maandag 12 december 2011
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
•Preview SoftwareBus en GigaHits 2011-6•


Ook de laatste SoftwareBus weer keurig op tijd


Ja natuurlijk, denken de abonnees terecht. Maar het is wel vrijwilligerswerk! Daarom kan CompUsers de prijs laag houden voor een volwaardig produkt. Wij bedanken de redactieleden, het DTP-team dat voor de opmaak zorgt, de Previewers van de GigaHits en natuurlijk alle auteurs voor hun inzet.

Het gaat goed met de SoftwareBus en GigaHits. Steeds beter, zelfs. Zowel met de inhoud als met de planning. In enkele jaren is op dit punt veel bereikt. Het kan altijd nóg beter, we blijven ons hiervoor inzetten.

Het laatste nummer van 2011 is al enige dagen naar de abonnees onderweg. Morgen wordt deze bij de meesten afgeleverd. Een klein deel volgt eind deze week. Zo zijn de afspraken met Sandd, die voor de distributie zorgt.

Ook de drukker (Senefelder Misset in Doetinchem) en Sandd hebben zich weer keurig aan de afspraken gehouden. CompUsers is zeer tevreden over deze bedrijven. Ook dat mag weleens gezegd worden.
Inhoud eMailing
.... weer keurig op tijd
Even voorstellen
HCC!digital terugblik
DigiFoto op excursie
Eerst Windows 8
Korte Tips & Trucs
GigaHits 2011-6
Ubuntu, quo vadis?
Cineast Piet
Muzikale computer
Back-up in de lucht
127.0.0.1 wordt ::1
De graaf van Holland
Veilig surfen
Kaarten adresseren?
eReader of tablet?
   

  

Even voorstellen
Degenen die HCC!digital op 4 of 5 november bezochten, weten het al lang dat CompUsers daar maar liefst vier nieuwe discs lanceerde:
Deze worden kort voorgesteld in de SoftwareBus. Geen abonnee? Ze staan ook in onze eShop en kunnen voor een klein bedrag aangeschaft worden. Doe dat snel, dan kun je ze nog vóór de kerst in huis hebben. Idee voor een nuttig kerstcadeautje?

HCC!digital 2011, een terugblik
Heeft de wedergeboorte van de vroegere HCC!dagen onder de naam HCC!digital de stijgende lijn kunnen voortzetten? Ger Stok schrijft in een terugblik zijn mening hierover.

Veel enthousiasme hield hij er niet aan over. Geen evenement om de leden van de HCC echt binnenboord te kunnen houden en nog minder om grote aantallen nieuwe leden aan te kunnen trekken.

Ger kijkt uit naar de versie van HCC!digital 2012.


DigiFoto op excursie
Het CompUsers Platform DigiFoto fotografeerde op 29 oktober de haven van Scheveningen: de eerste haven, de tweede haven, de voorhaven en de buitenhave. En de omgeving.

Elk jaar organiseert het Platform DigiFoto in het voorjaar en najaar een foto-excursie. De resultaten worden gepubliceerd op bijvoorbeeld GigaHits en geëxposeerd op bijeenkomsten. Leuk voor de deelnemers, leerzaam voor andere DigiFotografen.

Isja Nederbragt maakte een kort verslag met natuurlijk een aantal foto's voor de SoftwareBus.


Eerst Windows 8
Hans van Baalen is de nieuwe coördinator van het Compusers Platform Windows. De laatste tijd heeft dit Platform onder andere de preview van Windows 8 gedemonstreerd. Op een pc met touchscreen, zoals het hoort bij Windows 8.

De eerste kennismaking van Windows 8 beschrijft hij in de SoftwareBus. Ook voor het volgende nummer is al aandacht voor Windows 8 gepland.

Korte Tips & Trucs
Op veler verzoek zal voortaan in elke SoftwareBus enkele pagina's met korte Tips & Trucs verschijnen. Met ingang van nummer 2011-6. Korte tips voor het gebruik van je pc en trucs om het systeem nog beter te gebruiken, per pagina 4 tot 9 stuks.

Een misverstand? In dit nummer zijn deze korte Tips & Trucs wel erg kort, slechts een halve pagina. Dat was niet zo bedoeld, maar de redactie kon niet meer ruimte beschikbaar stellen. Voortaan beter, de Tips & Trucs liggen klaar en blijven ook voor het volgend jaar nog actueel.GigaHits 2011-6
Ondanks de grote belasting van het DiscTeam voor alle nieuwe uitgaves en de korte tijd tussen de vorige en deze GigaHits, brengen we toch weer een volle DVD-rom van 8,5 gigabytes uit. Hierop staan ruim 300 nieuwe programma's. Bovendien is deze bootable met Ultimate BootCD, waarin nogeens 120 programma's opgenomen zijn. Vooral voor het opstarten van een vastgelopen pc, systeem-utilities en  het beveiligen van je systeem.

Met deze GigaHits kunnen vooral de techneuten hun hart ophalen. Er staan veel CAD-programma's op die gratis zijn of naar verhouding weinig kosten.

Met ingang van deze GigaHits is de opstartprocedure voor Windows iets aangepast. Dit zou bij sommigen enige problemen kunnen veroorzaken. Lees dan eerst in de SoftwareBus wat er aan de hand zou kunnen zijn! Bij blijvende problemen deze graag melden aan DiscTeam@CompUsers.nl.Ubuntu, quo vadis?
Plotseling realiseerde ik me deze keer niet de nieuwe Ubuntu 11.10 op de GigaHits gezet te hebben. Bij het lezen van de SoftwareBus weet ik waarom.

Hans Lunsing van het CompUsers Platform Linux vat dit samen in de SoftwareBus. Na zeven jaar stapte Ubuntu af van de Gnome desktop en verruilde die voor hun (eigen) Unity desktop. Onder andere om beter af te stemmen op de kleine schermen van mobiele apparaten en aanraakschermen.

Mede hierdoor daalde het aandeel van Ubuntu. De sterk opkomende ster is Linux Mint. Deze is ook op Ubuntu gebaseerd en daarmee helemaal compatibel. Als ander alternatief voor degenen die de Unity interface niet zo zien zitten noemt Hans Kubuntu, dat de populaire KDE interface heeft.

Zullen we op de volgende GigaHits Linux Mint (bootable) opnemen? Dan kunnen jullie daar ook gemakkelijk mee kennis maken.
^To
Cineast Piet
Wist je dat je met de middelen van Microsoft prima digitale film kunt bewerken? Piet Baaijens legt uit hoe je dat doet.

Ruwe video is eigenlijk niet toonbaar en moet enige bewerking ondergaan. Vooral knippen en een beetje plakken.

Windows Life Movie Maker is gratis en heeft een prima interface met YouTube. Zie de stapsgewijze uitleg in de SoftwareBus.


Muzikale computer
Voor het omzetten van je verouderde platen en cassettes hoef je geen geld uit te geven aan apparatuur, die je na de omzetting van je collectie bij het huisvuil kunt dumpen. Legt Evert Vinkenborg van het CompUsers Platform Muziek uit.

Maar ook voor het opnemen via een microfoon is de pc een reuze handig hulpmiddel, schrijft Evert. Samen met het gratis programma Audacity.

Back-up in de lucht
Nee, geen gebakken lucht. Maar wel het opslaan van je gegevens in de 'cloud'. Je weet wel, met Dropbox. Of een alternatief, zoals Spider Oak, Windows Skydrive, of Ubuntu One.

Deze zijn allemaal gratis. Weliswaar tot een maximum van bijvoorbeeld 25 gigabyte, maar dat is best een heleboel.

Jan Stedehouder maakt je wegwijs in de SoftwareBus.


127.0.0.1 wordt ::1
Je hebt toch wel gehoord dat de ruim 4 miljard IP-nummers aan het opraken zijn? Maar daar is een oplossing voor. We gaan gewoon van IP4 naar IP6, dan heeft de hele wereld voldoende IP-nummers voor alle computers, telefoons, tablets, MP3-spelers, koelkasten, magnetrons, wekkerradio's en zaklampen. Je krijgt wel heel lange nummers, dat wel. Die kunnen afgekort worden, zoals hierboven ::1 voor de bekende localhost 127.0.0.1 in IP4-jargon.

Gaat dat zomaar? Nee. Ruud Uphoff legt het verder allemaal haarfijn uit en laat zien hoe je Windows 7 kunt heropvoeden voor het gebruik van IP6-adressen.De graaf van Holland
Of Holland vroeger ooit een graaf heeft gehad weet ik niet meer. Ik heb het eerlijk gezegd nooit geweten. Of zou ik het vergeten zijn? Gaan jullie maar eens googelen.

Volgens een advertentie in de SoftwareBus is er nu wel een graaf van Holland. Alleen, die laat zich in het Engels aanspreken als Duke of Holland. Zijn bijnaam is 'i10AU16'.

Het gaat hier om de 10-inch versie van de Media|Line tablets, met dual core processor, extra hoge resolutie scherm en nog veel meer mooie toeters en bellen.

Maar ik moet er wat bij vertellen. De prijs voor CompUsers-leden bedraagt € 349. Dan moet je bestellen in onze eShop. Anders betaal je op de website van Media|Line de volle prijs van € 369. Ook voor een aantal accessoires betaalt een CompUsers-lid aanmerkelijk minder, alleen in onze eShop.

NB: Het optionele hoesje van € 30 is nog niet leverbaar en staat daarom niet in de eShop.


Veilig surfen
Zet een valhelm op, draag kniebeschermers, neem een anker, extra zeilen en touwen mee. Zo zou je ook op internet moeten surfen, want de bedreigingen worden steeds groter.

Dat geldt ook voor de GigaHits, als je een link van bijvoorbeeld een homepage op het gevaarlijke internet bezoekt. Vooral als je dat doet onder een uitgeklede versie van de Internet Explorer waardoor het Smartscreen filter geen bescherming voor 'malware sites' biedt.

Zo startte voorheen de GigaHits bij velen automatisch op. Het ging om een uiterst klein risico, want de links worden bij de aanmaak van een GigaHits een aantal keren gecontroleerd en we willen alleen software opnemen van bona fide sites. Maar toch wilden we dit risico op advies van het CompUsers Platform Privacy en Veiligheid vermijden. Voortaan start de GigaHits op onder een volledige browser. Daar zie je eigenlijk niet veel van, maar lees wel even eerst het artikel in de SoftwareBus door als je tegen problemen aan loopt.

Is alles nu 100% veilig? Nee, jammer, 100% veilig bestaat helaas niet. Ook niet bij CompUsers. Je bent zelf verantwoordelijk voor de bescherming tegen virussen, malware sites enzovoort. Een redelijke bescherming kan gratis zijn, maar er zijn verschillen. Lees de SoftwareBus.

Kerstkaarten adresseren?
Als je snel aan de slag gaat met deel 2 van het artikel van Cees Otte, dan kun je de kerstkaarten nog versturen met etiketten uit de computer.

Natuurlijk, handgeschreven etiketten staan veel persoonlijker, vooral voor kerstkaarten. Maar als je er zo'n 80 verstuurd aan al je familie, vrienden, kennissen enzovoort, dan is het wel een lastig werkje dat jaarlijks terug keert. De computer en de database van het gratis OpenOffice lossen dit karwei voor je op. Niet alleen voor kerstkaarten, natuurlijk.

eReader of tablet?
In deze donkere dagen wordt wat vaker naar een boek gegrepen. Vroeger was dat een papieren ding met bladzijden en zo. Tegenwoordig lees je een virtueel boek op een scherm.

Ernst Roelofs vergelijkt het gebruik van een eReader met zwartwit scherm en het bonte scherm van de wat duurdere tablets. Wellicht draagt dit bij aan jouw dilemma wat je nog wilt kopen voor de kerstdagen?
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl