maandag 24 januari 2011
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Preview SoftwareBus en GigaHits 2011-1•


SoftwareBus al weer onderweg
Over enkele dagen hebben de abonnees de SoftwareBus 2011-1 inclusief de GigaHits 2011-1 weer op de voordeurmat. Ze zijn vorige week 'op de post' gegaan. Ja, 'op de post' tussen aanhalingstekens, want kun je tegenwoordig nog van 'de post' spreken? De SoftwareBus wordt per Sandd verstuurd en in bijna alle gevallen ook keurig op tijd bezorgd. Op enkele losse incidentjes en -helaas- ook enkele hardnekkige gevallen na. En die worden natuurlijk uitgezocht.

Inmiddels hebben heel veel mensen gebruikgemaakt van het proefabonnement (8 nummers – tot 1-1-2012 voor € 10). Nog steeds geen abonnee? Ga dan naar www.CompUsers.nl/eShop. Vanaf € 15 (HCC- en CompUsers-leden) krijg je een heel jaar lang zes nummers SoftwareBus en ook zes keer de GigaHits DVD-ROM boordevol nieuwe software.

Ook de SoftwareBus staat weer boordevol artikelen van, voor en door leden. Wil je ook eens wat schrijven? We ruimen graag een plaatsje voor je in! Stuur je bijdrage aan -of informeer eerst naar de mogelijkheden en 'eisen' bij- Redactie@CompUsers.nl.
Inhoud eMailing
SoftwareBus onderweg
CompUfair 5 feb
De RAM in de pc
HCC: Samen sterk
Grenzeloos internet
live.linuX-gamers.net
Making of GigaHits
Filmen en fotograferen
Lees het met Linux
Gratis boeken, wowww!
ERP? Hoezo?
Shift-RechterMuisKnop
GigaHits 2011-1
 

CompUfair 5 februari

What's in a name? Wat voorheen CompUsersDag heette (en nog verder terug: GebruikersDag), heet op 5 februari CompUfair. Zoals gebruikelijk in De Bilt, op zaterdag 5 februari 2011 van 10 tot 16 uur.

Uitgebreider dan voorheen. Met onder andere een aantal HCC-groeperingen als gast en een aanbod van nieuwe en gebruikte hardware in een grotere 'grote zaal'.

In de SoftwareBus staat het uitgebreide programma. Binnenkort sturen we een eMailing over de CompUfair met het laatste nieuws. Maar je kunt ook vast kijken op www.CompUsers.nl.

De RAM in de pc
Rhino heeft in de twee voorgaande SoftwareBussen uitgelegd wat de zegeningen zijn van een SSD (Solid State Disk). Maar die zijn nog duur.

Een alternatief is een RAMdisk. Oftewel: een stukje 'disk' in het RAM-geheugen. Supersnel, slijt niet. Maar: beperkt van capaciteit.

Het hoe en waarom lees je in de SoftwareBus.

HCC: Samen sterk
Jullie weten vast dat Petra Claessen eind vorig jaar een andere uitdaging is aangegaan. Haar post wordt waargenomen door Jeroen Huisman (voorheen voorzitter Raad van Toezicht HCC) totdat de HCC een nieuwe directeur heeft.

Jeroen heeft de traditie van een HCC-column in de SoftwareBus voortgezet en legt uit wat de leden in 2011 van de HCC kunnen verwachten.


Grenzeloos goedkoop internet
Nog recent ging je in het buitenland naar een internet-café of zocht je een goedkope WLAN verbinding om te kunnen internetten. Door de komst van internet via het GSM/UMTS netwerk hoeft dat niet meer.

Alhoewel, oppassen om bij thuiskomst niet te moeten ontdekken dat je voor de foto's die je vanaf het strand verstuurde, meer moet betalen dan voor de hele vakantie. Met allerlei 'roaming'-trucs proberen de telefoonproviders zichzelf rijk en jou arm te maken.

Maar er zijn ook goedkope oplossingen, meestal door een lokale SIM-kaart met een 'data-tegoed' te kopen. Ook daar zitten haken en ogen aan.

Marius Hille Ris Lambers zet voor een aantal landen aantrekkelijke oplossingen uiteen. Een aanvulling op SoftwareBus 2010-3.

live.linuX-gamers.net

Rustig rustig, we sturen niet het internet op. Onder bovenstaande naam is een live Linux uitgebracht met alleen spelletjes.

En die hebben we bootable op GigaHits 2011-1 gezet. Om te laten zien dat Linux echt niet moeilijk is. En het is leuk, vooral voor de kinderen.

Hebben de kinderen jouw GigaHits 2011-1 ingepikt? Geen nood, zolang de voorraad strekt krijg je van CompUsers gratis een extra exemplaar (aanvragen: www.CompUsers.nl/eShop).Making of GigaHits
Wist je dat aan elke Gigahits een groep van ruim tien vrijwilligers heeft gewerkt? Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in de SoftwareBus.

Kriebels? Je kunt ook zelf eens wat proberen. Bijvoorbeeld om Previews te maken. Op de GigaHits staat een (te) uitgebreide handleiding, die je wellicht niet of nauwelijks nodig hebt. En de benodigde programma's. Wat oefenmateriaal vind je hier (vanaf 26 januari): www.ProgrammaTheek.nl/Oefenmateriaal.zip.

Wil je nog wat weten? Of overweeg je mee te gaan doen? Stuur een mailtje naar DiscTeam@CompUsers.nl, liefst met je telefoonnummer.Filmen en fotograferen
Een film (tegenwoordig heet dat: een video) is eigenlijk een aantal foto's achter elkaar. Dat moet toch met dezelfde camera kunnen?

Ja, dat kan. En in de SoftwareBus legt Piet Baaijens uit wat voor deze combinatie de ideale camera is. Een beetje technisch, maar dat wil je toch ook graag?

Lees het met Linux
Wist je dat een aantal e-books gebaseerd zijn op Linux? Nicolaas Kraft van Ermel, de coördinator van het CompUsers Platform Linux, weet dat soort dingen uiteraard. En schreef erover in de SoftwareBus.

De BeBook. Met electronisch papier. Inzoomen bij epub en pdf format, want het schermpje is wat klein. Maar toch een veel belovende techniek, vooral om veel boeken in een klein formaat bij de hand te hebben.

Gratis boeken, wowwwwww!
Dan moet je ook nog boeken hebben om te lezen. Piet Baaijens vond op internet een plaats waar veel boeken gratis te downloaden zijn: www.wowebook.com.

Als PDF. En vooral op het gebied van computers. Dus interessant voor de lezers van de SoftwareBus.
ERP? Hoezo?
Dat is de vraag. Waarom een artikel over ERP in de SoftwareBus?

ERP = Enterprise Resource Planning. Een toepassing die niet voor ieder computerhobbyist dagelijkse kost is. Maar toch, de achterliggende gedachte en techniek kan wel degelijk ook voor de hobbyist interessant zijn.

René Suiker beschrijft wat een ERP-systeem is, hoe het in elkaar zit en wat je ermee kunt.

Shift-RechterMuisKnop
Rhino laat weer wat tips uit het HCC-Forum zien. Wist je dat je met Shift-RechterMuisKnop een commando-venster 'hier' kunt openen? Vroeger heette dat een DOS-venster. Dit werkt in Vista en in Windows 7.

Zijn de pictogrammen op het Windows bureaublad weer eens in de war? Je krijgt ze weer in he gareel door de cache te wissen en de verkenner te herstarten., schrijft Ruud Uphoff.  Jaja..... Maar hij geeft er een script bij om dit karweitje op te laten knappen.

Hoe kan een outsider te weten komen welke WLAN's in de buurt beschikbaar zijn? Met het programma InSSIDer. Dit geeft in een tabel en grafisch de gegevens vann de WLAN-stations die binnen bereik zijn, aan.


GigaHits 2011-1
Een bijzondere GigaHits. Met een record aan nieuwe programma's; ca. 600!

Maar met nog meer bijzonders. De gehele jaargang SoftwareBus 2010 staat er in PDF op. En ook de jaargang 2010 van de GigaHits; weliswaar ingekort (geen programmabestanden) want anders zou het er natuurlijk niet allemaal op kunnen.

Op deze GigaHits staat ook de Handleiding voor Previewers. Misschien wil je ook meedoen? Stuur een berichtje aan DiscTeam@CompUsers.nl.

En voor de Linux-liefhebbers zowel als de Linux-haters: live.linuX-gamers.net, bootable. Een echte spelletjes CD. En je kunt gratis een tweede exemplaar aanvragen voor de kinderen (www.CompUsers.nl/eShop).

Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl