maandag 19 september 2011
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Naar de wolken op MegaCompUfair


Wolken wolken wolken

Steeds minder computer en steeds meer cloud – oftwel internet. Dat is de trend. We hebben er allemaal mee te maken. En we krijgen er nog veel meer mee te maken.

Tijdens de MegaCompUfair (zaterdag 24 september in het HF Witte Centrum, Henri Dunantplein 4, De Bilt) geeft CompUsers een overzicht van de stand van zaken. De hardware-kant. De software-kant. En natuurlijk de internet-kant.
Inhoud eMailing
Wolken wolken wolken
Thema Cloud Computing
Werken met de cloud
De cloud en veiligheid
Printen via de cloud
Nederlandse primeur
Jouw eigen apparatuur
Workshops
 
Thema Cloud Computing op MegaCompUfair
Voor Cloud Computing is een speciale stand ingericht. Hier kun je met alle facetten kennis maken. Zoals opslag van je gegevens 'in the cloud'(d.w.z.: ergens op internet). En ook de programma's gebruik je vaak vanuit internet; die draaien dan in je browser.

In het Thema Cloud Computing zie je pc's onder verschillende besturingssystemen. Want dat maakt vaak niet uit. Windows, Linux, Mac, een tablet met Android of een iPad, het kan allemaal.

En dat gaan we je ook laten zien. Het volgende wordt er onder andere gedemonstreerd:
  • pc's onder Windows en Linux
  • Apple iPad
  • Blackberry smartphone 9700
  • Tablet met Android 2.1
  • Tablet met Android 3.2 (Nederlandse primeur!)
We hadden ook een Google Chrome 'book' in het verschiet, maar die zal waarschijnlijk de MegaCompUfair niet tijdig kunnen bereiken.

In het Thema Cloud Computing laten we de gehele dag ook enkele videoclips zien over het thema Cloud Computing. Neem even rustig de tijd om daar kennis van te nemen, wellicht steek je er wat van op.

Is iets niet duidelijk of kom je met een brandende vraag van huis af? Vraag het ons gerust. We pogen ieder zo goed mogelijk te antwoorden of door te verwijzen naar een specialist van de CompUsers VraagBaak, die ook aanwezig is.

Heb je al gezien dat op de GigaHits 2011-4 een heleboel programma's staan rond het thema Cloud Computing? Heb je daar vragen over? Dan kun je terecht in het 'Wolkenpaviljoen'.

Het 'Wolkenpaviljoen' vind je centraal in de sporthal. Welkom!

Werken met de cloud
Je krijgt te zien wat je allemaal kunt met de Cloud. Toepassingen. Zoals Google Docs en Microsoft Office 365 in plaats van het installeren van een 'zwaar' Office-pakket op je pc.

Opslag van gegevens met als extra voordeel het synchroniseren van gegevens tussen je pc thuis en je bijvoorbeeld je smartphone. Dit kan onder andere met Dropbox, maar we zullen ook alternatieven laten zien.

Of wat dacht je van het maken van backups in de cloud. Je hebt dan wat meer opslagruimte nodig.De cloud en veiligheid
Je gegevens op internet, zijn die daar veilig? En is het wel verstandig om je gegevens aan Google toe te vertrouwen, die er misschien allerlei commerciële dingen mee doet?

Natuurlijk is het verstandig om je gegevens te versleutelen. We laten daarvoor allerlei programma's zien. En je moet natuurlijk zorgen voor veilige wachtwoorden en bovendien daar zorgvuldig mee omgaan.

Bij het Thema Cloud Computing zullen we je verder voorlichten over een zo veilig mogelijk gebruik van de cloud. Maar de laatste tijd blijkt steeds meer dat het moeilijk is om elk mogelijk lek te voorkomen.


Printen via de cloud
Een smartphone via een kabel aansluiten op een printer, nee dat gaat niet. En toch wil je wel eens wat uitprinten vanaf je iPhone of andere smartphone.

We laten je zien hoe dat kan met behulp van Dropbox. Via je netwerk kun je keurig alles uitprinten. Heb je nog wat om dringend te printen vanaf je smartphone? Dat doen we dan even voor je. Nadat je de juiste 'app' hebt geïnstalleerd en ingesteld. Maar daar helpen we je bij.

Nederlandse primeur
Een bekend besturingssysteem voor smartphones en tablets (en andere apparatuur) is Android. Ontwikkeld onder leiding van Google als OpenSource software. Iedereen mag het gebruiken. Nou ja, zo lang Apple de fabrikant niet aanklaagd voor inbreuken op patenten of te veel 'look alike'.

Android evalueert snel. Heel snel. Voor tablets is pas versie 3 uitgekomen. Tablets met versie 3 beginnen nu tot de markt door te dringen.

In het Thema Cloud Computing hebben we een Nederlandse primeur. We kunnen je daar de mPAD "Duke of Holland" demonstreren. Een 10.1 inch tablet met Android 3.2, dat in Nederland wordt gebracht door Medialine uit Deurne.

Deze tablet komt pas in november op de markt. Maar waarschijnlijk kun je hem tijdens de MegaCompUfair al aanschaffen tegen een aantrekkelijke korting. Hierover vertellen we later deze week meer.
Jouw eigen apparatuur
Je hebt een smartphone? Of een tablet? Of iets soortgelijks? En je wilt weten wat daar allemaal in de cloud mee kan?

Neem je apparaat mee. Dan kunnen we je er niet alleen meer van vertellen, maar je ook gelijk helpen om het voor elkaar te krijgen. Dan ga je met meerwaarde naar huis.

Workshops
Er zijn ook twee workshops over het thema Cloud Computing. Om 13.45 en 15.00 uur kun je in de Jagtkamer onder leiding van Frans Dijkhoff alles te weten komen over Dropbox voor on-line opslag en synchronisatie van je gegevens.

O ja, als je deel wilt nemen aan een workshop, is het verstandig vooraf te reserveren bij www.CompUsers.nl/eShop. Deelname is gratis.

Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl