woensdag 15 december 2010
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Preview SoftwareBus en GigaHits 2010-6•


Over enkele dagen


Het jaar is bijna ten einde. Maar onze abonnees hebben nog een SoftwareBus te goed. En die komt zoals gebruikelijk voor de kerst. Inmiddels is hij 'op de post', of hoe dat tegenwoordig genoemd mag worden. Eind deze week worden de meeste bezorgd, de rest volgt volgende week.

In SoftwareBus 2010-6 staan heel interessante artikelen. Deels zijn deze gerelateerd aan de inhoud van de GigaHits, die deze keer weer 550 nieuwe programma's biedt.

De SoftwareBus is het magazine van hcc!CompUsers. Het verschijnt 6x per jaar. Elk nummer wordt vergezeld van de GigaHits, een DVD-ROM met freeware, shareware en andere programma's die je (tijdelijk of permanent) gratis mag gebruiken.

Een abonnement kost voor CompUsers- en HCC-leden slechts € 15 per jaar.
Maar nu kunnen nieuwe abonnees gebruik maken van een proefabonnement met 50% korting, zie hieronder.
Inhoud eMailing
Over enkele dagen
Proefabonnement
Jan is terug
DigiFoto deed cultureel
Gerrit in Ubuntuland
Tips en Trucs
Rhino doet sandwich
Partijtje toverkunstjes
Perfect schrijven
SoftwareBus maken
Weg met de frustratie
GigaHits 2010-6
 Neem nog snel een proefabonnement
De actie '8x SoftwareBus voor € 10' loopt nog tot 31 december. Je ontvangt dan de SoftwareBus tot 1 januari 2012. Dat zijn er zes in 2011. En de twee laatste nummers van 2010 zenden we je na.

Normaal kost een abonnement (voor CompUsers- en HCC-leden) € 15 per jaar, dus voor zes nummers. De normale prijs voor 8 nummers zou dus € 20 zijn. Met het proefabonnement voor € 10 ben je dus 50% voordeliger uit.

Bestel snel, dan heb je wellicht de nummers 2010-5 en 2010-6 nog voor de kerstdagen in huis.

Bestellingen: zie www.CompUsers.nl/eShop.

Jan is terug
Jan Stedehouder nam een 'sabbatical' van enkele nummers. Hij had het eventjes te druk, maar hij is nu weer terug in de SoftwareBus.

Ken je het begrip 'file-sharing'? Kort samengevat komt het erop neer dat je bestanden download, maar het gedownloade bestand ook weer aanbiedt aan anderen. Op die manier draagt ieder zijn steentje bij aan de benodigde bandbreedte voor het dataverkeer.

File-sharing heeft vaak een illegaal smaakje, omdat op deze wijze ook veel materiaal waar auteursrecht op rust, wordt verspreid. Maar dat hoeft niet, het principe wordt ook vaak toegepast voor geheel legale doeleinden.

In Linux wordt vaak het programma Transmission BitTorrent toegepast. Dat is natuurlijk ook beschikbaar voor Windows. Hoe het allemaal in zijn werk gaat, legt Jan uit in het artikel 'Bestanden delen via Transmission'.DigiFoto deed cultureel
Ze voelen zich altijd al een beetje echte kunstenmakers, getuige de extra mooie foto's die in de vorige SoftwareBus stonden.

Maar deze keer gaat over een excursie van het CompUsers platform DigiFoto naar het Fotomuseum in Rotterdam op 14 november. Controversieel. Althans, de expositie in het Fotomuseum. Waarom, dat lees je in de SoftwareBus.

En ze maakten ook nog foto's. Buiten. Alhoewel het weer niet echt uitnodigend was.

Het CompUsers Platform DigiFoto heeft ook voor 2011 twee excursies op haar programma. Waarbij de nadruk op het zelf fotograferen ligt. Onder deskundige begeleiding, maar je moet zelf op het knopje drukken.

Houd www.CompUsers.nl/DigiFoto in de gaten voor de data. En je mag ook suggesties doen voor het te bezoeken object (schrijf aan DigiFoto@CompUsers.nl).

Gerrit in Ubuntuland
Iets om eens over na te denken in de kersttijd. Het hergebruiken van computers en daarbij Open Source software gebruiken.

Go for Africa doet dit. Het HCC-kaderlid Gerrit Marskamp ging mee naar Afrika en geeft in de SoftwareBus een verslag over toepassingen in Gambia en Senegal.

Lees eens na wat het woord 'Ubuntu' in Afrika betekent. En je zult begrijpen waarom dit verslag speciaal in het kerstnummer van de SoftwareBus past.Tips en Trucs
Deze rubriek wordt onder redactie van Rein de Jong voortgezet met een aantal tips uit de HCC-Forums:
  • UAC in Windows 7: hoe kun je de kraan dichter draaien of de touwtjes wat laten vieren.
  • Tweede router in je netwerk: weleens geprobeerd en in de knoop gekomen met een tweede DHCP-server? Dan moet je zeker dit stukje lezen.
  • Je pc doet vreemd? In een aantal gevallen is dit snel oplosbaar.
Rhino doet het met een sandwich
Wil je de prestaties van je pc verbeteren? Overweeg dan een HD/SSD sandwich.

HD   = Hard Disk, het goedkope maar langzame geheugen.
SSD = Solid State Disk, het snelle geheugen zonder bewegende delen, maar duur.

Rein de Jong beschrijft hoe hij Rhino sneller maakte door de combinatie van de twee. Om de beste resultaten te bereiken, is enige strategie en tweaking nodig.

Partijtje toverkunstjes
Toveren kan iedere pc, maar je moet hem wel aan de praat houden. Wat doe je als je pc nog geïnstalleerd moet worden of van de leg is? Dan kan het Programma PartedMagic goede diensten bewijzen.

PartedMagic is meer dan een programma. Het is een klein Linux systeempje, met als hoofdbestanddeel Gparted, een uitstekend programma om je harde schijf in te delen.

Maar er staan veel meer leuke dingen op PartedMagic. En van Linux merk je nauwelijks iets, alles gaat via een grafische interface zoals onder Windows.

PartedMagic staat ook 'bootable' op GigaHits 2010-6.Perfect schrijven
Dat deed je vroeger met WordPerfect. En dat kan nog steeds, ook al is dit programma inmiddels overvleugeld door andere programma's. Maar WordPerfect is nog steeds een prima tekstverwerker, met het nog steeds unieke 'onderwaterscherm'. Je kunt dus zo nodig zien wat er fout gaat.

Ook Ernst Roelofs is terug van weggeweest in de SoftwareBus. Hij omschrijft Office WordPerfect X5, de suite die dit jaar werd gelanceerd, maar door de pers werd doodgezwegen. De SoftwareBus doet er een doekje over open.


Hoe de SoftwareBus wordt gemaakt
Hoofdredacteur René Suiker heeft bij zijn aantreden beloofd om van de SoftwareBus een echt verenigingsblad te maken. Dat wordt de komende nummers ingevuld met artikelen over activiteiten binnen CompUsers.

Als eerste is -je raadde het al- de SoftwareBus aan de beurt. Het gehele proces vanaf planning, de artikelen, het opmaken, het drukken en de distributie komt aan de orde. En veel daarvan komt voor rekening van onze vrijwilligers.

En vrijwilligers kan de SoftwareBus nog best gebruiken. Je bent welkom, vooral om artikelen te schrijven.

Weg met de frustratie
Wat frustreert meer dan minutenlang wachten totdat je pc is opgestart om even naar de weersverwachting te kijken. Minuten? Het lijken vaak uren!

Dan heb je een pc die draait onder Windows. Door een aantal factoren wordt het opstarten daarvan steeds trager. De beloftes en trucs van Microsoft bij Windows 7 hebben daar weinig aan kunnen veranderen.

Dan komt Soluto. Anti-frustatie software, zegt de maker. Hiermee analyseer je het opstartproces,  kun je daarin wijzigingen aanbrengen en voortaan sneller starten.

O, dat heb je vaker gehoord? Kijk toch even naar Soluto, want die doet het heel slim, eenvoudig, fraai en is naar verhouding veilig.

Soluto staat ook op GigaHits 2010-6.

Overigens schijnt Soluto ook tot nieuwe frustatie te kunnen leiden. Wat stuurt het allemaal naar zijn baasje in  Israel?  Wordt onderzocht.

GigaHits 2010-6
Belangrijke bijdragen op deze GigaHits zijn de hierboven genoemde PartedMagic (bootable) en Soluto. Maar ook het gratis Open Source DTP-programma Scribus hebben we opgenomen. Dit is het programma waarmee de SoftwareBus nu bijna twee jaar professioneel wordt opgemaakt.

In totaal biedt deze GigaHits weer ca. 550 nieuwe programma's. Echt te veel om op te noemen.

Onze 'Previewers' zijn dus weer heel ijverig bezig geweest, zodat de gebruikers van de GigaHits snel hun weg kunnen vinden in deze veelheid van programma's.

Voor de volgende SoftwareBus staat 'The making of GigaHits' gepland, zullen we maar vast verklappen. In de loop van de laatste jaren is niet alleen het uiterlijk verfraaid en verbeterd, maar ook de procedures zijn enorm gestroomlijnd en het 'Previewen' is een stuk simpeler geworden.

Zin om mee te doen? Stuur een berichtje aan DiscTeam@CompUsers.nl
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl