dinsdag, 19 juli 2011
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•CompUsers wenst je een prettige vakantie!•


Prettige vakantie!
De uittocht komt op gang. Voorlopig hebben degenen die in Nederland blijven geen goede weersvooruitzichten, maar we houden de moed erin!

De vakantieperiode is niet het seizoen bij uitstek voor de computerhobby. Toch is er een aantal onderwerpen waar je je voordeel mee kunt doen tijdens de vakantie!
Inhoud eMailing
Prettige vakantie!
CompUsers blijft thuis!
EUroaming tarieven
Data in het buitenland
Alternatieven
Voice mail: weg ermee
VoIP
Mobiel op je laptop
Help Brenno de Winter!
CompUsers is er ook in de vakantie!
Via internet kun je altijd CompUsers bereiken. Ook tijdens de vakantie. Problemen? Vraag het de VraagBaak per e-mail of per telefoon.

CompUsers bereik je op www.CompUsers.nl.

Onderweg met je mobieltje? Of iPad? Of andere 'tablet'? Dan kun je de QR-code hiernaast gebruiken. Je kunt deze pagina uitprinten, maar 'fotograferen' vanaf het beeldscherm gaat net zo goed!

Het gebruik van QR-codes vanaf je desktop op laptop kan trouwens ook. Bijvoorbeeld het programma QuickMark doet dat via een 'screenshot'. Dit programma kun je downloaden met de
QR-code hiernaast :-))))))))))).(Geintje! Hier als 'klikbare' link: http://www.quickmark.com.tw/En/basic/downloadPC.asp)

EUroaming tarieven


Je kent vast wel de verhalen van mensen die na terugkeer een rekening in hun brievenbus vonden van honderden of duizenden euro's voor het gebruik van hun mobieltje. Pas daar voor op!

Dank zij onze Neelie in Brussel is het bellen binnen de EU stukken goedkoper geworden. Voor een uitgaand gesprek is dat maximaal 42 cent per minuut en voor inkomende gesprekken 13 cent. Een SMSje kost maximaal 13 cent Dat is voor velen minder dan in Nederland. Het kan dus voordelig zijn om je relatie in Nederland en SMSje te sturen en te vragen terug te bellen.

Er zit wel een addertje onder het gras. De mobiele providers mogen je ook een alternatief aanbieden. Daarmee zijn ze heel erg vlot! En dat kan duurder uitvallen. Vaak wordt een hoog starttarief berekend en een lager tarief per minuut. Bovendien vervalt daarmee meestal ook het plafond van € 59 per maand dat de EU heeft vastgesteld.

Let wel, dit geldt voor landen binnen de EU en natuurlijk buiten Nederland. In alle andere landen kan het bellen nog veel duurder uitvallen, want daar heeft Neelie het niet voor het zeggen. Zwitserland bijvoorbeeld is geen EU. Je komt wel binnen zonder je paspoort te laten zien, maar het telefoneren is er duur.
Dataverkeer in het buitenland
Dat is nog steeds de melkkoe voor de mobiele providers. Het is weliswaar veel goedkoper geworden, maar het kan nog steeds gebeuren dat je € 20/megabyte kwijt bent. Ook binnen de EU.

Neelie heeft ook voor dataverkeer een maximum tarief voor roaming vastgesteld. Maar dat geldt tussen de providers onderling. Die hoeven de besparingen niet door te geven aan de klanten.

Ook voor data is er een doolhof van tarieven. En pas heel goed op welk tarief voor jou geldt. Vaak wordt namelijk voor 'oude' abonnementen een ander (hoger) tarief berekend dan waar mee geadverteerd wordt voor nieuwe klanten.

Even je e-mail ophalen met je laptop hoeft helemaal niet zo veel data te kosten. Maar als Bill Gates het in zijn hoofd krijgt om gelijk maar een stel updates van Windows mee te sturen, dan komt die berekening bedrogen uit! Dat geldt ook voor virusscanners, de updates van Java, Adobe Reader, Flash en noem maar op.

Vaak kun je die updates beter vooraf uit zetten. Voor een virusscanner zeg ik dat met enige aarzeling. Maar als je netjes in een gebruikersaccount werkt (dus geen 'admin' account),  is zelfs het tijdelijk uitzetten van een virusscanner te overwegen.


Alternatieven
Voor data is het vaak voordeliger om gebruik te maken van WiFi. Dat kost in veel hotels of campings helemaal niets. Je kunt het dan gebruiken voor je laptop, maar ook voor je mobieltje.

Soms wordt voor WiFi een tarief per uur of per dag in rekening gebracht. Een uurtarief is best te doen om af en toe te e-mailen, maar kost vaak te veel om de hele dag met je mobieltje online te zijn. Dan kan mobiel internet goedkoper zijn, als je een gunstig tarief hebt.

Kortom, er is alle aanleiding om thuis even de mogelijkheden en tarieven uit te zoeken.Voice mail: weg ermee!!!

Voice mail op je mobieltje is in het buitenland uit den boze. Het kost je 3x geld: 1x voor het inkomende gesprek, 1x voor het uitgaand gesprek terug naar je voice mail en dan nog 1x een uitgaand gesprek om je voice mail af te luisteren. En dat allemaal om niets of iets uiterst onnozels te horen!

Zet daarom je voice mail af voordat je vertrekt. Vervang het door een bericht met het verzoek je een SMSje te sturen. Áls je dat krijgt, dan kun je zelf altijd nog beslissen of terugbellen zinvol is.

Het uitzetten van voice mail kan vaak op de website van je mobiele provider, of je moet de klantenservice bellen. Nee, ze maken het niet gemakkelijk om deze goudmijn om zeep te helpen. En houd even in de gaten: voordat je het weet, staat voice mail toch weer aan, is mijn ervaring.
VoIP
Als je met je laptop of mobieltje online bent, dan ligt het voor de hand om via VoIP oftewel via internet te bellen. Dat kan met een programma als Skype, een gesprek naar vaste nummers kost dan meestal 2 cent per minuut.

Daarnaast  zijn er ook veel programma's (voor de smartphones heten dat tegenwoordig 'Apps') gebaseerd op het SIP protocol om naar vaste nummers te bellen. Bijvoorbeeld van VoIPBuster of het OpenSource CSipSimple (een aanrader!). Je kunt het beste dit soort 'apps' thuis al downloaden, installeren en uitproberen.

Mobiel op je laptop
Dat doe je met WiFi (meestal ingebouwd in je laptop of mobieltje) of met een UMTS-stick met een goedkoop lokaal datacontingent.

Wil je er meer over weten? Marius Hille Ris Lambers schreef daar veel over in de zomernummers van de SoftwareBus in 2010 en 2011. Deze artikelen zijn zeker het lezen waard om optimaal onderweg online te zijn zonder je vakantiebudget daaraan te verbrassen.

Heb je de SoftwareBus niet of niet meer? Dan kun je deze artikelen hier downloaden als PDF. Klik op de 'links'. Of gebruik de QR-codes:

SoftwareBus 2010-3:                             SoftwareBus 2010-3:                               SoftwareBus 2011-3:

Internetten onderweg               Mobiel internet                             Extra's mobiel internet
                            

Wil je nog meer weten? Kijk dan ook eens op www.metjelaptoponline.nl.
Nog geen SoftwareBus abonnee?Help Brenno de winter door!
In de vakantie op reis met openbaar vervoer? Het reizen met de OV-Chip kaart wordt ons massaal door de strot geduwd. Er zijn veel nadelen aan verbonden en het kost ook extra geld. Hierover is onder andere in onze SoftwareBus het nodige over geschreven door Ernst Roelofs.

En die OV-Chipkaart blijkt ook erg gevoelig voor hacking. Koren op de molen van veel computeraars! Daarover is veel geschreven, onder andere in PC-Active. Niet om het illegaal gratis reizen te promoten, maar om het publiek en de overheid te wijzen op de situatie die hierdoor ontstaat.

De 'uitgever' van de OV-Chipkaart is Trans Link Systems, die voor veel belastingcenten broddelwerk leverde. Veel tegen het kraken kunnen ze niet aanrichten, anders dan juridische draconische maatregelen tegen enkelen die tegen de lamp liepen.

Een journalist die hier ook veel over publiceerde, is Brenno de Winter. Hij werd 'uitverkoren' als verdachte en door de politie verhoord wegens het kraken van de OV-Chipkaart. Zelfs als hij niet verder wordt vervolgd of op basis van persvrijheid vrijuit gaat, dan nog is hij nu al gestraft wegens een hoge advocatenrekening.

Om hem (en anderen) te steunen in hun pogingen de persvrijheid te behouden, is een hulpfonds opgericht. Help je mee Brenno de winter door?
Zie: http://webwereld.nl/nieuws/107083/steun-persvrijheid--help-brenno-de-winter----update.html


Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl