zondag 14 november 2010
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Preview SoftwareBus en GigaHits 2010-5•


Een gratis nummer voor alle CompUsers leden!
De SoftwareBus 2010-5  is de afgelopen week gedrukt en compleet met de GigaHits 2010-5 verzonden. Deze keer niet alleen aan de abonnees, maar ook aan de leden van CompUsers, die nog geen lid zijn.

Wij hopen op deze manier heel veel leden ervan te overtuigen dat de SoftwareBus zijn geld dubbel en dwars waard is. Leden die nu abonnee worden, kunnen een proefabonnement nemen voor € 10 tot 1 januari 2012! Dat is 8x de SoftwareBus en de GigaHits: 2x in 2010 en 6x in 2011.

SoftwareBus is het magazine van CompUsers dat 6x per jaar verschijnt, inclusief de DVD-ROM bijlage genaamd GigaHits.

Wil je ook een abonnement? Meld je dan aan op www.CompUsers.nl/aanmelden. Zo nodig wordt SoftwareBus 2010-5 je na aanmelding nog nagestuurd.

Deze keer zijn 15.000 exemplaren verzonden. Bij de meesten ligt die dinsdag 16 november op de mat; een klein percentage zal nog enkele dagen moeten wachten.
Inhoud eMailing
Gratis nummer leden!
Extra speciaal nummer
HCC!digital een succes
Android, maar anders
Tips & Trucs
Koop en verkoop
Is een SSD sneller?
Gevoel voor een iPod
Windows 7 uit vuurlinie
Dag 42
GigaHits 2010-5
 

Een extra speciaal nummer
SoftwareBus 2010-5 bevat extra veel pagina's. In het middenkatern van 16 pagina's zijn alle winnende en genomineerde foto's opgenomen van de DigiFotoWedstrijd 2010. Een ware vloed aan prachtige foto's. Zelfs lezers die 'niets hebben met fotografie',  zullen door veel foto's geboeid worden.

Deze mooie foto's zouden in het niet vallen, als je klein afgedrukt zouden zijn. En de SoftwareBus is een computerblad, we wilden er geen fotoblad van maken. Daarom is ruimte geschapen door een extra middenkatern van 16 pagina's.

De foto die de eerste prijs won, is in de 'centerfold' afgedrukt. Hieronder laten we een willekeurige pagina zien met 'genomineerde' foto's.


HCC!digital een succes
HCC!digital was op 5 en 6 november in de Jaarbeurs. Veel van onze lezers zijn daar geweest.

Voor degenen die niet geweest zijn, is een kort artikel over dit zeer geslaagde HCC-evenement opgenomen in SoftwareBus 2010-5. Waarmee we tevens wilden aantonen dat de SoftwareBus actueel is. De laatste pagina's zijn pas opgenomen ná HCC!digital.

En het drukken van 15.000 exemplaren is een fluitje van een cent op een grote rotatiedrukpers. Het vergt natuurlijk wel een professionele aanpak. En daar willen we graag in het volgende nummer in detail op terug komen.

Terug naar HCC!digital. Het was er druk en gezellig. In totaal zijn er 10.000 betalende bezoekers geweest (ook HCC-leden moesten een kleine toegangsprijs betalen). Waarvan meer dan een derde de stand van CompUsers heeft bezocht.

Normaliter komt de SoftwareBus uit vóór de HCC!dagen. Zo was het ook bedoeld met HCC!digital. Maar aanvankelijk was er geen 'plaats in de herberg' voor hcc!CompUsers. De inhoud van de SoftwareBus stond uiteraard in het teken van onze aanwezigheid op HCC!digital. We moesten daarom de inhoud aanpassen en de planning opschuiven.

Op het nippertje werd door de ProgrammaTheek BV een commerciële standruimte gehuurd bij de HCC, die het gehele evenement voor eigen rekening organiseerde en exploiteerde. Het was niet meer mogelijk de SoftwareBus alsnog naar voren te halen.

Jammer, hierdoor werden de CompUsers-leden niet optimaal geïnformeerd. Zeker nu 15.000 exemplaren zijn verstuurd, zouden duizenden extra bezoekers naar HCC!digital zijn gekomen als de SoftwareBus daarvoor was verschenen.


Android, maar dan anders
Heb je al een Android GSMmetje? Of juist nog niet, maar ben je wel geïnteresseerd in Android?

De GigaHits 2010-5 is 'bootable' met een Android versie voor de pc. Om uit te proberen als veilige 'live' versie of om te installeren. Het best kun je Android-x86 op een bootable USB-stick zetten. Die moet je dan zelf maken, de nodige tools staan erbij op de GigaHits.

Android is gemaakt voor telefoontjes. Zelfs het toenemende gebruik van 'tablets' met Android stuit vaak op het probleem dat Android niet goed overweg kan met grotere schermen. Dat zul je ook op de pc met Android-x86 merken.

Toch geeft het een goede indruk van de mogelijkheden. Inclusief de Android market om meer programma's te installeren.

Lees het artikel in de SoftwareBus, om er ten volle gebruik van te kunnen maken.
Tips & Trucs
Op 16 oktober organiseerde CompUsers een 'Kaderdag'. Hier werd gesproken over wat beter moet en welke nieuwe zaken we in de nabije toekomst willen oppakken.

Het kader stelde voor om in de SoftwareBus een rubriek met Tips & Trucs op te nemen. En nu al schreef Rein de Jong deze vol met interessante tips uit de HCC!forums.

Het is de bedoeling om iedereen de mogelijkheid te geven om Tips & Trucs aan te dragen. Stuur je bijdragen aan Redactie@CompUsers.nl. Jouw tip wordt dan opgenomen, uiteraard met je naam erbij. Schroom niet, het gaat om de tips die ook voor anderen interessant kunnen zijn. Zo nodig zal de redactie er een mooi stukje van maken.
Koop en verkoop
In deze dure tijdens wil je bezuinigen? Dat kan ook met een gebruikte pc of laptop.

Piet Baaijens geeft een aantal handige tips hoe je op Marktplaats een computer kunt kopen. Of op Tweakers.net. In totaal staan daar vele duizenden gebruikte computers te koop. Hoe vind je de speld in de hooiberg?

En natuurlijk wil je ook weleens een computer verkopen. Piet had zijn oude multimedia-pc netjes opgeknapt, het stof eruit verwijderd en wilde hem verkopen. Maar zijn vrouw kwam tussenbeide, zij gebruikt nu de schoongemaakte pc:-).Is een SSD sneller?


Een SSD is een Solid State Disk. Een vervanger voor de harde schijf. Veel duurder en daardoor in de regel met een kleinere capaciteit.

Maar ook veel vlugger. De truc is om een SSD te gebruiken voor toepassingen in je pc met veel harddisk-verkeer.

Rein de Jong beschrijft hoe je dat aanpakt. En in de volgende SoftwareBus komen zijn ervaringen met een SSD.

Gevoel voor een iPod
Het zijn niet allemaal iPhone's, ook al lijken ze veel op elkaar. Er is ook een iPod touch, die er bijna hetzelfde uitziet. \En ook bijna hetzelfde kan, je kunt er alleen niet mee bellen. Dat scheelt je gelijk meer dan de helft van de prijs.

Wat wel kan, is internetten via Wlan. En ja, je kunt er toch mee bellen via internet, Skype of een SIP-account. Je hebt dan wel een 'oortje' met microfoon nodig.

En dan de bekende Apps. Ook die kun je van iTunes halen en installeren. Zolang ze maar geen telefonie nodig hebben, want dan is het uiteraard vrij zinloos.

Ernst Roelofs heeft ook een iPod en beschrijft zijn ervaringen.Windows 7 uit de vuurlinie
Met je pc op internet ronddwalen zonder firewall is onverstandig. Maar is een aparte firewall nodig? Of volstaat de ingebouwde firewall van Windows 7?

Ruud Uphoff geeft antwoord op deze vraag. Maar niet alleen dat. Hij beschrijft ook wat een firewall is en waarom je die moet hebben.

Dag 42
Wist je dat het decimale getal 42 binair wordt geschreven als 101010? Dan ben je op de goede weg om te raden dat we het over het nieuwe Ubuntu 10.10 hebben, dat uit kwam op 10 oktober.

Ubuntu 10.10 brengt veel nieuws. Niet echt wereldschokkend, maar toch wel van belang. Vooral Ubuntu One voor 'cloud computing' en het nieuwe Ubuntu Software Center dragen bij aan het gebruiksgemak van Ubuntu.

Henk van Andel voelde Ubuntu 10.10 aan de tand. En was enthousiast, de eerste Ubuntu die ook met zijn laptop overweg kan, zonder te verstrikken in de wat exotische grafische hardware.

De netbook-versie met Unity desktop ziet er mooi uit en werkt intuïtief. Maar niet feilloos, want af en toe haperde het. De bediening met de vingers op het scherm heeft bij Ubuntu uTouch en is nu geïntroduceerd. uTouch staat nog in de kinderschoenen.

Ubuntu 10.10 is in de versies voor desktop (met de vertrouwde Gnome desktop) en voor netbooks op de GigaHits opgenomen.
^To
GigaHits 2010-5
GigaHits 2010-5 bevat weer 8,5 gigabyte. We noemden al Android-x86 (bootable) en Ubuntu 10.10.
Van beide zijn meerdere versies opgenomen.

Verder bevat de GigaHits 2010-5 meer dan 350 nieuwe programma's. Met veel over 3D-fotografie en 3D-modelling. Een nieuw onderwerp dat velen zal boeien. Voor degenen die het laatste beetje olie uit de kan wil bewaren, hebben we een aantal programma's opgenomen waarmee je energie kunt besparen.

De foto's (winnaars en nominaties) van de DigiFotoWedstrijd 2010 hebben als video (afspeelbaar op de pc, maar ook op de DVD-speler in de huiskamer) gestaan op de DigiFotoDisc 2011 en op de MultiMediaMaX 2011. Niet iedereen zal deze in huis hebben. Daarom is ook de GigaHits 2010-5 hiermee uitgerust.

 
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl