatie www.CompUsers.nl.

In de workshops hebben de deelnemers de beschikking over een pc, zodat ze zelf dingen kunnen doen onder leiding van een of meerdere docenten. Dat betekent dat de capaciteit voor deelname beperkt is. Schrijf daarom vooraf in (klik op de desbetreffende workshop) om zeker te zijn van een plaats. Eventuele restplaatsen zullen beschikbaar zijn bij de CompUsers Info Stand in de sporthal.
  
Tijd Onderwerp Inleider Groepering
Jachtkamer
10:00 PC Decrapifier: verwijder ongewenste installaties Frans Dijkhof Platform Windows
11:15 PC Decrapifier: verwijder ongewenste installaties Frans Dijkhof Platform Windows
12:30 reserve    
13:45 Instaleren van Ubuntu Nicolaas Kraft van Ermel Platform Linux
15:00 Instaleren van Ubuntu Nicolaas Kraft van Ermel Platform Linux
Statenkamer
10:00 Kleurkalibtatie apparatuur Jur Nijkerk Platform DigiFoto
11:15 Kleurkalibtatie apparatuur Jur Nijkerk Platform DigiFoto
12:30 reserve    
13:45 Hoe maak ik een website René Suiker Platform WebOntwerp
15:00 Hoe maak ik een website René Suiker Platform WebOntwerp

 
 
 
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl