woensdag 6 april 2011
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Preview SoftwareBus en GigaHits 2011-2•


SoftwareBus verschijnt deze week
Deze keer is de SoftwareBus helemaal propvol. De redactie heeft moeten woekeren met de ruimte. Sommige artikelen werden ingekort en een aantal houd je tegoed voor de volgende keer.

De drukker heeft zijn werk gedaan en de SoftwareBus zit nu in het distributiesysteem van Sandd. Vrijdag (en bij sommigen al donderdag) wordt 95% bezorgd bij de abonnees. Het restant wordt volgende week dinsdag bezorgd.

Ook de bijlage GigaHits is weer een dual layer DVD-ROM met 8,5 gigabyte aan nieuwe software.

De SoftwareBus is het magazine van CompUsers. Samen met de GigaHits kunnen CompUsers-leden een abonnement nemen voor slechts € 15/jaar. Daar krijg je zes nummers voor. Zie: www.CompUsers.nl/eShop.
Inhoud eMailing
SoftwareBus deze week
CompUfair  op 16 april
We zoeken voorzitter
We vernieuwen internet
Webstrijd
Grote schoonmaak
Hoog in de wolken
Activiteiten Commissie
Het ruwe werk
MP3 Jukebox
GigaHits 2011-2
 


CompUfair op 16 april in De Bilt


Als je dat nog niet gedaan hebt, zet dan zaterdag 16 april in je agenda. Van 10-16 uur kun je weer profiteren van een groot aanbod aan demo's, lezingen, workshops, informatie. En het is altijd reuze gezellig om je collega-computeraars te ontmoeten.

We zullen eind van deze week een eMailing sturen met het gedetailleerde programma. In de SoftwareBus tref je een beknopt programma aan.

Om 12.30 uur is de jaarlijkse Algemene Leden vergadering van CompUsers. De agenda tref je aan in de SoftwareBus, de vergaderstukken staan op www.CompUsers.nl/ledenkatern. Je moet inloggen om je te identificeren als lid CompUsers.

CompUsers zoekt voorzitter
Na vele jaren trouwe dienst is Henk van Andel bezig met zijn laatste termijn als voorzitter, volgend jaar gaat hij met groot verlof. En natuurlijk is het de bedoeling om een opvolger een ruime inwerkperiode te geven.

Maar er is nog geen opvolger. In de SoftwareBus wordt daarom een oproep gedaan. Belangstellenden kunnen eerst discreet zich oriënteren door een mail aan voorz@CompUsers.nl. Maar ook als je denkt een geschikte kandidaat te kennen, moet je maar  een mailtje sturen.  Zie de oproep in de SoftwareBus.CompUsers vernieuwt internet
Ook CompUsers ontkwam niet aan de 'Wet van de Remmende Voorsprong'. Daardoor zijn onze internet-activiteiten toe aan een grondige renovatie.

Op dit moment is al een nieuwe e-mail server in de lucht en worden bestaande e-mail accounts gefaseerd overgebracht. Uiteraard met zo min mogelijk overlast voor de betrokkenen, maar enkele kleine veranderingen zijn nodig. De e-mail adressen worden in ieder geval gehandhaafd. De nieuwe e-mail server biedt extra functionaliteit en ook de beveiligingsaspecten zijn helemaal up to date. In het artikel 'CompUsers: Mail en Web voor leden' lees je de details.

Vroeger waren de e-mail accounts voor leden verbonden aan de 'inbelaccounts' voor leden, die weliswaar goedkoop, maar niet gratis waren. Toen dat werd overgenomen door HCCnet, bleven de e-mail accounts bestaan. Vanaf 1 januari 2012 kosten de e-mail accounts € 12/jaar. Je kunt dan wel meerdere popboxen aanmaken en je hebt meer extra's.

Webruimte behoort ook tot de technische mogelijkheden. Met de invoering daarvan wordt nog even gewacht. Het CompUsers Forum en de kennisbank worden samengevoegd met die van de HCC, zodat beide van een grotere 'community' profiteren. De CompUsers nieuwsgroepen worden steeds minder gebruikt, het bestuur beraadt zich nog over de toekomstige mogelijkheden.Webstrijd
Ook de CompUsers website (www.CompUsers.nl) krijgt een opfrisbeurt. Technisch is deze geheel up to date. Maar het 'smoel' gaat mooier worden.

En wat is er leuker voor een computerclub als CompUsers, dan de leden daarbij te betrekken? Daarom is een 'Wedstrijd WebOntwerp' uitgeschreven. In de SoftwareBus en natuurlijk op www.CompUsers.nl vind je de details.

Er zijn leuke prijzen te winnen. Het gaat vooral om de visuele en 'communicatieve' aspecten. Je hoeft dus niet zelf de website te bouwen. Maar we willen wel snel ermee vooruit. Aanmelden voor 15 mei, sluiting 31 juli.


Grote schoonmaak
Het voorjaar is weer begonnen. De schoonmaak begint weer te kriebelen. Ook de tijd om de steeds trager wordende Windows pc weer eens uit te mesten.

Rein de Jong beschrijft de grote vervuilers, die je systeem trager laten opstarten. Die je misschien niet nodig hebt. Of misschien zelfs helemaal niet had willen hebben, maar je opgedrongen werden bij de installatie van programma's.

En natuurlijk beschrijft Rein ook hoe je daar vanaf kunt komen. Zonder gelijk diep in je buidel te tasten voor allerlei programma's die beloven je pc te versnellen en vaak geen enkel nu hebben.

Ineen tweede artikel “Rhino – Autostarters? Weg ermee!' gaat Rein dieper in op het verwijderen van programma's uit de autostart functie. Met het gratis maar vrij complexe MSConfig van Microsoft, of het gratis automatische Soluto, dat toch een prijs heeft.Hoog in de wolken
Cloud Computing heeft de toekomst. In ieder geval was dit het hoofdthema van de CeBIT, de grootste IT-beurs ter wereld die jaarlijks in maart in Hannover gehouden wordt.

Door de gratis toegangskaarten en (betaalde) bussen, georganiseerd door de HCC, konden we de afgelopen jaren de CeBIT bezoeken en er verslag van uitbrengen in de SoftwareBus. De HCC organiseert dit niet meer, maar de gratis kaarten zijn gemakkelijk te verkrijgen.

Daarom ook dit jaar weer een verslag van de CeBIT. Henk van Andel beschrijft de nieuwste ontwikkelingen die hij aantrof. Zoals tablets die plots toch van een toetsenbord worden voorzien, de groene wolken, pc's die niet meer 'personal' zijn, 3D zonder bril en nog meer leuke, belangrijke en onnozele ontwikkelingen.Activiteiten Commissie
De serie 'Making of …..' krijgt een vervolg. Christ van Hezik leidt al jaren de 'Activiteiten Commissie', die alle bijeenkomsten van CompUsers voorbereid. Dat zijn in ieder geval de drie landelijke CompUfairs in De Bilt en deelname aan de HCC!dagen.

In de SoftwareBus wordt de werkwijze van de 'AC' uit de doeken gedaan. En wordt ook een inzicht gegeven in de achterliggende processen.

Het ruwe werk
Als Wessel Sijl de titel 'Het ruwe werk' leest, dan vindt hij deze aanduiding misschien te kort door de bocht? Het gaat om zijn artikel 'Fotograferen in RAW'. Het ruwe werk dus. Maar nu ik de subtitel 'Digitale fotografie in perfectie' zie, moet ik toegeven dat het misschien juist niet om het ruwe werk gaat.

Wessel legt het allemaal, en tot in perfectie, uit in zijn artikel. Lees het, dan weet je precies waarom het ruwe werk in digitale fotografie tot perfectie leidt.

Op 16 april is er ook een lezing over dit onderwerp. Kom en wordt ook perfect!MP3 Jukebox
Ook deze maand een bijdrage van een Previewer van de GigaHits, Jan Water. Hij beschrijft het programma 'MP3 Jukebox 5.3.0'.

Wat het programma doet, is niet zo moeilijk te bedenken. Maar Jan geeft een gedetailleerde beschrijving van alle mogelijkheden van dit freeware programma. Met veel afbeeldingen. Heel goed, Jan!

GigaHits 2011-2
De vorige GigaHits had een opstartprobleem. Althans, onder de Internet Explorer. Dat is opgelost door een programmaatje (downloaden: zie eMailing 2011-04. En elk nadeel heb een voordeel: het programmaatje 'Start GigaHits.exe' werkt nu altijd voor elke GigaHits & Co en nestelt zich ook op de desktop van je pc. Gemakkelijk om snel onze discs op te starten!

Verder weer een propvolle 8,5 Gb disc met zo'n 500 nieuwe programma's. Zo vol, dat er echt geen programmaatje meer bij kon. Gezien het succes van de spelletjes voor kinderen, nu bootable met het kinderlijk eenvoudige 'Sugar on a Stick' besturingssysteem.

We hadden al ruim 50 programma's klaar staan voor het 'modden van Windows'. Maar er was geen plaats in de SoftwareBus voor het bijbehorende artikel. Jullie houden dit tegoed voor de volgende GigaHits.

Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl