woensdag 13 april 2011
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•CU at CompUfair a.s. zaterdag, ALV uitgesteld•


We zien je zaterdag op de CompUfair?
Je hebt al een bezoek gepland aan de CompUfair op zaterdag 16 april? De profeten voorspellen stralend voorjaarsweer en je zou er meteen een leuke dag voor twee of het gezin van kunnen maken. Zij zijn allemaal van harte welkom. De toegang is gratis voor leden en introducé(e)s.

De locatie is weer het HF Witte Centrum, Henri Dunantplein 4 in De Bilt. Gemakkelijk bereikbaar en er is voldoende gratis parkeerruimte.

Ondanks het uitstel van onze Algemene Ledenvergadering (zie hieronder) krijg je van onze Marijke bij het verwelkomen toch het traditionele appeltje voor de dorst. Je krijgt ook een bonnetje, dat je bij de InfoBalie kunt inruilen voor een paasei en de Disc van de Dag.

Het programma is reuze interessant. Je leert er over digitale fotografie, opslag van je gegevens in 'the cloud', Skypen, multi-protocol messaging, 'Haarlemmer olie' en nog veel meer. Allemaal dingen die je dagelijks kunt gebruiken, vooral tijdens de zomermaanden.

Hieronder geven we nog wat extra informatie over het programma. Voorinschrijven voor de Workshops kan t/m aanstaande vrijdag. Kijk zekerheidshalve ook op www.CompUsers.nl, want wijzigingen in het programma kunnen door omstandigheden altijd optreden.
Inhoud eMailing
zaterdag CompUfair
ALV naar 25 juni
Grote zaal op z'n kop
Lezingen
Digitale paaseieren
Workshops
SoftwareBus wat later
 ALV uitgesteld naar 25 juni 2011
Spijtig genoeg kan de Algemene Leden Vergadering van CompUsers, die voor zaterdag 16 april was gepland, om een aantal moverende redenen niet doorgaan.

De ALV wordt nu gehouden op 25 juni 2011 om 11.30 uur in het HF Witte Centrum, Henri Dunantplein 4 in De Bilt. Dit tijdstip is gekozen om zoveel mogelijk leden de gelegenheid te geven te komen, zonder een hele vrije dag op te moeten offeren. Uitstel tot bijvoorbeeld de CompUfair op 24 september zou velen beter hebben gepast, maar dat is strijdig met onze statuten omdat de jaarrekening binnen zes maanden in de ALV behandeld moet worden.

De vergaderstukken staan geheel op onze website,zie  www.CompUsers.nl/Ledenkatern.
Voor de volledigheid geven wij hier de agenda verkort weer: verslagen ALV's van 2010, ingekomen stukken en mededelingen, jaarverslag 2010, activiteiten 2011, statutenwijziging, (her)verkiezing bestuursleden, rondvraag.

Het bestuur bestond de laatste tijd uit slechts zes personen. Dat willen we graag uitbreiden. We zoeken nieuwe bestuursleden, inclusief een opvolger voor de voorzitter. We hopen op 24 juni wat nieuwe bestuursleden te kunnen voordragen.

Als je geïnteresseerd bent in een bestuursfunctie of een geschikt persoon in je omgeving kent, is een berichtje aan voorz@CompUsers.nl meer dan welkom!

Grote zaal op z'n kop
Je hoeft geen acrobaat te zijn, want de veranderingen in de grote zaal vallen bij binnenkomst direct op. De InfoBalie staat voortaan achterin een hoek, zodat de stands van onze Platforms en onze HCC zuster-groeperingen meer prominent naar voren kunnen.
De bezoekers zullen vooral in deze stands geïnteresseerd zijn. Want daar vind je heel veel informatie, demonstraties en hulp van de CompUsers VraagBaak.

Het CompUsers Platform Linux zal weer proberen zieltjes te winnen voor het gratis en heel mooie Linux systeem. Niet door veldpredikingen, maar door je de voordelen te tonen en te vertellen over hoe het nu allemaal in elkaar steekt. Je kwam er thuis niet uit? Neem dan je computer mee, wellicht fiksen ze het even voor je. Het Platform Linux zal zich van ca. 11.30-12.30 opsluiten om hun plannen voor de toekomst te koken. Dus er komt straks nog veel meer goeds van het Plantform Linux.

Skype is ook een vorm van VoIP. Daarover kun je een Workshop bijwonen. Maar de hele dag kun je bij het CompUsers Platform VoIP terecht voor demo's en informatie over alle vormen van VoIP, apparatuur en zelfs je eigen telefooncentrale 'in the cloud'.

Op het CompUsers Platform Windows is ook veel te doen. Service Pack 1 voor Windows 7, de nieuwe Internet Explorer 9 en natuurlijk de 64 gaten die Microsoft deze week dichtplakte op hun regelmatige 'Patch day'. En daarom moet je zeker ook even bij het CompUsers Platform Windows gaan buurten.

Evert Vinkenborg is dirigent van het CompUsers Platform Muziek. Hij leidt en lijdt met een minimale orkestbezetting het Platform. Met een ongekende ijver en vitaliteit. Alhoewel er geen Workshop over dit onderwerp is, zorgde hij toch voor een MiniCursus over MuseScore op de gratis 'Disc van de Dag'. Met de nieuwe en gratis MuseScore 1.0 kun je onder Windows, Linux of op een Mac orkestpartijen maken. Het Platform Muziek vertelt je hoe. En Evert haalt ook een oude koe uit de sloot: midi. Nog steeds actueel. Het werkt ook prima samen met MuseScore. En het Platform laat je kennis maken met Audacity (ook gratis) om muziek te bewerken. Bovendien is er de Flight Simulator die natuurlijk de geluidskaart gebruikt. Kom de Battle of Britain maar eens overdoen, misschien kun je de geschiedenis herschrijven.

Dat is een ambitieus programma, Evert! En nu maar hopen dat je niet te veel mensen op bezoek krijgt. Maar misschien meldt iemand zich als lid van je orkest, die je graag zult voorzien van een muziekpartij.
Lezingen
Er zijn weer vier lezingen. Na drie kwartier luisteren mag je een kwartier lang vragen stellen. De toegang is vrij, maar vol is vol. In het uiterste geval proberen we bij (te) veel belangstelling een lezing te herhalen. De lezingen zijn in de Statenkamer (zie plattegrond bij binnenkomst).

10.00- 11.00 uur: Lasagne in de fotografie – lekker…
De eerste vraag die nu natuurlijk bij je opkomt is: “wat heeft lasagne nou met fotografie te maken!”. Dat is snel uitgelegd:  lasagne is opgebouwd uit lagen. Een digitale foto kun je om die te bewerken ook van lagen voorzien. Dat is ongeveer ook de enige overeenkomst.
Maar het klinkt wel lekker….

Isja Nederbragt gaat het bewerken in lagen uitleggen in haar lezing aan de hand van het gratis GIMP programma. Maar het kan ook met bijvoorbeeld Photoshop of PaintShopPro. Zij doet dit samen met Rinus Alberti. Het schijnt een bijzondere show van het CompUsers Platform DigiFoto te gaan worden. Don't miss it!, raden Isja en Rinus aan.

11.15-12.15 Maak zelf je website
Het lijkt heel moeilijk, maar eigenlijk is er geen fluit aan. Als je een beetje met tekstverwerking overweg kunt en plaatjes kunt knippen en plakken, dan kom je al snel een heel eind. Met een gratis HTML-editor zoals KompoZer, bijvoorbeeld.

Helemaal vanzelf gaat het niet. Maar we hebben René Suiker van het CompUsers Platform WebOntwerp om een uur lang verder uitleg te geven.

O ja, ben je goed in het ontwerpen van een leuke website? Doe dan mee met onze 'webstrijd' om www.CompUsers.nl helemaal naar jouw creatieve hand te zetten. René kan je alles vertellen over deze webstrijd.

13.45-14.45 Tijd voor hutspot
Voor de lunch een beetje laat. Bovendien krijg je alleen geestelijk eten. Maar je zult in de lezing van Johan Swenker wel overvoed worden met Linux.

Johan gaat vooral in op de meest gestelde vragen tijdens de CompUfair bijeenkomsten. Van alles door elkaar. Maar samen zullen deze onderwerpen veel ophelderen over je Linux schroom. Johan zal wat vertellen over onder andere hoe je een vergeten wachtwoord boven water krijgt, het inrichten van het 'start' menu en wat 'mounten' is (of was, want ook dat is vaak automatisch in een moderne Linux distributie). Maar interactie met het gehoor is van harte welkom. Interrumperen mag dus.

15.00-16.00 Haarlemmer olie
Eigenlijk zou onze expert Wessel Sijl van het CompUsers Platform DigiFoto een lezing geven over zijn stokpaardje 'RAW' in de digitale fotografie. Maar zijn vrouw had een aangename verrassing: een korte voorjaarsvakantie.

Rinus Alberti neemt het van hem over. Hij schijnt wat sceptisch te denken over RAW en heeft de bijtitel 'Haarlemmer olie in de digitale fotografie' bedacht. Het gaat overigens om de ruwe gegevens uit je camera waar je nog van alles zelf mee kunt, tot en met de witbalans wijzigen. Zodra de camera er de gebruikelijke JPG van heeft gemaakt, heb je veel minder bytes maar ook veel minder mogelijkheden.

Rinus heeft misschien een ruwe bolster, maar een blanke pit. Hij zal ongetwijfeld aan de hand van de voorbereidingen van Wessel een interessant verhaal brengen over RAW. Voorzien van zijn kritische kanttekeningen, maar je mag tomaten en eieren meenemen :-).Digitale paaseieren schilderen
Nu we het toch over eieren hebben, het is bijna Pasen! Tijd voor beschilderde eieren. Wist je dat een computer en een ink jet printer daarbij heel behulpzaam kunnen zijn?

Om je op weg te helpen, is er de hele dag een Workshop Paaseieren schilderen als extra attractie ingelast. Onder leiding van Marike Tukker (inderdaad, de jongedame van de eShop) kun je je eieren (laten) beschilderen van 11 tot 15 uur. Je vindt haar met computer en ink jet printer rechts in grote zaal (zie plattegrond).

Je mag je eigen ontwerp voorbereiden en meebrengen op een USB-stick, dat Marike keurig op een sticker print. Van Stick naar sticker, dus. Een foto, een tekening, een schilderij, van alles is mogelijk. Of samen met Marike een idee ter plekke uitwerken.

Marike zal ook wat potjes verf, glitter enzovoort meebrengen. Voor de creatievelingen die het liever zonder ink jet printer doen. De gekookte eieren neem je zelf mee, maar Marike heeft ook een reservevoorraadje.

En Marike is dol op kinderen. Als het niet te gek wordt, kan je meegekomen kroost bij haar een poosje lekker bezig zijn, terwijl pa en/of ma een lezing of Workshop bijwonen.

Wist je trouwens dat 'easter eggs' een begrip is bij computerprogramma's? Daar kunnen allerlei leuke of nare dingen in verstopt zijn. Deze worden 'easter eggs' genoemd. 
Workshops
Voor Workshops kun je het beste een plaatsje reserveren. Ieder krijgt de beschikking over een pc, daarom is het aantal deelnemers beperkt.

Reserveren doe je supersnel door hieronder op de titel van een Workshop te klikken. Je komt dan uit in de eShop, maar deelname en reserveren zijn gratis. Reserveren is alleen mogelijk voor leden CompUsers. Als er nog plaatsen beschikbaar zijn, kan ieder die nog bemachtigen bij Marijke die de bezoekers bij de deur zal verwelkomen.

10.00 en 12.15: Skype
Skype is de bekendste VoIP toepassing. Heel veel opa's en oma's praten met en zien hun kleinkinderen in Australië via Skype. En dat is nog gratis ook.
 
Je kunt niet alleen samen bellen, ook televergaderen en videoconferenties zijn mogelijk. En korte berichten uitwisselen.

John van der Laak (CompUsers Platform VoIP) en Frans Dijkhoff (de 'sergeant at arms' van de CompUfair organisatie) laten je kennis maken met Skype. Maak vast een afspraak met je familie ver-weg, dan kun je tijdens de Workshop nog met ze praten en wellicht kun je ze ook zien. 

13.45 en 15.00: Opslag in de wolken
John van der Laak en Frans Dijkhoff zijn helemaal in de wolken. Letterlijk en figuurlijk. Zij maken gebruik van DropBox, waarmee je gratis gegevens 'in the cloud' zet en op een gemakkelijke manier vanuit je pc en overal ter wereld kunt benaderen. Altijd je gegevens bij de hand en je kunt ze nooit verliezen.

Niks bijzonders? Even w88! DropBox is niet zomaar een backup, maar is intelligent. Het synchroniseert je gegevens met je pc thuis, laptop onderweg, je smartphone, je tablet. Ongeacht het besturingssysteem. Het creëert een speciale map op je computer. Maar de gegevens kunnen ook met een webinterface benaderd worden.

Dropbox is gratis tot 2 Gb of als je je best doet om het Dropbox-evangelie te prediken zelfs tot 10 Gb. Tegen betaling maak je daar 50 Gb van.

In onze workshop Opslag in de Cloud krijg je meer te horen. En je krijgt te zien hoe de gegevens tussen twee laptops 'automagically' worden gesynchroniseerd. SoftwareBus paar dagen later
Drukkers hebben het minder druk door de economische teruggang en de opkomst van elektronisch communiceren. Maar drukkers passen zich aan door drukkerijen te sluiten.

Om een lang verhaal kort te maken: de drukker van de SoftwareBus heeft het altijd druk. Deze keer door de Paasdrukte. En zo kon het gebeuren dat de SoftwareBus enkele dagen later uitkwam dan in eMailing 2011-06 werd aangekondigd.

Het spijt ons als je hierdoor het hele weekend tevergeefs met een lange nek naar de brievenbus bent gelopen. Inmiddels zullen bijna alle abonnees voorzien zijn van SoftwareBus 2011-2. 
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl